BAŞKANLIK SİSTEMİ’NE KARŞI MEYDANA ÇIKTILAR
Tarih : 2016.11.21  08:53:15
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İlçe Temsilciliği Başkanlık Sistemi’ne karşı meydana çıktılar.

Ayvalık’ta Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtı önünde toplanan kalabalık gruba; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in yanı sıra Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanlığı ile TEMAD Ayvalık Şubesi gibi sivil toplum kuruluşları da katılarak destek verdi.

Basın açıklamasında bir kadının elindeki oyuncak bebekle ‘Tecavüz Yasası’na gösterdiği sessiz tepki dikkat çekerken, eylemde ADD adına basın açıklamasını okuyan Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Cumhuriyet devrimi ile ülkemiz; yeni, çağdaş, demokratik bir geleceğe adım attı. Cumhuriyetle; insanı "kul" sayan cemaatler ve etnik tabana-milliyetlere ayrılmış toplumsal yapı yıkıldı.’Kul’ birey oldu. Yurttaş oldu. Yine Cumhuriyetle ‘Siyasi egemenlik anlayışı’ kökünden değişti; egemenliğin kaynağı ilahi olmaktan çıktı, ‘Kayıtsız şartsız’ millete devredildi. İslam dünyasının tek ‘laik’ ülkesi olan Türkiye, demokratik yapıyı bu özellikleri sayesinde kazandı. Tek kişi veya grubun diktasını önlemek maksadıyla, cumhuriyet rejimi; güçler ayrılığı ilkesi temelinde Parlamenter Sisteme dayandı. İktidar; yasama, yürütme ve yargı gücü arasında paylaştırıldı. Bugün ülkemizin bütünlüğü, Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz tehdit altındadır. Ne acıdır ki tehdidin başlıca sorumlusu da siyasi iktidardır” dedi.

İçte ve dışta mevcut ortamdan yararlanılarak Başkanlık sistemine geçişin gündeme getirildiğini hatırlatan Başkan Üzgeç, “ Başkanlık hevesi ve Anayasa tuzağı, toplumsal gerilimi artırır, diktatörlüğü getirir. OHAL bahanesiyle, Kanun Hükmünde Kararnamelerle, toplum ve yönetim yapısında ‘Tek Ses’ yaratma uygulamaları demokrasiyi boğmaktadır. Muhalif basına yönelik baskılarla, basında,  ‘Tek Ses’ istenmektedir.  Bizler aşağıda imzası olan kuruluşlar, Cumhuriyetimize, demokrasimize, özgürlüklerimize sahip çıkmak, Ülkemizin bütünlüğünü savunmak, Tam bağımsız Türkiye hedefine ulaşmak, başkanlık hevesinin gerçekleşmemesini sağlamak için, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, emek kuruluşlarını, oda ve meslek örgütlerini birleşmeye ve halkımızla birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz. Gelin; Cumhuriyet sayesinde hala var olan demokratik haklarımızı kullanalım, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti için mücadele edelim” ifadelerini kullandı.

Üzgeç,  Atatürkçü Düşünce Derneği Birleşik Kamu - İş Konfederasyonu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 04 Aralık 2016 pazar günü saat 12.00’de Ankara Tandoğan meydanında, gerçekleşmesi planlanan ‘Cumhuriyetimiz ve Parlamenter’ sistem için dev mitinge tüm Ayvalık halkını davet etti.

CHP İLÇE BAŞKANI TOKER, “TUTTURMUŞ ‘İLLA BAŞKANLIK OLACAK”, OLMAYACAK ARKADAŞ!”

Basın açıklaması eyleminde konuşan CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker ise;  “Türkiye ateş yerine dönmüş, bunların bir derdi var, illa başkanlık olacak. Ya; olmayacak arkadaş. Tutturmuş illa başkanlık olacak. Ya; bak, çiftçinin sorunu var, sanayicinin sorunu var, esnafın sorunu var, memurun sorunu var, herkesin derdi var, hapishaneler tıka basa dolu, mağdur 1 milyon aile var; bunların derdiyle uğraşalım, gel bunları çözelim, ekonomiyi düzeltelim, vallahi destek oluruz, ekonomiyi düzeltmek için getir kardeşim, ne istiyorsan getir. Asla ve asla sen ekonomiyi düzelttin diye karşı mı çıktık, ne istiyorsan getir. ‘Hayır, biz onları unuttuk’ diyorlar. Ne istiyorsunuz? Bizim bir adamımız var, biz ona başkanlık istiyoruz, illa o başkan olacak. Niye kardeşim, niye başkan olacak? Bizim aklımız yok, sadece onun aklı var, biz ona üst akıl diyoruz, o bize diyor ki şöyle yapacaksın. Aklını kiraya verenler ülkeyi yönetemezler, aklını kiraya verenler ülkeyi felaketlere sürüklerler, herkes bunu böyle bilsin” dedi.

Başkanlık Sisteminin rejim tartışması olduğunu ifade eden CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, “Sen, Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini değiştiriyorsun. Efendim, 1923’te cumhuriyeti ilan ettik, rejim tartışmaları orada kaldı. Hayır kardeşim, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırırsan rejimi güçlendirmiş hâle gelirsin. Cumhuriyeti diktaya dönüştürürsen orada rejimi değiştirmiş olursun, söylemek istediğimiz budur. Sen, cumhuriyeti diktaya dönüştürmek istiyorsun. Oysa bu cumhuriyeti kuranlar, 1923’te bu cumhuriyeti kuranların temel hedefi cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak; bizim de amacımız zaten budur.” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI GENÇER, “TECAVÜZ YASASI KABUL EDİLEMEZ”

Basın açıklaması eyleminde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise; Başkanlık Sistemi’nin Atatürk Cumhuriyeti’ni fiilen yıkmaya yönelik olduğunu savundu.

Başkanlık Sistemi tartışmalarının yanı sıra son günlerde kamuoyunda adeta infial olarak karşılanılan ve halk arasında ‘Tecavüz Yasası’ olarak nitelendirilen Cinsel İstismar Yasa tasarısına dikkat çeken Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bu yasanın da tıpkı Başkanlık Sistemi gibi kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Tecavüz Yasası’nın insanlık erdemine ve insanlığın tüm duygularına aykırı olduğunu kaydeden Başkan Gençer, “Bu yasa tasarısını TBMM’ye öneren o 5 milletvekili nerede yaşıyorlar? Nerede eğitim aldılar? Bu tasarıyı sunarken, hangi vicdani sorumluluğa sığınabildiler? Bu konuda söyleyecek laf bulamıyorum. Bu yasa tasarısının derhal geri çekilmesi lazım. Buna herkesin çok ciddi tepki göstermesi lazım. Ama ne yazık ki bu tasarıyı Adalet Bakanı da uygun görüyor. Böylesi vahşet bir tasarıyı bir bakan nasıl uygun görebilir? Bunlar dine falan da inanmıyorlar herhalde? Söyleyecek çok şey var ama biz her zaman dimdik ayakta duracağız. Laik-Demokratik Türkiye Cumhuriyeti için her zaman dimdik ayakta duracağız. Bu ülkenin demokrasiyle olan bağını koparmayacağız. Eğer meydanlardan, sokaklardan çekilirsek ve aramıza gençlerimizi katmazsak, bu sıkıntıları her zaman yaşarız diye düşünüyorum. Ben yine de umutluyum. Bu ülkenin insanı ne Ulu Önderimizi unutur, ne de unutturur” diye konuştu. Konuşmaların ardından kalabalık grup sessiz ve olaysız bir şekilde dağıldı.

424 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri