Ayvalık’ta İstiklal Marşı’nın 97. yıldönümüne anlamlı kutlama
Tarih : 2018.03.13  09:16:09
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; İstiklal Marşı’nın milli marş olarak, kabul edilmesinin 94. Yılı nedeniyle tören düzenlendi. Törende; İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy da derin bir hüzünle anıldı.

Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde hazırlanan etkinlik; saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın coşkuyla okunmasıyla başladı.

Etkinliğe Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hasan Kıtay, Ayvalıklı Gaziler, daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Pakmaya Kenan Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin Aday, “Toplumların dokusunu oluşturan dil, tarih, yurt, bayrak ve amaç birliği gibi ortak değerlerdir. Bu değerler, toplumları anlamsız kalabalıklar olmaktan kurtararak Milli kültüre dayalı toplum olabilme bilincine yükseltmektedir. İstiklâl Marşımız da, bu ortak değerlerimizden biridir. O, bizim birlikteliğimize anlam ve önem katan, ulusal duygu birliğinin simgesini oluşturmaktadır. İstiklâl Marşı, bu günkü eş anlamıyla söylediğimizde Özgürlük Marşı. Bizi köleleştirmeye gelen düşmana karşı verilen şanlı savaşın, özgürlük ve egemenlik türküsüdür” dedi. Özgürlüğün; bedeli en yüksek bir kavram, bir mübarek mana anlamını taşıdığını vurgulayan Hüseyin Aday, “Uğrunda, gerekirse her şeyinizi vermeye, her dem hazır olacaksınız ki, Özgürlük size yar olabilsin. İstiklal Marşı, milletimizin mukaddesleri uğruna ettiği yeminin manzum ifadesidir. İstiklal Marşımız, şanlı geçmişimiz, umut dolu geleceğimiz ve lekesiz özgürlüğümüz adına yazılmış, hepimizin iştirak ettiği, kutlu bir Misak-ı Milli'dir. Milletin kader, kıvanç ve tasa birliğine tercüman olur. Kısaca İstiklal Marşımız, bu yurdun bütün evlatlarının gönlüne nakşolmuş, hayal değil gerçek, bize has, bizi anlatan, en güzel destandır. İstiklal Marşı'nı her hangi bir şiirle kıyaslamak yahut değerlendirmeye çalışmak yanlıştır. Gönlünüz çektiği zaman çok çeşitli, çok güzel şiirler yazmanız mümkün; ama gönlünüz çektiği zaman İstiklal Marşı yazamazsınız. Çünkü onun yazılmasını gerekli kılan şartları tarih hazırlar. İstiklal Marşı'mız, yazılışındaki edebi sanat ve estetik ifadeler yönüyle yeryüzündeki İstiklal Marşlarının en güzeli en değerlisidir. Onu ne kadar incelerseniz karşınıza o kadar güzellikler çıkacaktır. Onda öylesine derin manalar ve öylesine yüce ifadeler vardır ki, kelimeler takat ötesi bir özenle seçilmiş ve dünyanın en güzel abidesi yapılmıştır” dedi. Okul Müdürü Aday’ın konuşmasının ardından; ilçe genelindeki okullarda İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam Görgüüaslan, Garnizon Komutanı Koyuncu ve Belediye Başkanı Gençer tarafından verildi.

Program; okul öğrencileri tarafından düzenlenen etkinliklerin İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni dolduranlara sergilenmesinin ardından, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Temsilciliği  üyesi gazilerin sahneye çıkarak Türk Bayrağı’nı sembolik olarak yeni nesile emanet etmesiyle sona erdi

906 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri