TARIMA DESTEK, İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM
Tarih : 2014.08.21  10:04:04
Ayvalık Belediyesi’nin, Altınova’da ‘Ayvalık Gıda ve Gıda İşletmeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurulmasına ilişkin projesi, Ticaret Odası Salonunda Salı günü düzenlenen bilgilendirme toplantısında STK, Siyasi Parti, Meslek Odası temsilcileri ile Ticaret Odasına kayıtlı yatırımcılara anlatıldı.

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 476 bin metre karelik alanda planlanan İhtisas OSB’nin  Ayvalık için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Altınova’da Asfalt şantiyesi mevkiinde, Hazineye ait arazide  Ayvalık Gıda ve Gıda İşletmeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için harekete geçen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, seçim vaatleri arasında yer alan OSB ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ticaret Odası Salonunda Salı günü saat 14.00’te düzenlenen toplantıya  meslek odası başkanları, Belediye Meclis üyeleri, Ticaret Odasına kayıtlı yatırımcıların bulunduğu yaklaşık 60 kişi katıldı. Davet edilenlerin tamamına yakınının toplantıda hazır bulunduğu öğrenildi.

“AYVALIK, GEÇMİŞTE ÇOK ÖNEMLİ BİR SANAYİ MERKEZİYDİ”

Böyle bir arayışa neden gittiklerini anlatarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bildiğiniz gibi Ayvalık’ta iş imkânları kısıtlı. Sadece 2,5 aylık turizm sezonumuz dışında bizim çok büyük bir iş alanımız yok. Zeytin zeytinyağı ve onunla ilgili iş kolları var, esnaflarımız var.  Oysa Türkiye’nin 1969’lara kadar olan sanayisinde ismi olan bir yer Ayvalık. Bölgemizde aynı zamanda çok ciddi tarım yapılmakta. Tarımın iyi yönlendirilmemesi ve bölgemizde tarıma dönük sanayi olmadığı için Altınova’da 20 bin dönüm sulanabilir arazi ve 2 milyon zeytin ağacımız, köylerde bin dönüm üzerinde tarım arazisi olmasına rağmen bir gelir sağlayamıyoruz. Dünyada,  gıda ve enerji her zaman lazım. İnsanların ihtiyacı ile birlikte her zaman artan iş kolları bunlar. Dünya bunun farkında. İşte bizim bölgemizde böyle bir çevre ve tarım ovası olduğu için bunlardan maksimum ya da minimum yararlanmamız lazım. Ayvalık sınırları içinde 1 metre kare ÇED raporu alacak arazimiz yok. Bugün bir yatırımcı gelse, tarım ürünlerini paketleyip endüstriyel hale getirmeye kalksa 1 metre kare yer gösteremiyoruz. Ancak tarımsal depo olarak kaçak türlerinde inşaatlarla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Hepsi başarısız oluyor. Sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

“KARMA DEĞİL GIDA ÜZERİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Ayvalık’a 45 km mesafede,  Çandarlı’da, Avrupa’nın en büyük konteyner limanı yapıldığını ve 2017 yılında tamamlanacağını hatırlatan Başkan Gençer, “ Bu konteyner limanı bu kadar yakınımıza geldi. Bizde belediye olarak bu yola çıkarak bölgemizde tarıma yönelik nasıl bir canlılık yaratabiliriz diye düşündük. Böyle bir bölgede tarım alanıyla organize sanayi bölgesi yan yana getirilirse çok avantajlı olur. Biz karma değil ihtisas organize sanayi sitesi yapmak istiyoruz” dedi.

“İLK ETAPTA 40 TESİSLİK  OSB”

İlk fabrika temelinin kararlar hızlı alınırsa 1,5 yıl süreceğini kaydeden ve OSB’nin metre kare hesabına göre 5 ve 10 dönümlük parseller içinde 40 tesis içereceğini Başkan Gençer, “Bizim düşündüğümüz OSB,  gıdaya yönelik ve ihtisas olacak. Diğer yan sanayiden gelecek ürünleri yapacak fabrikalara izin verilmeyecek. Bölgede olan veya ona benzer gıda maddeleri üzerine olacak. Ağır sanayi, Aliağa’daki gibi buraya gelirse iyi olmaz. Getirdiğinden çok posasının çirkinliğini bırakır. Bölgemizdeki hayvancılıktan elde edilen süt ürünleri, ekilen gıda maddeleri, bisküvi, çikolata fabrikası gibi çevreden büyük bir kısım ürün karşılayacak gıda organize sanayi sitesi düşünüyoruz” dedi.

OSB yapılmasının zor olduğunu kaydeden Gençer, “Biz ilk aşamasını 100 binlik planlarda Şehircilik Bakanlığında o bölgenin tarımsal sanayiye açılması için işaret ettik. İlk hamlemiz bu oldu.  Bu bir süreçtir. Bunun bir adımı atılır. Eğer bizler bunu heveslenip başlatırsak bunun prosedürleri var.  Ben bunun için iki kez Sanayi Bakanlığına gittim. Heyecanlandılar. Önemli etkenlerin bir arada olması bu bölgede OSB kurulursa çok ciddi işleyeceğini gösterdi. Sinyaller aldık bürokrasiden. Vali Ahmet Turhan’a anlattık. ‘Çok doğru bir hamle. Çok doğru bir fikir ‘ dedi. Vali Beyin de aynı şekilde rızası var” dedi.

“ŞEHRİMİZE BÖYLE BİR ŞEY LAZIM”

Gençer, “Şehrimizde böyle bir şey lazımdı. Bu benim seçim beyannamemde olan bir şeydi. Hem de Ayvalık’ta büyük bir işsizlik var.  Hem tarıma yönelik faydası olacak hem de iş arayan gençlerimize.  5 sene sonra burada 2 bin 500 kişi, 10 sene sonra 5 bin kişi çalışacak. Bu Ayvalık’ın geleceğidir. Köylerimizin geleceğidir. Bu bir fırsat bunu becerebilirsek” dedi.

“AVANTAJLARI ÇOK”

Bakanlık tarafından finanse edilecek alt yapı maliyeti yaklaşık 40 milyon olan toplamda yaklaşık 50 milyonluk bir yatırım olacağı öğrenilen OSB için 641 bin metre karelik alanın ilk etapta 476 bin metre karesi kullanılacak.  OSB ‘nin gelişme alanı ise 119 bin metre kare.  Ana yol yakınındaki alanın Lojistik olarak İzmir’e, Çandarlı’ya yakınlık,  sulanır ovanın, barajın olması,  Ekonomi Bakanlığının bölgesel teşviklerine göre Balıkesir‘in üçüncü teşvik bölgesinde olması, Yatırımını OSB içinde yapan yatırımcıların bir kademe ilerleyip ve dördüncü bölge teşviklerinden yani 6 sene boyunca sigorta primi ödememe, vergide indirim, yatırıma yüzde 40’a varan destekten yararlanacak olması kurulduğu takdirde Ayvalık İhtisas OSB’nin avantajları olarak anlatıldı.

SARAY  GRUBU VE İNCİ HOLDİNG TALİPLİ

OSB Kurulduğu takdirde kendisinin de ihracata yönelik makarna üretimi gıda kompleksi yapmayı düşündüğünü kaydeden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Sakarya Karasu Tekstil İhtisas OSB kurucusu  Fehmi Güney, “Heyecanlandık çünkü bölgeniz çok özel bir bölge. Sadece turizmle kalkınamayacağı  kanıtlandı ve bölgenin bir çıta daha çıkması için sanayi destekli bir yapılanmanın gerektiği ifade edildi. Buna katılıyorum. OSB kurulursa Saray Grubunun da yatırım yapma fikri var. İnci Holding’de sıcak bakıyor” dedi. OSB’lerin kuruluş aşamalarını anlatan İl Bilim ve Sanayi Teknolojisi  OSB ‘lerden sorumlu Müdür Yardımcısı Mesut Kökten, “Asıl amaç çevre zararları ve çarpık sanayileşmeyi önlemek. Bu talep bakanlıktan uygun görülürse yer seçimi etüdü için bir ekip gelip inceleme yapacak. İlçe ve il genelinde 20 kurumdan oluşan heyet uygun bulursa yer kesinleşiyor. Zemin etüdü yapıldıktan sonra OSB olarak tescil ediliyor. Yer seçimi kesinleştikten sonra müteşebbis heyet oluşturuluyor” dedi.

Toplantı sırasında 27 yatırımcıya katılım formu dağıtıldı. Yatırımcıların tamamının OSB ‘den yer istediği öğrenildi. Görüşlerini belirten katılımcılar,  söz konusu OSB’nin stratejik ve bölgeye lazım olan bir yatırım olduğunu ifade etti.  OSB için bundan sonraki süreç şöyle; Ayvalık Gıda ve Gıda İşletmeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Derneği kurulacak. Valiliğe ve Bakanlığa başvurulup olur beklenecek.

Nilgün KAYA

 

695 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri