Siyasi partilerden referandum yorumu
Tarih : 2017.03.22  09:07:51
Balıkesir'de, siyasi parti temsilcileri, 16 Nisan'da yapılacak referandumla alakalı açıklamalarda bulundu.

AK Parti Balıkesir İl Başkanı Av. Hasan Demiraslan, 16 Nisan anayasa oylamasında Balıkesir'de, Türkiye geneli oylardan daha fazla evet oyu çıkacağına inandığını ifade etti. Demiraslan, "Ülkemizi, memleketimizi, vatanımızı ve bayrağımızı sevdiğimiz için evet oyu kullanacağız. Bu anayasa değişikliği ile artık vesayet sistemi ortadan kalkacak. Ülke yönetilmesi gerektiği gibi yönetilecek. Çift başlılık kalkacak, koalisyonlar kalkacak. Güçlü Türkiye olacak. Güçlü yürütme, güçlü yasama, güçlü yargı olacak. Erkler tamamen güçlenecek ve birbirinden ayrılarak bağımsız hale gelecek" dedi.
Yeni anayasa sistemini sürücü kurslarındaki arabalara benzettiğini söyleyen ve örneklerle anlatan Demiraslan, "Bu sistem dışarıdan baktığınız zaman normal araba gibi görülür. İçine girdiğiniz zaman çift kullanım görürsünüz. Bu sistemde sağda oturan kişi sürücüye müdahale edebilir. Bunun için sağ taraftaki mekanizmayı sökmek gerekiyor. Arabayı iki kişi sürerse kaza olma ihtimali daha fazla. Biz tek sürücülü bir sistem istiyoruz. Sözün beraber konuşulabilmesi, tartışılabilmesi ve kararı tek kişinin vermesi daha sağlıklı olacaktır" dedi.
AK Parti Balıkesir teşkilatının referanduma hazır olduğunu söyleyen Demiraslan, "Biz teşkilatlarımıza güveniyoruz. 24 saat neredeyse uyumadan çalışıyoruz. Kuva-yi Milliye şehrinin çocukları olarak evet için seferberlik ilan etmiş bulunuyoruz. Balıkesir'in bu meseleye sahip çıkacağına inanıyoruz. 16 Nisanda Kuva-yi Milliye şehrinin kahraman evlatlarının anayasa oylamasında Türkiye genelinin üstünde 'Evet' oyu vereceklerine inanıyorum" dedi.
16 Nisan yapılacak olan anayasa oylamasında CHP'nin, hayır deme kararı aldıklarını söyleyen CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki ise yeni Anayasa değişikliği ile Türkiye'deki birlik ve bütünlüğün bozulacağını ifade etti.

CHP yeni sisteme karşı 
Anayasa değişikliğinin Türkiye’ye zenginlik, huzur ve ekonomik iyileştirme getirmeyeceğini söyleyen CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, "Anayasa değişikliği terörü ortadan kaldırmıyor, fakirliği ortadan kaldırmıyor. Birlik ve beraberliği getirmiyor. Tam tersine bu anayasa değişikliği var olan birlik ve bütünlüğümüzü bozuyor. Onun için biz anayasanın değişmesine ve bu rejim değişikliğine baştan hayır diyoruz ve karşıyız" dedi.

MHP, Türk düşmanları için 'evet' diyecek 
MHP Balıkesir İl Başkanı Nuri Argun Atıcı ise 16 Nisan tarihinde yapılacak olan referandum oylamasında parti olarak yeni anayasaya evet oyu vereceklerini açıkladı.
Atıcı, "Başkanlığa değil, cumhurbaşkanı hükümet sistemine evet diyoruz" diyerek şu görüşlere yer verdi: "Biz vatanımızın birlik ve beraberliği için evet diyoruz. Biz Türk ve Türkiye düşmanlarının bozgunu için evet diyoruz. Devlet, millet ve cumhuriyet için evet diyoruz. Türkiye’nin diriliş ve toparlanması için evet diyoruz. MHP olarak şahsa değil, sistemin bakiliğine evet diyoruz” 
Yeni anayasa değişikliği ile yasama ve kanun yapma yetkisinin TBMM’de, yürütmenin ise cumhurbaşkanında olacağını ifade eden Atıcı, "Yargıda ise yürütme bağımsız ve tarafsız Türk mahkemelerinde olacaktır. Vatanın bekası için anayasa değişikliği referandumun da MHP’nin oyu evet olacaktır" şeklinde konuştu.

SP'nin görüşü 'hayır'
Saadet Partisi Balıkesir İl Başkanı Ahmet Balaban ise başkanlık sistemine karşı olmamalarına rağmen, anayasa oylaması için getirilen 18. maddeye karşı olduklarını belirterek, hayır oyu kullanacaklarını açıkladı.
Balaban, “Anayasa değişikliği gündeme geldiğinden bu yana bizler Saadet Partisi olarak bu konuyu gündemimize aldık. Gerek sivil toplum kuruluşları, gerek kanaat önderleri ve gerekse il başkanları arasında geniş katılımlı çalıştaylar gerçekleştirdik. Bununla ilgili çeşitli yerlerden görüşler, beyanatlar aldık. Bu konu ile ilgili genel başkanımız en son olarak bir açıklama yaptı. Saadet Partisi başkanlık sistemine karşı değil. Saadet Partisi öngörülen 18. maddeye karşı. Bütün bu 18 madde ayrılıklar ilkesine karşı olduğu için. Her biri birbirinin üstünde olamaz. Üç erk vardır. Yasama, yürütme ve yargı. Bunlar birbirinin üstünde olamaz diyoruz” şeklinde konuştu.

290 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri