AYDINLIOĞLU ARAKAN’DAKİ KATLİAMI KINADI
Tarih : 2017.10.19  09:51:15
Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu Arakanda yaşanan katliamı TBMM kürsüsünde kınadı.

Milletvekili Ali Aydınlıoğlu konuşmasında; “Arakanda yaşayan müslümanlara yönelik katliam ve soykırım üzerine gündem dışı söz almış bulunmaktayım.  

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200 civarında köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. on binlerce Arakanlı müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, naf nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçmeye çalışıyor, Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 540 binden fazla Arakanlı müslüman ulaştı.

Türkiye başta olmak üzere uluslararası camianın baskılarına rağmen Myanmar ordusu ve radikal Budistlerin Arakanlı müslümanlara yönelik zulmü maalesef devam ediyor. Birleşmiş Milletler Türkiyenin Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddete dikkat çekmek amacıyla sunduğu acil görüşme talebini reddetti. Peki neden?

Arakan katliamının sebebi petrol ve doğalgaz. Arakan güneydoğu Asyada Myanmar’ın 7 eyaletinden biri yaklaşık 1 milyon müslüman var. Arakanlı müslümanlara yönelik Budist katliamları 2012 den bu yana sistematik olarak devam ediyor, saldırı politikasının arkasında ise arakanın stratejik konumu var.

Myanmar güneydoğu Asyada Bengal körfezinde yer alıyor. Arakan eyaleti ise tam kıyı şeridinde. 2010 yılında Arakan’dan başlayıp, çinin Yunnan eyaletine uzanan iki ayrı boru hattının inşaatına başlandı. Çin’e enerji taşıyan hatlar, denizden Arakan üzerinden Yunnan’a gidiyor. Boru hatlarının inşaatıyla birlikte hatların geçtiği topraklar askeri bölge haline getirildi ve o bölgedeki müslüman köylerine saldırılar başladı. Arakan uzakdoğuya enerji transferinde doğal bir liman konumunda. en az maliyetli güzergah burası hatlardan birinden doğalgaz diğerinden petrol geçiyor. 2010 da başlayan inşaat 2013 de tamamlanarak bu hatlardan Çin’e yıllık ortalama 12milyar metre küp doğalgaz taşınıyor ve bu süreçte topraklarından boru hatları geçen Arakanlı Müslümanlar katlediliyor. Ayrıca arakan bölgesinde de petrol ve doğalgaz rezervleri tespit edildi. Müslümanların topraklarında 1.2 trilyon metreküplük gaz ve 2.1 milyar varillik petrol rezervi bulundu. Doğalgaz ve petrol boru hatlarının korunması, güvenlik çemberine alınması gibi gerekçelerle müslümanlar katlediliyor.

Ancak maalesef dünya sessiz, dünya suskun, BM suskun, birleşmiş milletlerin varlık amacı nedir? Güvenlik konseyi ne iş yapar? bu katliamlar sırasında ölümden kaçan Arakan’lılar botlarla nehri aşıp Bangladeş’e kaçmaya çalışırken çoğu öldü. Bebeklerin cansız bedenleri kıyıya vurdu. ama hiçbir batı ülkesi o görüntülere aldırış etmedi. neticede Arakanlı Müslümanlar Çin’e taşınan enerji için katlediliyor. Bu denklemde kazanan batı oluyor. çünkü Çin’e taşınan enerji bizzat batılılar yönetiyor. Arakan bölgesindeki petrol ve doğalgaz pompalarının başındaki şirketlere bakınca mesele daha net anlaşılıyor. Kazanan iki taraftan biri batı, diğeri Çin olunca da Arakanlı müslümanları dünya görmezden geliyor.

Devlet arşivlerimizde Arakanlı müslümanların ülkemize olan sevgisini ve ilgisini gösteren belgeler mevcuttur. Türkiye olarak Arakan ‘da yaşanan dramın son bulması için çok taraflı diplomasi yürütüyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız yaşanan katliamların başladığı günden bu yana konuyla ilgili olarak birçok liderle telefonla ve yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca eşi, dışişleri bakanı, oğlu ve bakanlarımız Bangladeş’e sığınan müslümanları ziyaret ettiler. Sorunun tüm muhataplarıyla görüşerek bir yandan da insani yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bangladeş yönetimi bize bir bölgeyi tahsis ederse çadır kamplar için buradaki deneyimimiz ile orada da daha yaşanabilir, güvenilir çadır kentler kurmayı planlıyoruz. Türkiye cumhuriyeti olarak bu talebimiz halen devam etmektedir. İnşallah arakan başta olmak üzere tüm dünyada özellikle müslümanlara karşı başlatılan katliamların bir an önce son bulması dileklerimle hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

263 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri