Emekli Büyükelçi Öymen, “TEHCİR SOYKIRIM DEĞİLDİR”
Tarih : 2015.04.24  09:21:53
Ayvalık Talatpaşa Komitesi tarafından düzenlenen ‘1915’ten günümüze Ermeni soykırımı yalanı’ konulu söyleşi Çarşamba günü Sarı Zeybek Tesislerinde gerçekleştirildi. Söyleşi konuğu olan Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Ermeni soykırımı iddialarını tarihi ve hukuki açıdan ele alarak, 1915 yılında sadece tehcir yaşandığını, tehcirin soykırım olmadığını söyledi.

Fransız yazarlardan örnek veren Öymen, “Bir sürü belge bulursunuz. Gerçekler aslında Türklerden yanadır. ‘Kars civarında 100 Türk köyü yakıldı’ diyor Fransız yazar. ‘Türkler katledildi’ diyor. O kadar delilli sağlam yazılar var ki bugün bunu yazacak beş kişi zor çıkar. Hiç söz bırakmıyor” dedi.

“ERMENİLER 518 BİN TÜRK’Ü ÖLDÜRDÜ”

150 bin Ermeni’nin Rus ordusuna katıldığını ve çok sayıda Türkü öldürdüklerini söyleyen Öymen,”Devletimizin elinde arşiv var. Belgeler var. Hayatını kaybeden Türk sayısı belli. 518 bin Türk, Ermeniler tarafından katlediliyor veya onların yarattığı ortamda hayatını kaybediyor” dedi.

“TEK BAŞINA TEHCİR SOYKIRIM DEĞİLDİR. SOYKIRIM LAFI NEREDEN ÇIKTI?”

Öymen, “Tehcirin 100. Yıldönümü kutlanıyor yoksa 1915’te olan başka bir olayın değil. Devletin kadar tedbir alsa da Türkler Ermenileri, Ermeniler Türkleri öldürüyor. Aynı anda iki tehcir var her ikisinde de hem Türkler hem Ermeniler hayatını kaybediyor.  Tehcir bir soykırım aracı olabilir mi, tehcir yapılıyorsa soykırım yapılıyor denilebilir mi, tehcir soykırım sayılamaz deniyor. Sayılsa o zaman Amerikalıların da soykırım yaptığı çıkacak ortaya, Japon asıllı Amerikan vatandaşı sürülmüştü. O zaman 100 binlerce Japon tehcir edilmişti. Bu soykırım mı? Kimse Amerikalılar soykırım yaptı demedi. Tek başına tehcir soykırım değildir. O zaman soykırım lafı nereden çıktı? Tarih acı olaylarla dolu. Hep bize tarihinizle yüzleşin diyorlar. Bir kere de siz yüzleşin bakalım ne olacak?” dedi.

“O ZAMAN NELER YAŞANDIĞI ATATÜRK’ÜN NUTUK KİTABINDA ANLATILIYOR”

Öymen, “O zaman Türkiye’de neler yaşandığını bize anlatan çok önemli bir kitap var; Atatürk’ün Büyük Nutku. Gerçekte ne olduğunu en iyi anlatan Nutuk’tur. Bizim başka bir şey ilave etmemize gerek yok. Atatürk’ün nutkunda yazdıkları çok açık. Siz bu tartışmalar devam ederken Atatürk’ün Nutukta yazdıklarını gördünüz mü? “ diye sordu.

“SOYKIRIM YALANININ TEMELİNDEKİ KAYNAK KİŞTAP UYDURMA”

Savaş sırasında İngilizlerin, Almanlar ve Türkler’i kötüleyecek uydurma kitaplar yazıldığını ifade eden Öymen, “Bir kitapta ‘Dünyada Almanlar ve insanlar vardır’ yazıyor. Türklerle ilgili okuyan insanları dehşete düşürecek bir kitap var. Hala bugün Ermeni propagandalarının temelinde bu kitap var. Kitapta yazılanların kaynağı yok. Bilinçli bir propaganda yapıldığının göstergesi bu. 1915’te başka bir şey oluyor. Çanakkale Savaşı. Bunu unutmamışlar. Acısı içlerinden çıkmamış. Baykal imzasıyla İngiliz Lordlar Kamarasına mektup yazdık. Almanlar için yazılan Mavi Kitabın uydurma olduğunu açıkladınız, Türkler için yazdığınız kitabın uydurma olduğunu neden açıklamadınız?’ diye. İngiltere Hükümeti olayları soykırım olarak tanımlayamayacağını açıkladı” dedi.

 “TÜRKLERE BU KADAR BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILAMAZ”

Öymen, “Bir ülkeye bu kadar haksızlık yapılamaz. Onun için bizim yapmamız gereken şu, bunlara karşı kendimizi savunmak değil. Kendini savunmaya kalkışan kendini suçlamış olur der Fransızlar. Olayların doğrusunu anlatacaksınız. Elimizde o kadar sağlam dosyalar var ki, Rus mahkemesinin kanıtları var. Rus Mahkemelerinde mahkûm edilen Ermeni çeteciler var. Yapacağınız iş şu; size haksızlık yapanlara karşı diz çökmeyecek, haksız suçlamaları kabul etmeyeceğiz. ‘Efendim taziyelerimi bildiriyorum’ Ermeniler niye çetecilerin öldürdüğü Türkler için taziye sunmuyor? Bu kadar aşağılık duygusuna kapılacak bir millet miydik? Nasıl oldu bu işler? Kendi milli haysiyeti söz konusu olduğu zaman bu kadar alttan alan başka millet görmedim. Bu utanç verici. Bugün Türkiye’yi suçlayan ülkelerden herhangi biri çıkıp Ermenilerin Azerilere yaptığı katliamı kınıyor mu, bir ülke bu kadar haklı olduğu konumda bu kadar haksız duruma düşürülemez. Her şeyinizi kaybedebilirsiniz ama haysiyetinizi kaybetmeyeceksiniz. Türklere geçmişte de çok büyük haksızlıklar yapılmıştır ama eğer Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkamazdı. Şu an Türkiye’deki koşullar 18 Mayıs 1919’dan daha kötü değildir. Atatürk bize kutup yıldızı olarak yol gösteriyor. Siyasetçilere diyeceğiz ki, Atatürk bu konuda Nutkunda ne demiş, açıp okuyun. Söyleyemezseniz, o zaman bu koltuğu bunun söyleyebilecek insanlara bırakın” dedi.

“AVRUPA PARLAMENTOSU, OBAMA MAHKEME Mİ?”

Bir olayın soykırım olup olmadığına sadece iki mercii karar verebileceğini, Avrupa Parlamentosu, ABD Başkanı Obama ve Papa’nın bu merciler arasında yer almadığını söyleyen Öymen, “Avrupa Parlamentosu, Obama mahkeme mi? Papa’ya cevap verdik. Siz mahkeme değilsiniz, soykırım deme yetkiniz yok. Biz de sizin tarihinizi aralayalım, ne varmış bakalım dedik. Ne varmış? 12. Yüzyılda Haçlı seferleri mesela. Yakmadıkları yer kalmadı. Kimin öncüğünde oldu Papalığın. Engizisyon mahkemeleri. Sorguladıkları insanlara işkence yaptılar. Binlerce insan yakılarak ölüme mahkûm edildi. Şimdi tarihimizle yüzleşsek hangimiz karlı hangimiz zararlı çıkacağız. Şimdi bize hukuk dersi veriyor Avrupa Parlamentosu. Kendisi hukuku açık şekilde ihlal ediyor ve bu ihlali savunamıyor” dedi.  Emekli Büyükelçiyi aralarında Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, CHP, Vatan Partisi ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş dinledi.

 

 

509 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri