PAZAR ESNAFI, TEZGAH VE İŞGALİYE FİYATLARINDAN DERT YANDI
Tarih : 2015.03.25  09:17:06
Körfezin en büyük semt pazarları arasında yer alan Ayvalık Perşembe Pazarı, sokak aralarına kurulması ve çeşitli ürünlerin satışa sunulmasının yanında bu kez tezgah ücretlerinin pahalı bulunmasıyla gündemde.

3 yıldır tezgah açtığı pazarda 6 m’lik tezgahı için bu yıl 6 bin liranın peşin olarak istenmesiyle sıkıntıya düştüğünü belirten Akif Karataşlar, “Körfezde en pahalı yer Ayvalık’ta. Hem tezgah hem işgaliye parası çok yüksek. Vermezsen açma denildi. Belediyenin bizlerle diyalog kurmasını bekliyoruz” dedi.

Ayvalık’ta 19 Mart Perşembe günü kurulan semt pazarında bazı esnaflar tezgah açamadı. Karayaz ile Harmandalı Kahvesinin arasındaki caddede, 3 yıldır tezgah açan Burhaniyeli esnaf Akif Karataşlar,  tezgah için metre başına istenen fiyatı tamamlayamadıkları için tezgahlarının açtırılmadığını, mağdur olduklarını söyledi.

“6 METRELİK TEZGAH İÇİN 6 BİN VE AYLIK 135 LİRA İŞGALİYE PARASI İSTENİYOR”

Karataşlar, “3 senedir tezgah açıyoruz. Aylık olarak 135 lira işgaliye parası ödüyoruz. Ayrıca bizden metre başına bin lira isteniyor. Edremit’te 6 metre yere 500 lira para verdik. İşgaliye ise orada 5 lira, toplam 20 lira ediyor. Ayvalık’ta 7 katı yüksek para alınıyor. Biz rakamın çok olduğunu, taksitle verebileceğimizi söyledik ve 2-3 ay önce 500 lira verdik. Taksitle ödeme önce kabul edilmesine rağmen bu hafta gelip rakamın tamamını istediler, ödeyemeyeceğimizi söyleyince tezgah açtırmadılar. Ege bölgesinin hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Burada 6 bin lira ve her ay işgaliye parası vermemize rağmen bir belge vermiyorlar. İzmir’de 1. 200 lira verdiğinizde size kullanım hakkıyla ilgili belge veriyorlar. Burada hava parası 6 bin lira ve yer üzerinde hiçbir tasarrufumuz yok. Rakama itiraz ediyoruz. Çok yüksek. Ayrıca bize taksit yapılacağı söylendi, yapılmadı.  İşgaliye ücretleri de çok yüksek. Bu ücretlerin haftalık alınmasını istiyoruz. Belediyenin bizlerle görüşmesini, diyalog kurmasını bekliyoruz” dedi.

“AYVALIK’IN FİYATLARI ÇOK YÜKSEK?”

Aynı cadde üzerinde tezgah açan Ali Karataş, “9.5 metrelik tezgahım var. Metresine 750 lira para ödemek zorundayım. 7 bin 125 lira para ile aylık işgaliye olarak 130 lira ödüyorum. Edremit’te mevkiine göre 250 veya 500 lira ödüyoruz. Orada taksit olayı da var. Neden Ayvalık Pazarı bu kadar yüksek?” diye sordu. Akçay’dan gelen Mehmet Yıldız ise, “İşgaliye parasını zor verebildim. Kredi çekmek zorunda kalıyorum. 7 metre tezgaha 4 bin 500 lira verdim. Ayvalık’ın fiyatları çok yüksek” dedi.  Esnaf Ezgi Yıldız, “metre başına 750 istendi bizden. İlk baş, aydan aya 500 lira şeklinde ödeyelim dedik. Kışın işler kapalı. Yaz gelince işler açılıyor. Ödeyeceğiz ama taksit yapmıyorlar. Sıkıntı çekiyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

1057 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri