Başkan Gençer’le buluşan muhtarlardan Büyükşehir yasa değerlendirmesi; “AYVAYI YEDİK”
Tarih : 2014.11.07  09:23:34
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, köy statüsünden çıkartılarak Mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarının muhtarlarıyla bir araya geldi.

. Sorunları dinleyen Başkan Gençer, belediyenin gücü yettiği oranda sorunların çözümleneceğini söylerken, öğrenciler için durak isteyen Türközü Köyü Muhtarı ve Ziraat Odası Başkanı Yusuf Şen, durakların yapımının büyükşehir belediyesine ait olduğunu öğrenince “Ayvayı yedik o zaman” dedi.

Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisinde gerçekleşen toplantıya, Belediye Başkanı Gençer, Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, Belediye Daire Amirleri ve Bütünşehir Yasası kapsamında köy statüsünden çıkartılarak Mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarının muhtarları katıldı. İlk kez düzenlenen toplantıda 16 muhtar mahallelerindeki sorunları dile getirirken, Belediye Başkanı Gençer’de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanı dışında kalan ve kendi sorumlulukları içindeki alanlardaki bu sorunların anında çözüme kavuşturulması için daire müdürleri ve birim amirlerine talimatlar verdi.

“ÇAMLARIN ÇALINMASINA KARŞI BEKÇİ, MAHALLELERİN TEMİZLENMESİ İÇİN SÜPÜRGECİ İSTENDİ”

Mahalle içindeki yolların Ayvalık Belediyesine, mahalle dışındaki yolar ile su ve kanalizasyon işlerinin tamamen büyükşehir belediyesine geçtiğini hatırlatan Gençer,  Okullarla, mezarlıklarla ve o yaşam alanındaki sosyal hayatla ilgili kurslar açarak, eğitimler vererek güzel bir çalışma yapacaklarını kaydetti. Köy statüsünden çıkartılarak Mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarının muhtarlarının ortak sorunu olarak ulaşım, mera alanlarının kullanımı, mahalle içi ile giriş çıkışlarının kilit parke taşı yapılması oldu. Çamların çalınmasına karşı bekçi, mahallelerin temizlenmesi için süpürgeci istendi.

“SORUNLARI BÜYÜKŞEHİRE RAPOR EDECEĞİZ”

Ayvalık Belediyesi’nin görev ve sorumluluğuna girmemesine rağmen bu sorunların da notlarını alan Ayvalık’ın CHP’li Belediye Başkanı Gençer, bu sorunların çözümü için de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden destek isteyebileceklerini kaydetti. Bağyüzü Mahalle Muhtarı Mehmet İlhan, sıkıntı yaşadıklarını kaydederek ‘Belediyeye hiç geçilmeseydi daha iyiydi. Mahvolduk” derken Başkan Gençer, “Bizde de değişen bir şey yok” dedi. Öğrenciler için durak isteyen Türközü Mahalle Muhtarı Yusuf Şen, “Öğrenciler için durak istemiştim. Tamam Yusufçuğum diye söz vermiştiniz. Çocuklar soğukta bekliyor” sözlerine Başkan Gençer’den “Yusufçuğum o konu büyükşehre geçti” yanıtını alınca, “Ayvayı yedik o zaman” sözleri muhtarları gülümsetti. Toplantıda; köylerdeki imar sorunlarının yanı sıra camilerdeki tuvaletler ve sokaklarda yapılması gereken düzenlemeler için beraberinde bulunan daire amirlerine talimatlar veren Gençer, Ayvalık’ın kırsal mahallelerindeki tüm sorunların kısa bir sürede çözümlenmesinin ilk etapta mümkün olamayacağını ancak, zamanla bu sorunların çözüme ulaşacağının altını çizdi.

Başkan Gençer; her ay muhtarların katılımıyla düzenli olarak yapmayı planladıkları istişare toplantılarıyla sorunları gündeme getirip en acil konumda olanların çözümleneceğini ifade etti. Göreve geldiği günden bu yana Ayvalık merkez başta olmak üzere kentin birçok noktasında bin 400 adet yeni çöp konteynırı konuşlandırdıklarını vurgulayan Gençer, bu konteynırların 360 tanesinin köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim alanlarına konduğunu, bin adet daha çöp konteynırları satın alıp, kırsal mahallelerin tamamına göndererek eksik kalmayacağını söyledi. Köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerindeki çöplük alanların temizlenerek, bu alanlarda depolanacak çöplerin kent merkezindeki çöp sahalarına taşınmasının hem kırsal mahallelerin temiz kalmasına, hem de çöplerin aktarmalı geri dönüşümüne ait süreci uzatacağını kaydeden Başkan Gençer, bu konuda yapılması gereken çalışmaları en kısa sürede başlatmayı amaçladıklarını belirtti.

“KÖYLERE YAVAŞYAVAŞ TURİZMİN GİRMESİ LAZIM”

Muhtarların aktardığı bazı sorunların Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Gençer; en kısa zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ yetkililerinin de davet edileceği yeni bir toplantı düzenlenerek muhtarlardan gelen istek ve taleplerin yanı sıra sorunların çözümüne de ortak bir çalışma yapılacağını dile getirdi. Başkan Gençer, Ayvalık’ın yabancı turizminin gelişmesinin ardından köyden dönüşen mahallelerinden bundan faydalanmaları için çalışmaların da yapılacağını söyleyerek “Köylere yavaş yavaş turizmin girmesi lazım. Ama öncelikle Ayvalık’ın turizmde kendini kanıtlaması lazım. Gelen yabancılara kendi kültürümüzü göstermemiz için köylerde onlara imkanlar yaratalım. Yabancılar böyle ortamları çok seviyorlar, doğal ortamları arıyorlar. Gerçek doğal ortamlarda köylerimizde var, bunların hiç biri sanal değil. Ekmeğinden, yemeğinden, halısından, kilimine kadar hepsi doğal ortam temiz hava her şey var sizin oralarda” diye konuştu.

Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından, Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, 16 mahallenin muhtarına öğle yemeği ikram etti.

344 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri