BÜYÜKŞEHİR’İN YENİ YÜZÜ
Tarih : 2014.07.10  09:01:38
Meclis toplantısı öncesi açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, Ramazan ayı nedeniyle her meclis üyesine 70'er adet 25'er TL'lik yardım kartı dağıtılacağını ve her meclis üyesinin çevresindeki yardıma muhtaç ailelere bu kartlardan vermesini istedi. Daha sonra yoklama ve açılış ile başlayan meclis toplantısında Soma'da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yapılan yardımlar ile çok sayıda madde karara bağlandı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında ayrıca yeni logoyu da meclis üyelerine sundu. Oy birliği ile kabul edilen yeni logo'da binlerce logo arasından seçildi. Logonun tasarımı yapan Medya Soft firması yetkilisi Hayati Şentürk "Binlerce logo arasından bir eleme yapmamız gerekiyordu. Bu elemeyi yaparken de hem dünyadaki gelişmeler nasıl hem de bize gelen logolarla bunu nasıl bütünleştiririz, bunları profesyonellerin gözüyle nasıl kullanılabilir hale getirebiliriz bunun üzerinde bir çalışma yaptık. Dünya genelinde kullanılan logoların son hallerinde bir sadeleşmenin olduğunu gördük. Mesela Paris, Londra, New York, Roma, Barselona gibi şehirlerin logolarında bu tip sadeleştirmelere gidilmiş. Biz de bu şekilde gelen logolarla birlikte Balıkesir'i nelerin temsil ettiğini, Balıkesir'in sembollerinin neler olduğuna baktık. Her şeyden önce Balıkesir merkezi bir noktada. 1,5-2 saatlik bir yolculukla İzmir'e, Bursa'ya ulaşmanız mümkün. Balıkesir bir kesişme noktasında yer alıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin iki denize komşu olan altı ilinden bir tanesi. Bir diğer önemli sembol, şadırvan, saat kulesi, Zağnos Paşa Cami, Manyas Kuş Cenneti, iki denize komşu olması, zeytin, zeytinyağı, Yağcıbedir Halıları, Efe Balıkesir'i temsil eden önemli unsurları. Yağcıbedir Halılarında kullanılan desenler yine önem arz ediyor. Biz bütün bunları gelen logolarla birlikte değerlendirip nasıl sembolize edebiliriz diye düşündüğümüzde karşımıza bazı şekiller çıktı" dedi.
LOGO DENİZİ VE YEŞİLİ TEMSİL EDİYOR
Logo'nun tasarımında iki temel renk tespit ettiklerini söyleyen Şentürk, "Bunlardan bir tanesi denizi temsil eden mavi, bir diğeri ise yeşili, ormanı, tarımı, bereketi temsil eden yeşil rengi tespit edildi. Yine bir yazı karakteri kullanılması zorunluluk. Bunun için de bir çok gelen teklifler içinde Frutiger isimli font bir öneri olarak sunuldu. Bu font 1977 yılında Adrian Frutiger tarafından geliştirilmiş bir font. Bugün Türkiye'de basın yayın kuruluşlarının yüzde 70'i başlıklarında, spotlarında, fotoğraf altı yazılarında hep bu yazı karakterini kullanıyor. Oldukça okunaklı bir yazı karakteri. Bu yazı karakteri her milletten insanın rahatlıkla okuyabileceği tarzda hazırlanmış. Dolayısıyla biz de bu yazı karakterinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin logosunda olmasının yerinde olacağını düşündük. Logoda belirlediğimiz semboller bize yapılan tekliflerin bir çoğunda yer alıyordu. Bunlardan bir tanesi denizi ve yeşili temsil ediyor. Ortadaki dalga da denize bir atıf. Bir diğeri ise efe figürü. Bu figür kollarını açan bir zeybek efesi görünümünde ve aynı zamanda Kuş Cenneti'ndeki kuşları da temsil ediyor. Yani bir figürle bir den fazla şeyi anlatmaya özen gösterdik. Balıkesir İzmir, Bursa ve Çanakkale'nin merkez noktasında. Dolayısıyla bir yol güzergahı ve önemli bir geçit. Dolayısıyla logoda bir yol figürü de bulunuyor. Bir diğer konuysa Balıkesir'de tarım çok önemli. Zeytini, şeftalisi, elması. Hatta Balıkesir Türkiye'nin besin kaynağı. O nedenle logomuzda tarımı ve zeytini temsil eden bir figür de yer aldı. Dolayısıyla karşımıza böyle bir logo çıktı" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin logosu oy birliği ile kabul edildi. 

430 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri