“HALKLAR BİRBİRİNİ SEVİYOR, BARIŞ İSTİYOR”
Tarih : 2014.08.30  09:07:43
Ayvalık ve Lesvos Adası Midilli Kenti, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü birlikte kutluyor. Midilli İşçi Kulübü ve Ayvalık Barış İnisiyatifi tarafından imece usulü hazırlanan 4 günlük festivalde şarkılar, sadece iki ülke arasında değil dünyada barış olması için söylendi. Ege’nin iki yakasını buluşturan festivalin ilk gününde Meydanda hazırlanan Barış Dayanışma Hatırası altında fotoğraf çektirildi.

Lesvos Adası Midilli kentinden Midilli İşçi Kulübü ile bir araya gelen Ayvalık Barış İnisiyatifi, 4 gün sürecek Barış Festivali düzenledi. 29 Ağustos Cuma günü Ayvalık’ta başlayan, 30 ve 31 Ağustos’ta Midilli’de devam edecek Barış Festivali kapsamında belgesel gösterimi yapıldı, konserler düzenlendi. İmece usulü gerçekleştirilen etkinlikte, şarkılar hep birlikte Barış için söylendi. Temmuz ayında hazırlıklarına başlanan festival için Cuma günü Ayvalık’a 35 Yunan konuk geldi.  Ayvalık Hudut Kapısında karşılanan konuklar, festivali düzenleyen Ayvalık Barış İnisiyatifinin evlerinde ve destek veren pansiyonlarda konakladı.

 

BARIŞ İŞARETİNİN İÇİNE BARIŞ MESAJLARI YAZILDI, BARIŞ DAYANIŞMA HATIRASI İÇİN FOTOĞRAF ÇEKİLDİ

Barış Festivalinin ilk gününde 15.30 – 17.30 saatleri arasında Ayvalık Sanat Fabrikası’nda Aris Hatzistefanou “Catastroika” belgeselinin gösterimi yapıldı.  17.30 – 20.00 saatleri arasında Barış için meydanda buluşma düzenlendi. Meydanda Barış işaretinin bulunduğu panoya, katılımcılar barış mesajlarını yazdı. Rengarenk kağıtlara yazılan mesajlar arasında, ‘Savaşmak aptallıktır, sevgi her şeydir, Savaşsız bir dünya istiyorum bu benim hakkım, barış hemen şimdi, Türk Yunan kardeştir ve bir insanı sevmekle başlar her şey’ mesajları dikkat çekti. Dikkat çeken bir başka düzenleme ise ‘Barış Dayanışma Hatırası’ oldu. Katılımcılar birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Midilli ayağına Ayvalık’tan yaklaşık 90 kişi katılacak festival için Midilli’den Ayvalık’a 35 kişinin geldiği öğrenildi.
 Festivalin ilk günü 21.30 – 24.00 arasında Ayvalık Amfitiyatroda, Dimitris Tsiochlas, Yota Michaleli, Antonis Mylonas ve Peter Zotos, Siwar , Antigoni Trio - Yeşim Altınay, Özgül Turgay, Mahinur Sezener)konser verdi. 30 Ağustos Cumartesi günü Festivalin Midilli ayağı başladı. 18.30 ‘da Aris Hatzistefanou + Foti Benlisoy (TBC) katıldığı Akdeniz & Orta Doğu panelinin ardından 21.30’da Fotini Velesiotu, Dimitris Tsiochlas, Yota Michaleli, Antonis Mylonas ve Peter Zotos + Maria Rita Epik Konser verirken, 31 Ağustos Pazar günü 12.00 – 12.30 saatleri arasında Midilli Sapho Meydanında barış yürüyüşü yapıldı. 1 Eylül 2014, Pazartesi günü Ayvalık’a dönecek. Aynı akşam saat 21.30’de Cunda Güneş Saatinde Vassiliki Papageorgiou & Burgaz’dan sonra Heybeli “İstanbul ve İzmir Eski Rum Ezgileri konseri düzenlenecek.

“EV  YAPIMI, EL YAPIMI, İMECE USULÜ FESTİVAL”

Ayvalık Barış İnisiyatifi adına bir açıklama yapan Ayşe Yolageldili, “Öneri Midilli’den geldi. Dünya Barış Günü için birlikte bir şey yapmak istediler. Biz çok sıcak baktık. Birkaç kişi ile başlayan süreçte iş büyüdü. İmece usulü bir işe dönüştü. Ev yapımı, el yapımı bir festival organize ettik. Katılımcıların bir bölümü Midilli ve Yunanistan, bir bölümü İstanbul bir bölümü de Mardin’den geldi. tamamen gönüllüler tarafından  imece usulü kotarıldı. Ayvalık ve Midilli Belediyeleri bizleri her türlü imkanlarından faydalandırdı. Destek veren kuruluşlara da teşekkür ediyoruz. Siviller olarak imece usulü bir festival kotarılması çok önemli. Hedefimiz; festivalin ilerleyen yıllarda da devam etmesi” dedi.

“AYNI GÜNEŞ ALTINDA YAŞIYOR, AYNI DENİZE GİRİYOR, AYNI ŞARKILARI DİNLİYORUZ. BİZLER BİRBİRİMİZİ SEVİYORUZ”

Midilli İşçi Kulübü adına açıklama yapan Tanya Vezou ise “Başarılı olup olmamak hiç önemli değil. İnanların bir arada festival yapması çok önemli. İlk başarı bizim bunu yapabilmemiz. Bizim en büyük tatminimiz buraya gelip sizinle birlikte barış festivali yapabilmek. Bu büyük bir onur” dedi. Tanya Vezou bu festival ile politikacılara önemli bir mesaj verildiğini belirterek, “Halkları düşman eden hükümetler ve kapitalizm. Aslında halklar birbiriyle kaynaşıyor. Elimizde dostça yaşamak için gereken her türlü imkan var. Aynı güneş altında yaşıyor, aynı denize giriyor, aynı şarkıları dinliyoruz. Bizler birbirimizi seviyoruz” dedi. 

379 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri