EDREMİT BELEDİYESİ SABAHATTİN ALİ’Yİ UNUTMADI
Tarih : 2017.02.27  10:10:31
Edebiyatımızın önemli isimlerinden şair, gazeteci ve yazar Sabahattin Ali 110. Doğum yıl dönümünde Edremit Belediyesi tarafından iki gün süren “Sabahattin Ali 110 yaşında” konulu sempozyum ile anıldı.

Çocukluğunun bir dönemini Edremit’te geçiren, bu ilçeyi kitaplarına, şiirlerine, yazılarına konu eden Sabahattin Ali’nin 110. doğum yıldönümünde Balıkesir’in Edremit ilçesinde  iki gün süren etkinlikler ile anıldı.

Eserleriyle ölümsüzleşen ve 2 Nisan 1948 tarihinde öldürülerek, cumhuriyet tarihinin ilk katledilen aydını olan Sabahattin Ali için Edremit Belediyesi tarafından 25-26 Şubat tarihinde “Sabahattin Ali 110 yaşında” konulu sempozyum düzenlendi.

Sabahattin Ali’nin doğum günü olan 25 Şubat günü Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka; “Çocukluğunun bir dönemini Edremit’te geçiren, ilçemizi kitaplarına, şiirlerine, yazılarına konu eden Sabahattin Ali’nin 110. doğum yıldönümünde bir aradayız. Günümüzde sevgili Zülfü Livaneli’nin sesinden hepimizin aklında yer alan “Ayın şavkı vurur sazın üstüne, Leylim ley” derken, Edip Akbayram’dan “Başın öne eğilmesin Aldırma Gönül” diye hepimiz mırıldanırken, yine sevgili Nükhet Duru ve Ali Kocatepe’nin sesinden dinlemeye alışkın olduğumuz “Ben Gene Sana Vurgum” ve daha sayabileceğimiz birçok değerli eserin Edremit’in şairi Sabahattin Ali’nin eserleri olduğu maalesef pek bilinmiyor. Günümüze kadar gelen birçok büyük eserine rağmen özellikle gençlerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımız, Sabahattin Ali’yi yeterince tanımıyor. Bestelenmiş şiirleri, “Kuyucaklı Yusuf”u, “Kürk Mantolu Madonna”sı başta olmak üzere pek çok eseri onlarca yıl geçmesine rağmen günümüzde daha çok bilinen ancak kendisi yeterince tanınıp bilinmeyen Sabahattin Ali’ye sahip çıkmak hemşerileri olarak biz Edremitlilere daha büyük bir sorumluk yüklüyor. Biz de Edremit Belediyesi olarak, tarihin bir döneminde burada yer almış ve kitaplarına Edremit’i konu etmiş büyük usta Sabahattin Ali’ye bu vesileyle manevi borcumuzu ödemek istiyoruz. Bu doğrultuda anısını yaşatmak için çeşitli faaliyetler ve etkinlikler düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl ilçemizin merkezi Cumhuriyet Meydanı’nda ki parka Edremit’in Şairi Sabahattin Ali ismini verip heykeli ile ölümsüzleştirdik. Hekimzade Mahallesi Eski Bayramyeri mevkiinde yaşadığı evi geçtiğimiz aylarda belediye bünyesine kazandırdık Anısına yakışır bir şekilde restore ederek olarak ilçemizin kültür mirasına kazandıracağız. Sabahattin Ali’yi gelecek kuşakların tanıması adına geçen yıl “Kanatları Kazdağları’nı Aşan Asi Kartal; Sabahattin Ali” sempozyumu ile başladığımız anma etkinliklerini her yıl daha da kapsamlı bir şekilde sürdüreceğiz. 110. doğum yıldönümünde Büyük ustaya “İyi ki doğdun, iyi ki bu güzel eserleri bizlere kazandırdın, iyi ki Edremit’imizde var oldun” diyoruz. 2 Nisan 1948 tarihinde öldürülerek, cumhuriyet tarihinin ilk katledilen aydını olan ancak eserleri ile ölümsüzleşen Sabahattin Ali’yi sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ali Fatinoğlu’nun moderatörlünü üstlendiği sempzoyumda CHP Genel Başkan Yardımcısı-İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Dramaturg-Şair-Yazar Eren Aysan, CHP İzmir Milletvekili-Gazeteci Atilla Sertel ünlü şairi farklı yönleri ile anlattılar. Ardından Aysun-Ali Kocatepe, Sabahattin Ali’nin şiirlerinden bestelenen eserleri seslendirdiler. Sabahattin Ali ile aynı gün doğumlu olan sanatçı Ali Kocatepe’nin doğum günü sahnede kutlandı.  

Sempozyumun ikinci gününde ise Sabahattin Ali köşesi ve mal mumu heykeli bulunan Güre Mahallesi’nde ki Özel Kazdağı-Sarıkız Etnografya Galerisi ve Hekimzade Mahallesi Eski Bayramyeri mevkiinde ki Sabahattin Ali Evi konuklara gezdirildi. Başkan Kamil Saka, geçtiğimiz aylarda belediye mülkü haline getirildiğini anısına yakışır şekilde düzenleneceğini söyledi. Ardından Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Gazeteci Yazar Ender Saraç ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun  konuşmacı olarak yer alacağı panel gerçekleştirildi.

143 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri