ADA VATAN GİRİT, AYVALIK’TA ANLATILDI
Tarih : 2014.10.29  09:11:50
1 ay önce kurulan Ayvalık Giritliler Derneği, ‘Ada Vatan Girit’ başlıklı panel ve şenlikle, Ayvalık’ta kendi içlerinde yaşattıkları Girit Kültürüne dikkat çekti. Girit Adası’nın tarihçesi ve ada da yaşamın anlatıldığı panelle geçmişi anan Dernek üyeleri ve katılımcılar, etkinliğin ikinci gününde Müzik, Resim ve Fotoğraf sergileri ile Girit kültürü tanıtıldı.

Coşkun Tunçmen başkanlığında kurulan Ayvalık Giritliler Derneği, ilk etkinlikleri olan ‘Ada Vatan Girit’ başlıklı panel ve şenliği bu hafta sonu gerçekleştirdi. Ayvalık Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlik Cumartesi günü saat 13.00’te başladı. Ayvalık Giritliler Derneği’nin kurucusu Eyüp Hüseyin Hançer bir konuşma yaparak derneğin amacını anlattı ve  Belediye Başkanı Gençer’e katkılarından dolayı Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen ile birlikte plaket verdi.

 

“GİRİTLİLERİN AYVALIK’IN TEMELİNDE BÜYÜK İZİ VAR”

Etkinliğin açılışında konuşan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Girit’ten mübadele ile gelen büyüklerimiz, tüm kültürlerini Ayvalık’ımıza birer kültür mirası olarak bırakmışlar ve bu kültür yeni nesillerce yoğrularak bu günlere gelmiştir. Giritlilerin 91 yıl önce başlayan Ayvalık serüvenleri, üçüncü ve dördüncü kuşaklarının halen daha Ayvalık’ta yaşamlarını devam ettirmekte olup, nihayetinde de ilçemizde böylesi önemli bir derneği kurmuşlardır. Ayvalık’ın kültürünün temelinde çok önemli yeri olduğuna inandığım Giritli dostlarımız bugün ilçemizin gelişmesinde önemli görevler üstlenerek, Ayvalık’ımızı layık olduğu seviyeye götürebilmek için yoğun çaba göstermektedir. Bu yüzden de Giritli dostlarımızın Ayvalık için öneminin büyük olduğuna inanıyorum” dedi.

“GİRİT NE ANADOLU NE DE HELLEN”

Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ve Doç. Dr. Nuri Adıyeke’nin konuşmacı olduğu panelde Girit Tarihi ve ada da yaşamı anlatan Doç. Dr. Nuri Adıyeke, Girit Adası’nın tarihsel süreçte büyük önemi olduğunu ve Girit Adası uğruna çok uzun yıllar süren ve çetin savaşların olduğunu dile getirerek;  “Tarihsel sürece bakıldığında Akdeniz ve Ege sınırında bulunan Girit Adası, Kıbrıs’ı alan ülkelerce yönetilen ilk ada olmuştur. Osmanlı’da böyle yaptı. Osmanlı, Girit’te ayrıcalıklı, özel bir yönetim uyguladı. Girit, Yunanistan’a ait bir yer değil, Anadolu’ya da ait bir yer değil. Kültürü, yemekleri, müziği Ne Anadolu’ya ne de Hellen’e benziyor. Girit çok eskiden beri derin uygarlıklara sahip” dedi.

“DENİZİ SOLUYAN İNSANLAR”

Ayvalık Kültürü’nün önemli bir parçası olan Giritlilikle Ayvalıklı olmak arasında herhangi bir farkın olmadığını belirten Prof. Dr. Nükhet Adıyeke, “Ayvalık ve Girit sanki birbirinin kopyası haline gelmiş. Bunu Girit’e gidenler net olarak görebilir. Giritliler aydın, laik, ileriye bakan insanlar. En önemlisi deniz toplumu, deniz kültürünü yaşayan, denizi soluyan insanlar” dedi.

İzmir Egeli Lozan Mübadilleri Vakfı Temsilcisi Taner Yasav, Tarsus Giritliler Derneği Başkanı Hüseyin Şendağ, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur, Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği Genel Sekreteri Esin Kurt,Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr. Nesibe Özgül Turgay, Giritli Ressam Ufuk Uzman Yılmaz,  Ressam- Yazar Ferda Bozoklar Ardalı, Selanikli Sanatçı Vasilis Vetsos’un konuk olarak katıldığı panele ilgi yoğun oldu. Eski Girit kültürünün günümüzde yeniden canlandırılarak, tanıtılmasının amaçlandığı etkinlikte, katılımcılara Lor Tatlısı, Sakızlı Kurabiye, Girit Leblebisi, Tarçın Çayı ve Somata gibi özel lezzetler sunuldu.

 

KONSER, FOTOĞRAF VE RESİM SERGİLERİ

Etkinliğin ikinci günü olan Pazar günü Ayvalık Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korosunun konseri ile başladı. Cemil Okutan’ın okuduğu bir şiir sonrası Türk Sanat Müziği’nin sevilen şarkılarını yorumlayan koronun ardından Vasilis Vetsos sahneye çıktı. Lozan Mübadilleri Vakfı ‘Hasretim İstanbul’ Sergisi, Mudanya Lozan Mübadilleri, Ayvalık Giritliler, Antalya Giritliler Dernekleri, İzmir Giritli Mübadiller Fotoğraf Sergileri, Giritli Ressam Ufuk Uzman Yılmaz Resim Sergisi ve Ferda Bozoklar Ardalı Fotoğraf Sergisi Kültür Merkezi’nde sergilendi.

944 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri