ALMANYA’DA BALIKESİR RÜZGARI
Tarih : 2016.09.26  09:54:40
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Der) tarafından düzenlenen “Balıkesir’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Şenliği” programına katıldı. Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen şenliklerde konuşan Başkan Uğur, Almanya’da yaşayan Balıkesirlilere Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler verdi.

Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü Almanya’da düzenlenen şenlikler ile kutlandı. Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Der) tarafından Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen şenliklere Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’da katıldı. Başkan Uğur şenlikler için gittiği Almanya’da bir dizi ziyaretlerde gerçekleştirdi.

Başkan Uğur, Almanya programında ilk olarak Dortmund şehrindeki Sultan Ahmet Camii’ne ziyarette bulundu. Uğur ziyarette Almanya'da yaşayan Balıkesirliler ile sohbet etti. Başkan Uğur daha sonra Avrupa'nın en büyük camilerinden olan ve mimari yapısıyla herkesi büyüleyen Duisburg Merkez Camii’ne ziyarette bulunarak Camii hakkında bilgi aldı. Uğur, Camii Derneği Başkanı Yusuf Aydın'a Balıkesir’in sembolleri arasında yer alan saat kulesi motifli hatıra para hediye etti. Kanal Avrupa ve TV100 ortak yayınıyla Adım Adım Avrupa Özel programına katılan Başkan Uğur’a programda Almanya Balıkesirliler Derneği Yöneticileri ve Balıkesirli Araştırmacı Yazar Aydın Ayhan eşlik etti. Programda sunucu Mehmet Baş'ın sorularını yanıtladı.

 

UĞUR: “ALMANLARIN EKMEK TEKNOLOJİSİNİ BALIKESİR’E GETİRDİK”

 

Programda Almanya ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında sadece sosyal ve kültürel olarak değil teknoloji ve ticaret anlamında da işbirlikleri yaptıklarını söyleyen Başkan Uğur, Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Fırıntaş A.Ş.’nin yeni üretim tesisi hakkında bilgiler verdi. Almanların ekmek konusunda uzman olduklarını ifade eden Başkan Uğur, “Balıkesir’de belediyenin 20-25 yıl önce başlattığı fırın ekmek üretimi var. Fakat bunlar odun ile çalışan ve eski usül ile üretim yapan fırınlar. Almanya’da hiç kimyasal kullanmadan, ekşi mayadan üretilen ekmekler var. Mayası sağlıklı ve gıda değeri yüksek olan ekmekler için bir teknoloji getirdik Balıkesir’e. Bir laminasyon hattı ve ekşi maya hattı. Şuanda Balıkesir’de hiç kimyasal madde kullanmadan, ununda katkı maddesi olmadan insan sağlığı için temel gıda olan ekmeği biz üretiyoruz. 100 bin ekmek kapasiteli. Şuanda 25 bin kapasite ile üretiyoruz” diye konuştu.

 

11 İLÇEDE MODERN MEZBAHALAR KURULUYOR

 

Balıkesir’in bir çok il ile komşu olduğunu belirten Başkan Uğur, “Balıkesir Büyükşehir olunca sınırlar İzmir’e, Manisa’ya, Bursa’ya, Çanakkale’ye ve Kütahya’ya dayandı. Bütün mülki sınırlar Büyükşehir Belediyesi. Fırat’ın kıyısında bir kuzuyu kurt kapsa demiş Ömer sana sorar. Balıkesir’de yaşayan insanların sağlığından, içtiği suyundan yediği ekmeğe kadar hepsinden sorumlu olduğumuzun idraki içerisindeyiz. Şuanda Balıkesir’de 11 ilçemizde mezbaha yapıyoruz. Et işinide istiyorki Balıkesirliler veteriner kontrolünde hijyenik şartlarda kesilmiş etleri tüketsinler. Bir çok ilçemizde mezbaha yok, kaçak et kesiliyor. Dursunbey’den başladık, Gömeç, Ayvalık, Burhaniye, Marmara Adamız buralarda mezbaha yoktu, yenilerini kuruyoruz. Sağlıklı eti insanımız yesin, etin sağlıklısını yesin istiyoruz. Ekmek üretimi Türkiye’de bir ilk. Bunun yıllardır yapan belediyeler bizi ziyaret ediyor ve bu üretim hakkında bilgi veriyoruz” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHİR İLE İLÇE VE BELDELER DAHA ÇOK HİZMET ALIYOR”

 

Balıkesir’in Büyükşehir olması ile hizmet almakta zorlanan ilçe ve beldelerin daha iyi hizmet aldığını söyleyen Başkan Uğur şöyle konuştu:

Büyükşehir ile beldelere yapılmamış hizmetler yapılıyor. Büyükşehir olarak kanalizasyon idaresi BASKİ’yi kurduk. BASKİ’nin başında da mühendisleri ile, teknik ekibi ile, proje ekibi ile çok güçlü bir kadro var. Hiçbir belede belediyesinin böyle bir kadro bulundurma şansız yok. Biz bütüncül bir bakış açısı ile beldelere bakıyoruz. Balıkesir’in Altınoluk Beldesi, Zeytinli, Güre, Akçay, beş belde arka arkaya gidiyor. Edremit ilçemizin bu beş beldesi mahalle oldu. Buralara yazın turist geliyor, denizin kirliliğinden bahsediyoruz. Suyun yokluğundan şikayet ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Altınoluk arıtmasını bütüyüyoruz, Narlı’ya yeni bir arıtma ve kanalizasyon yapıyoruz. Aynı şekilde Ayvalık, Küçükköy ve Altınova. Buralarında kanazliasyon ve arıtmalarını yapıyoruz. Eskiden Büyükşehir olmadan her köy kendi suyunu çıkarıyordu. Yandaki köyde su yok diğeri suyunu vermiyordu. En güzel örneği Susurluk, Danaveli ve Gökçeören. Demirkapı’da su var diğerlerine vermiyor. Ama su artık Büyükşehir’in. Suyunu paylaşacağız dedik. Su temel bir ihtiyaçtır dedik bunu vermemiz lazım. Biz BASKİ olarak 1 milyona yakın masraf yaptık susuz köylere su götürdük. Balıkesir’in bir çok köyünde artık İkizcetepeler Barajı’nın suyu kullanılıyor”.

 

BAŞKAN UĞUR: “BALIKESİR BÜYÜK BİR İL”

 

Balıkesir’in 20 ilçesi ile büyük bir il olduğunu ifade eden Başkan Uğur, “890 kırsal ve toplam 1200 mahallesi, 6 bin kilometre kırsal yolu ile ve 18 bin kilometrekare arazisi ile geniş bir il. Bir taraf Marmara, bir taraf Ege, 22 adası ile Büyükşehir olmayı hakeden bir il. Cunda Adası’ndan Avşla Adası’na 4-5 saatte anca gideriz. Biz oralardaki suyuyla, yoluyla, beslenmesiyle, yeşil alanlarıyla, herşeyiyle sorumluyuz. Bizim Ayvalık’ta yaptığımız, Ayvalıklıların 100 yıllık rüyası var. Cunda eskiden bir adaymış salla gdlilip gelinirmiş. Orası kapanmış körfez içeri su almıyor. Orası kirlenmiş. Büyükşehir olarak kanalizasyon deşarzlarını kapattık. Bu sene arılarlar dışında Ayvalık’ta su kesintisi olmadı. Ayvalık tepesine 10 bin tonluk su deposu yaptık. 200 metrelik köprü ile Cunda’ya gideceğiz. Yeni köprü ile kanallar açacağız, gelgitler ile su akımıda sağlanacak. Gelecek yaz bu köprüden geçeceğiz, 6 metrelik sallarda bu köprü altından geçebilecek. Sonrasında da yat limanı düşünüyoruz. Bu Büyükşehir ile beraber olan bir proje” dedi.

BAŞKAN UĞUR’DAN DERNEK KÜLTÜR EVİ İÇİN DESTEK SÖZÜ

Başkan Uğur, canlı televizyon programı sonrası Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği’ne ziyarette bulunarak dernek başkanı Ramazan Köyden ve yönetim kurulu üyeleri ile sohbet etti. Ziyarette Dernek Başkanı Köyden, dernek olarak Almanya’ya Dernek Kültür Evi projeleri hakkında bilgi verdi. Yapılacak olan Dernek Kültür Evi’nde Almnaya’daki Balıkesirlileri sosyal ve kültürel faaliyetler düzenleyerek ve çeşitli kurslar açarak bir araya getirmek istediklerini ifade eden Köyden, Başkan Uğur’dan destek istedi. Başkan Uğur ise bu konuda Büyükşehir olarak destek olacakları sözünü verdi. Uğur, dernek kültür evi yapımı için Büyükşehir Belediyesi olarak gereken yardımın yapılacağını söyledi.

BALIKESİR’İN KURTULUŞU KUTLANDI

Ziyaret sonrası dernek tarafından düzenlenen Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş şenliği programına katılan Uğur, burada Almanya’da yaşayan Balıkesirliler ile bir araya geldi. Balıkesirliler ile tek tek sohbet eden Başkan Uğur, hatıra fotoğrafı çektirdi. Şenlik programında Başkan Uğur ve Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link’de bir konuşma yaptı. Program Bal-Der zeybek ekibinin ve verilen konser ile devam etti. Programda Başkan Uğur, Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link’e saat kulesi motifli hatıra para hediye etti. Program sonunda Bal-Der Başkanı Köyden’de Başkan Uğur’a teşekkür plaketi hediye etti. 

293 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri