“GEREKİRSE ANKARA’YA GİDERİZ”
Tarih : 2015.03.02  08:55:02
29 Ocak’ta yayımlanarak yürürlüğe giren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun uygulanması için harekete geçen Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası, Ayvalık Kaymakamı ile görüşme yaptı. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ı ziyaret ederek yasanın uygulanması için destek isteyeceklerini söyleyen Oda Başkanı Elmas Özmen, “Bu yasanın uygulanması için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

Kaymakam Namık Kemal Nazlı’yı Salı günü makamında ziyaret eden Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen, Yönetim Kurulu üyeleri Ali Gök ve Murat Eygin’e, Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Ahmet Özek,  yönetim kurulu üyesi Bekir Karakuş ile Esnaf Odası Altınova Şube Başkanı Süleyman Bağkazan eşlik etti. 29 Ocak’ta yayımlanarak yürürlüğe giren 6585 sayılı Perakende Ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunla ilgili Kaymakam Nazlı’ya bilgi veren ve AB Ülkelerindeki marketlerin çalışma saat ve şartlarına ilişkin dosya sunan Oda temsilcileri, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ı bugün ziyaret edecek.

“KÜÇÜK ESNAF KAN KAYBEDİYOR”

Marketlerin kuruluş amacını çoktan aştığını ifade eden Ayvalık Sebze ve Meyveciler Oda Başkanı Elmas Özmen, “Büyük marketlerden ikisi İngiliz, biri Kuveyt, biri Fransız, biri İspanya ‘dan yabancı sermayeye aktarılmış durumda. Kazanılan para yurt dışına gitmekte. Bu ekonomik şatlarda küçük esnaf kan kaybediyor.  Esnaf her gün yok olmakta” dedi.

“BU BİR KIVILCIM”

Başkan Özmen, “Bu bir kıvılcım. Biz bunu başlattık Balıkesir’de ilk olarak. Belki bu marketleri kapatmaya gücümüz yetmeyebilir ama bir bakmışsınız Bursa’da, İzmir’de, Konya’daki oda başkanları bizim bir aldığımız yerde, beş almış, Sayın Cumhurbaşkanımız, Ankara’da yapılan 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurasında yasa müjdesini verdi. İnancımız tam. Balıkesir Valiliğinin bu kararı uygulayacağını düşünüyoruz. Çıkan yasanın takipçisi olmasını isteyeceğiz. Üç esnaf odasıyız Ayvalık’ta. 3 bin üyemiz var. Onların ailelerini de sayarsanız esnaf çok büyük bir aile. Bu aileyi korumak için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Bu yasanın uygulanması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Valilikten olumlu bir yanıt alamazsak Cumhurbaşkanımızla görüşmek için Ankara’ya da gideriz. Hakkımız olmayan bir şeyi değil hakkımız olan bir şeyi istiyoruz” dedi.  Belediye Başkanı Rahmi Gençer’den iki kez randevu talebinde bulunduklarını ancak henüz görüşemediklerini belirten Özmen, “Oda Başkanlığından gelen bir belediye başkanımız var. Bu konuda onun da desteğini istiyoruz” dedi.

YENİ YASA NE GETİRİYOR?

23 maddelik Perakende Ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun;  Perakende işletmelerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine Vali tarafından belirlenebileceğini,  büyük mağazalar da yöresel ürünlerin satışı için ayrılacak yer oranının satış alanının yüzde birine tekabül etmesi, Alış Veriş Merkezi yapı ruhsatı verilirken üst meslek kuruluşlarının görüşünün alınması, indirimli ve promosyonlu kampanyaların süresinin altı ayı geçemeyeceği gibi hükümler içeriyor. Yasanın çıkması için uzun yıllardır mücadele veren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun yasayı bu haliyle yeterli bulmadığı,  güçlü çıkar gruplarına rağmen çıkarılmasının bir başarı olduğunu kabul etmesine rağmen iyileştirme beklediği de biliniyor.

412 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri