AYVALIK’TA CUMHURİYETİN 91. YILINA ÖZEL TÖREN
Tarih : 2014.10.30  09:15:21
Cumhuriyetimizin 91. Yılı yurt genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da 2 gün süren törenlerle kutlandı. 29 Ekim günü Hüsnü Uğural Stadında gerçekleştirilen tören, Kurtuluş Savaşının anlatıldığı drama gösterisi, halk oyunları ve şarkılarla coşkulu ve dikkat çekici geçerken, tören sonrası yapılması planlanan konser ve kutlamalar, Karaman Ermenek’te yaşanan felaket nedeniyle iptal edildi.

Ayvalık’ta Salı günü Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları akşam saat 19.30’da düzenlenen Fener alayı ile devam etti. Öğretmen Evi’nde başlayan Fener alayına, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve CHP ilçe Başkanı Asım Sürer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı. Fener alayına katılanlara Ayvalık Belediyesi tarafından meşale ve Türk Bayrakları dağıtıldı.

AYVALIK BELEDİYE BANDOSU EŞLİĞİNDE DEV TÜRK BAYRAĞI TAŞIDILAR

Fener alayına katılanlar Ayvalık Belediyesi’nin 83 yıllık efsane bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanına kadar dev Türk Bayrağının arkasında ellerinde meşalelerle yürüdüler.10. Yıl Marşı eşliğinde Cumhuriyet Meydanına gelen kalabalık 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okudu.

“CUMHURİYET BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ GÖSTEREN EN BÜYÜK KURUMDUR”

Konya’nın Karaman ilçesinde meydana gelen maden kazasında mahsur kalan 18 işçi ve Hakkari’de 3 askerin şehit edilmesinden dolayı Cumhuriyet Bayramı konserini iptal ettiklerini açıklayan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Cumhuriyet coşkusunu gönlümüzde yaşıyoruz. Ülkenin kurtarılmasında şehitlerimizi verdik, kanlar aktı, İstiklal savaşından sonra bağımsızlığımızı kazandıktan sonra bundan tam 91 yıl önce 28 Ekim gecesi Mustafa Kemal Atatürk Çankaya’da ülkeyi düşman işgalinden kurtaran ekipteki arkadaşlarını topladı ve onlara şöyle dedi; “İşte beklediğimiz gün geldi. Yarın Cumhuriyeti kuruyoruz” dedi.  Ve bu cumhuriyetin kuruluş felsefesi tam bağımsızlık, laik Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasi üzerine kuruldu bu cumhuriyet. Şimdi ise bize düşen bu kuruluş felsefesini bizden sonraki kuşaklara taşımak, devam ettirmek olacaktır. O yüzden 91 yılıdır bu ülke, cumhuriyetini o heyecanla, o coşkuyla kutluyor. Cumhuriyet çok önemli. Cumhuriyet birlik, beraberliğimizi gösteren en büyük kurumdur. Cumhuriyeti kaybetmememiz için birlik ve beraberliğimizi her zaman koruyacağız. Bu ülke laik olan bir ülkedir ve din ayrımı yapılmaz, Bu ülke birlik beraberlik içinde, bu sınırlarımız içinde, misakı milli sınırları içinde sonsuza kadar yaşayacaktır ve bunun da temeli bu cumhuriyettir. Bunu unutmayacağız ve bu coşkuyu çocuklarımızla, torunlarımızla, arkadaşlarımızla el ele sevinç içinde yaşayacağız ve bundan sonraki nesillere de götüreceğiz” dedi. Andımız okunduktan sonra etkinlik 10. Yıl Marşının okunmasıyla sona erdi.

“ŞANLI BİR TARİHE, PARLAK BİR GELECEĞE SAHİP MİLLETİN MENSUBUYUZ”

29 Ekim günü saat 09.30’da Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti. Saat 10.00’da Hüsnü Uğural Stadındaki kutlama törenleri Ayvalık Belediye Bandosunun çaldığı marşlarla başladı. Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı ve Belediye Başkanı Rahmi Gençer, öğrenciler, öğretmenler ve halkın bayramını kutladı. Cumhuriyetin 91. yılını gurur ve coşkuyla kutladıklarını, büyük yıldönümlerinin geçmişin değerlendirildiği ve bu değerlendirme ışığında geleceğin yeniden tasarlandığı tarihi anlar olduğunu söyleyen Kaymakam Namık Kemal Nazlı, “Böyle dönemler milletlere nereden gelip nereye gittiklerini gözden geçirecekleri ve düşünme fırsatı sağlarlar. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gelecek nesillere borcumuzdur. 21. yüzyılın henüz başlangıcındayken şanlı bir tarihe ve parlak bir geleceğe sahip büyük bir milletin mensubu olduğumuzu unutmamalıyız” dedi.

 

CUMHURİYET ÇOCUĞUNA DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

Kaymakam Nazlı, 29 Ekim tarihi doğumlu bir Cumhuriyet çocuğu olan 15 Eylül Orta Okulu Öğrencisi Yiğit Arslan’ın doğum gününü kutlayarak Balıkesir Valiliği adına doğum günü hediyesini verdi. Ayvalık Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Öğretmen Ceyda Teksin tarafından sunulan programda, Öğrenci İzzet Olgun şiir okudu. Öğretmen Lütfü Özdem yönetiminde öğrenciler Berfin Tekin ve Kaya Cem Antekin tarafından söylenen Cumhuriyet Marşı ve Ata Barı’na alkışlarla eşlik edildi.

 

KURTULUŞ SAVAŞINI CANLANDIRDILAR

Öğretmenler Tahsin Erden, Hatice Öğüt, Aysun Erden ve Aydın Güngör yönetiminde hazırlanan ‘Karanlıktan Aydınlığa’ başlıklı drama gösterisi ise törenin en dikkat çekici bölümünü oluşturdu. AYAL 9. Sınıf öğrencilerinin katıldığı gösteride Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılışı canlandırıldı. Öğrencilerin bir bölümü afişlerle ‘Ya İstiklal Ya ölüm’, ‘Işığında yürüyoruz ve Dün, bugün, yarın Atatürk Cumhuriyetiyle varım’ yazarken bir bölümü dev bir Türk Bayrağı ile Anadolu’nun kurtuluşunu simgeledi. Atatürk ve silah arkadaşlarını canlandıran öğrencilerin at sırtında stada girişleri ayakta alkışlandı. Edremit Halk Eğitim Merkezi EFEM Halk Oyunları Ekibi folklor gösterileri sundu. Protokol gösterileri zaman zaman büyük bir heyecanla, zaman zaman da ayakta dakikalarca alkışlayarak izledi. Gösterilerin ardından törenler, resmigeçit ile son buldu. 

457 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri