PEHLİVANLAR ŞEHİTLERİMİZ İÇİN KOL BAĞLADI
Tarih : 2018.02.22  09:33:13
“Başpehlivanlar Şehitler İçin Kol Bağlıyor” sloganıyla bu yıl 2’ncisi tertip edilen Salon Yağlı Güreş etkinliği önceki gün Kurtdereli Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Güreş Federasyonu, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Karesi Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği organizasyon, sadece Türkiye’de ve Avrupa’da değil, dünyada bir ilk niteliğine sahipti.

 

Çayır güreşi olarak bilinen yağlı pehlivan güreşlerini salona taşıyarak bu sporun sadece yaz aylarında yapılan bir spor branşı olmaktan çıkarılarak kış aylarında da yapılabilen bir spor halini alması amaçlanan etkinliğin asıl temel amacı Türk Milleti’nin gücünü tüm dünyaya göstermek olduğunun altı çizildi.

 

BİRLİĞİN ENCÜMEN VE MECLİS

TOPLANTILARI BALIKESİRDE YAPILDI

 

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin Başkanı ve aynı zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun ev sahipliğinde ilk olarak Birliğin encümen toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Zekai Kafaoğlu başkanlık ederken; Birliğin devam eden çalışmaları hakkında kararlar alındı.

 

Encümen Toplantısı’nın ardından Balkonuk Center’de düzenlenen yemekte bir araya gelen Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin meclis üyeleri, Belediye Başkanları ile Başkan Vekilleri ve güreşçiler kaynaşma imkanı buldular. Yemeğin ardından yine aynı mekanda düzenlenen Meclis toplantısına ise Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Zekai Kafaoğlu ev sahipliği yaptı.

 

Toplantıda tüm meclis üyelerine söz verilirken; toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Zekai Kafaoğlu; henüz yeni kurulan bir birlik olduklarını dile getirirken; özetle şu ifadelere yer verdi; “Henüz yeni kurulan bir birlik olmamıza rağmen, herkesin özverili çalışmaları sayesinde iyi yol aldık ve 41 mevcut üye belediyeye, 6 üye başvurusu bekleyen toplamda 47 üyesi olmaya yakın bir Birliğe kavuşmanın arifesindeyiz. Tabii ki hedefimiz psikolojik sayı olan 50 üyeye ulaşmaktır. Asli hedefimizde güreş organizasyonu düzenleyen tüm belediyeleri buraya dahil etmektir” dedi.

 

RECEP GÜRKAN; “SPORU SİYASETE KARIŞTIRMADAN

DOĞRU ADIMLARLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

 

Kırkpınar güreşlerinin ev sahibi olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplantıda yaptığı konuşmada; Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin gerekliliği hakkında görüşlerini bildirdi.  

Kurulan Birliğin en çok Belediyelerin elini rahatlattığını dile getiren Recep Gürkan; “Uzun uğraşlar sonucu bir ruhla en geleneksel sporumuz olan yağlı güreşlerimizi geleceğe taşımak istiyoruz. Bunun için birliğimiz kuruldu. Emeği geçenlere canıgönülden teşekkür ediyorum. Önceden ülkemiz genelinde 100-150 civarında güreşler düzenleniyordu. Haliyle bu güreşlerin büyük yükü belediyelerimizin omuzlarındaydı. Öyle bir an geldi ki, belediyelerimizin bir çoğu bu güreşleri yapamaz hale geldi. Bu nedenle bu güreşlerin devlet desteği ile olması gerekiyordu. Artık birliğimiz sayesinde spora siyaseti karıştırmadan gelecek nesillere taşıyacağımıza inancımız tam” şeklinde konuştu.

 

YILMAZ: “TÜRK MİLLETİNİN GÜCÜNÜ

TÜM DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ”

 

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin meclis toplantısında konuşan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz; yağlı güreş kültürünü Avrupa ve Dünya’ya duyurmak için bu tür organizasyonlara ihtiyaçlarının olduğunu dile getirirken; “Yağlı güreş kültürünü sadece yaz aylarında gerçekleştirilen ve sadece çayırda yapılan bir güreş olmasının dışında kış aylarında salonda da yapılabileceğini göstermek için geçtiğimiz yıl bir organizasyon yapmıştık. Bu yıl ikinci kez bu organizasyonu düzenliyoruz. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda sadece Balıkesir’de değil, diğer illerde ve sonrasında Avrupa’da ve dünyada yapılan bir spor halini alacaktır.” dedi.

 

KURTDERELİ SPOR SALONU

TARİHİ ANLARA TANIKLIK ETTİ

 

Günün en anlamlı etkinliği olan Yağlı Güreşler’e ev sahipliği yapan Kurtdereli Spor Salonu, böylesine anlamlı bir günde güreş severleri bir araya getirirken; güreşlerin başlamasına saatler kala tribünlerin dolup taşması dikkatlerden kaçmadı.

Ülke genelinde 30’a yakın Belediye Başkanının davetli olarak katıldığı organizasyona Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, askeri ve sivil erkan, daire müdürleri ve 2 bine yakın güreşsever katıldı.

 

KIRKPINAR VE KURTDERELİ’NİN

BAŞPEHLİVANLARI KOL BAĞLADI

 

Bu yıl ikinci kez düzenlenen Salon Yağlı Güreşleri’nde Kırkpınar ve Kurtdereli Güreşleri’nde derece elde etmiş 16 Başpehlivan katıldı. Kırkpınar’ın son başpehlivanı İsmail Balaban başta olmak üzere, Orhan Okulu, Hamza Köseoğlu, Şaban Yılmaz, Salih Erinç, Serhat Balcı, Fatih Atlı, Ünal Karaman, Serkan Serttürk, Şahali Kurt, Faruk Akkoyun, Onur Şenel, İsmail Erkal, Hasan Zeybek, Serhat Gökmen, Ekrem Yavuz bu özel etkinlikte kol bağlayan güreşçiler oldular.

 

Etkinliğin ev sahibi konumundaki Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, toplantının açış konuşmasını yaparken, şu açıklamalarda bulundu: “Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Güreş Federasyonu, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Başpehlivanlar Şehitler İçin Kol Bağlıyor” Balıkesir Karşılaşması’na hoş geldiniz, şeref verdiniz.

 

Dün Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Kut’ül Amare’de, Medine ve Kudüs müdafaalarında, Dumlupınar’da, Kıbrıs’ta, terörle mücadelede destan yazdığımız nice yerlerde, 15 Temmuz gecesi tüm yurtta milletçe bayrağımızı dalgalandırmış, kahramanlık destanları yazmıştık. Şimdi de kahraman askerlerimiz önce Cerablus’ta, El Rai’de, Bab’da, yani Fırat Kalkanı Harekatında, şimdi de Zeytin Dalı Operasyonunda İdlib’de, Afrin’de, Kuzey Irak’taki operasyonlarda canını ortaya koyarak mücadele etmektedir.

Rabbim bu ülkenin ve milletin huzuru, güvenliği, geleceği için mücadele eden tüm güvenlik güçlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Her şehidimiz ve her gazimiz, bu toprakların vatanımız olduğunu tekrar tekrar tescil eden birer mühürdür. Bu vesile ile tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, gazilerimize sıhhatler diliyorum.

 

Anadolu toprakları pehlivanların, efelerin, yiğitlerin Mehmetlerin harman olduğu, milli ve manevi duyguların en üst seviyede yaşandığı topraklar olarak tarihin her döneminde öne çıkmıştır. Bugün bu ülkenin yiğit pehlivanları yine ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne kastedenlerin önünde bir dağ gibi duran kahraman Mehmetçiklerine destek olmak ve aziz şehitlerimizi anmak için burada kol bağlayacaklar. Birliğiyle, beraberliğiyle, tüm dünyaya nam salmış Türk Milletinin asil duruşuna ve dayanışmasına bir kez daha şahitlik etmenin haklı gururunu yaşayacağız.

Ata sporumuz  Yağlı Güreşleri milli ve manevi değerlerin bilincinde ulusal ve uluslararası düzeyde yaşatmak ve geliştirmek için attığımız her adım, Bu ülkenin öz kültürüne sahip çıkmak adına düzenlenen her organizasyon bizi bir kez daha birbirimize kenetleyecektir.

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bu güzel organizasyonun hayırlara vesile olmasını diliyor, pehlivanlarımıza kuvvet, Mehmetçiğimize muvaffakiyetler diliyorum.

 

GÜREŞLER NEFES KESTİ

 

Başpehlivanların er meydanına çıkmasıyla birlikte salonda artan coşku, güreşlerin başlaması ile birlikte adeta doruğa ulaştı. Kırkpınar’ın ve Kurtdereli’nin başpehlivanlarını bağrına basan Balıkesirli güreşseverler heyecanlarıyla hemen tüm güreş müsabakasının içinde yer aldılar. Salonda kurulan ve 10’a yakın kamera ile özel kurulan platformda 4 ayrı ekranda güreşleri canlı izleme imkanı da bulan güreşseverler hiçbir detayı da kaçırmadı.

İlk eşleşmeler sonrasında Serhat Balcı, Şaban Yılmaz, Salih Erinç, İsmail Erkal, Hamza Köseoğlu, Ünal Kahraman, İsmail Balaban ve Fatih Atlı rakiplerini eleyerek çeyrek finale kalmayı başaran başpehlivanlar oldular.

Çeyrek final eşleşmelerinin ardından Şaban Yılmaz, Salih Erinç, Fatih Atlı ve İsmail Balaban yarı final için kura çekerken, Kırkpınar’ın son başpehlivanı İsmail Balaban Şaban Yılmaz ile, Salih Erinç ise Fatih Atlı ile eşleşti. Kıran kırana geçen ve hatta bazı anlarında itirazlar nedeniyle zaman zaman gerginlikler yaşanan yarı final müsabakalarında Fatih Atlı ve İsmail Balaban finale kalan isimler oldu.

Final güreşi öncesinde salondaki coşku iyiden iyiye artarken; yaklaşık 10 dakika süren final müsabakası altın puan kuralının uygulandığı anda İsmail Balaban’ın aldığı puan ile sona erdi ve Kırkpınar’ın son başpehlivanı ünvanını elinde bulunduran Balaban bu güreşlerin de başpehlivanı oldu.

 

GÜREŞÇİLERDEN ANLAMLI BAĞIŞ

 

Güreşlerin sona ermesi sonrasında ödüllerini almak için er meydanına gelen başpehlivanlar, bu etkinlik kapsamında kendilerine verilen tüm yolluk ve ödülleri Şehit ve Gazi Ailelerine bağışladıklarını açıkladılar. 16 başpehlivanın ortak aldığı bu karar salonda ayakta alkışlanırken; il protokolü tarafından dağıtılan ödüllerin ardından bu anlamlı program da sona erdi.

 

372 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri