ULUSLARARASI AENEAS’IN ROTASI ÇALIŞTAYI SONA ERDİ
Tarih : 2017.05.09  10:56:21
Edremit Belediyesi tarafından 4-7 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Aeneas'ın Rotası Çalıştayı sona erdi.

Edremit İlçesi'nde 4-7 Mayıs günlerinde gerçekleştirilen, Uluslararası Aeneas'ın Rotası Çalıştayı, 2008 yılında yelkenli teknesiyle Altınoluk'tan denize açılıp, Aeneas'ın rotasını takip ederek belgesel çeken Alberto Perugia'nın sunumu, Antandros kazılarının Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat'ın çalıştayı değerlendirmesi, Edremit Belediye Başkanı CHP'li Kamil Saka'nın çalıştaya katılanlara plaket vermesi ile son buldu. Çalıştay Aşçı Fok Nurdan Çakır Tezgin ve Erhan Şeker'in hazırladığı antik yemeklerin ikramı ile sona erdi. Prof. Dr. Gürcan Polat, 2001 yılında başlayan kazılarda Aeneas'ın Rotasını öğrencileriyle birlikte hayal ettiğini, bu gün projenin uluslararası boyut kazandığını ve çok kişiden destek aldığını vurguladı.  Roma mitolojisindeki efsaneye göre Edremit'in Altınoluk Mahallesi'ndeki Antandros Antik kentinden yola çıkıp, Akdeniz kıyılarını dolaşarak, İtalya'ya ulaştığı anlatılan Truva kahramanı Aeneas'ın yolculuğunu tekrar yaşama geçirmek için düzenlenen, "Ulusalarası Aeneas'ın Rotası Çalıştayı'nın son gününde, 2008 yılında ayni rotayı izleyerek, "Aeneas Routh" belgeselini çeken Alberto Perugia, deneyimlerini anlattı. Belgeselinde, Troia, savaşı, Aeneas'ın Kazdağlarından Antandros'a gelişi ve beraberindekilerle buradan yola çıkıp 21 liman dolaşarak Roma’ya çıkmasını anlatan belgeselin çekimindeki zorlukları ve yaşadıklarını aktardı. Ayni rotanın tekrarlanabileceğini hatırlatarak, Aenaas projesi ve Aeneas Rotası Çalıştayı'nı hayata geçirenlere teşekkür etti. Projenin sadece turizme yönelik değil, barışa da büyük katkılar sağlıyacağını vurguladı. Perugio'dan sonra söz alan yazar İskender Azatoğlu, kendisinin bir göçmen olduğunu, Arnavutluk'tan Türkiye'ye göçleri esnasında yaşanan zorlukları çekilen acıları çok iyi bildiğini anımsattı ve projede göçmenlere değinilmesini istedi. Aeneas'ında bir göçmen olduğunu belirtip, savaşların olmaması gerektiğini vurguladı. İda isimli yelkenli teknenin Aeneas’ın Rotası’nı keşifi için uğurlandı. Ardından Çanakkale’de ki Troia Antik Kenti ziyaret edildi.     

Antandros kazılarının Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, 2001 yılında kazıların başladığını, Aeneas'ın izine rastladıktan sonra, Aeneas rotasının öğrencileri ile kendisinin bir hayali olduğunu ifade etti. Polat, "Aeneas'ın Rotası Çalıştayı benim ve öğrencilerimin hayali ile başladı. İlk başlarda küçük küçük araştırmalar yaptık. Aeneas’ın Rotası projesini anlatınca inanılarak sahip çıkıldığını gördük. Bu cesaretle yola çıkıldı ve bu güne geldik. Bu bizim için çok önemli. Şimdi uluslararası bir düzeyde ve önemli bir yol kat edildi" dedi. 

Prof. Dr. Gürcan Polat İpek Yolu'nun dünyada herkes tarafından bilindiğini, bu yolunun sadece ticaret güzergahı olmadığını, farklı kültürlerin, değişik fikirlerin, dinlerin orduların, gezginlerin takip ettiği bir yol olması nedeniyle büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, "Aeneas'ın Rotası ayni zamanda zeytinin rotasıdır. O çağlara baktığımızda, zeytincilik burada önemli bir yer tutmaktadır ve batıya Aeneas'ın rotasından gitmektedir. Yani Aeneas'ın Rotası zeytinin doğudan batıya gittiği bir yoldur ve ipek yolu gibi önemli bir yoldur. Uluslararası Zeytin Konseyi, Aeneas ve zeytin rotasının birlikte tescillenmesini istedi. İpek yolunun varlığı gibi zeytin yoluda var. Bunların duyurulması gerek. Tarihte Troia önemli, Antandros daha önemli. Troia yıkılıyor, Antandros doğuyor. Aeneas'ın ayak bastığı Lavinium'un Borghese ailesinin elinde olması hayalin somuta dönüşmesinde bir şans. Bu rota bir mitostu fakat kültür mirasına dönüştü. Aeneas markalaşmalı. Bu bölgede, Aeneas, sahili, Aeneas Limanı gibi marka yaratılması gerekiyor. Proje geminin Altınoluk'tan çıkıp İtalya'ya gitmesinden çok içinde, barış, kardeşlik, kültür, ekonomi gibi olguları barındırıyor. Bu proje yalnız Antandros'un, Edremit'in değil hepimizin olmalıdır. Çalıştaya baktığımız da çok yol kat ettiğimizi gördüm" diye konuştu. 

Prof. Dr. Gürcan Polat'ın etkinliği değerlendirmesinin ardından Edremit  Belediye Başkanı Kamil Saka, başta CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Antandros kazılarının Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert, Aeneas'ın gemisinin benzerini yapacak olan Gemi Mühendisi Hüseyin Çoban, Remus ve Romulus kardeşleri emziren kurt heykelini yapan Ekin Erman ile İtalyan, Arnavut ve Türk katılımcılara plaket verdi.

 

Yeşilçam'ın ünlü oyuncusu Salih Güney de, Aeneas'ın Rotası Çalıştayı'na destek verdi. Salih Güney, Türkiye'den ABD'ye kaçırılan, 1985 yılında vücudunun üst kısmı Boston'da ortaya çıkan Herakles, bir başka adıyla Yorgun Herkül adıyla bilinen, paha biçilemez tarihi yapıtın Türkiyeye iadesi içn 1996 yılında imza kampanyası başlatmış, topladığı 30 bin imzayı Boston Müzesi yetkililerine vermişti . Salih Güney, 2013 yılında da Myndos antik kentinin kazıları için dernek kurmuştu. 

Aeneas'ın Rotası Çalıştayı, Aşçı Fok olarak bilinen Nurdan Çakır Tezgin ile Erhan Şeker'in hazırladığı antik yemeklerin ikram edilmesiyle sona erdi. Ramada Resort Kazdağları Otel'deki akşam yemeği'nde, ballı şarap, arpa ekmeği, içinde oğlak sakatatları, tavuk, kuru meyveler, arapsaçı biberiye bulunan balkabağı dolması, baharatlı pırasalı nohut, içinde tavuk, yeşil ot çeşitleri, defne, siyah zeytin, garum sos, bal ve sedef otu bulunan kuzu dolması, Baharatlı yumurtalı balık, Baklalı, mercimekli balık, baklagil lapası, ballı enginar ve piliç ikram edildi. Nurdan Çakır Tezgin, antik yemek tariflerinin Apicius'un yazıtındaki reçetelerden alındığını, yıllar öncesi kullanılan malzemenin birebir aynisin kullanıldığını söyledi.

1007 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri