BALIKESİR SUSUZ KALMAYACAK
Tarih : 2015.05.14  08:50:47
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, BASKİ’nin sorumluluğundaki İçme Suyu Arıtma Tesislerinde hizmetin aksamadan devam etmesi için kısa bir süre önce tesise kazandırılan jeneratörlerin açılışını düzenlenen törenle yaptı.

Genel Sekreter Osman Yenidoğan, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram ve daire başkanlarının da yer aldığı açılış töreniyle; ilçelerde dahil 7 bin KW saatlik 22 adet jeneratör hizmete girdi.  İçme Suyu Arıtma Tesislerinde düzenlenen açılış töreninde konuşan BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, 2014 yılının ekim ayı itibariyle hem mevcut hizmetleri yürüttüklerini hem de yeni projeler üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyesi meclisimizin ilçe belediyelerine verdiği yetki ile hizmetler ilçe belediyeleri tarafından sürdürüldü. Ekim ayı itibariyle BASKİ kendi kadrosu ve donanımıyla işe sahip çıktı. 20 ilçe ve 34 kapanan belde belediyesi ve kırsal alanları düşündüğümüzde kışın 1 milyon 200 bin yazın yaklaşık 2,5 milyonluk nüfusa hizmet eden bir kurumuz "dedi.

3 Milyon 500 Bin Lira Yatırım Bedeliyle 22 Jeneratör Alındı

Balıkesir’in Büyükşehir Belediyesi olmasıyla BASKİ’nin de kurulduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Balıkesir Karesi ve Altıeylül ilçelerinde tüketilen su miktarı günde 76 bin ton, il genelinde ise günde 300 bin ton su tüketiyoruz. Su hayattır, hemşerilerimize sağlıklı su kullandırmak için BASKİ büyük bir gayret içinde. İkizce tepeler arıtma tesisimiz 2003 yılında faaliyete girdi. Şimdiki Cumhurbaşkanımız, o zaman başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bu tesislerin açılışını yaptık. 31 Aralık 2014 yılına gelinceye kadar birçok kez su elektrikten dolayı kesintisi yaşandı, elektrik kesildiği için pompalar çalışmıyor ve Balıkesir susuz kaldı. 31 Aralık'ta kötü hava şartları nedeniyle elektrik kesilince pompa istasyonumu çalışmadı ve vatandaşlarımız susuz kaldı. Bundan hemen sonra jeneratör almaya karar verdik. Balıkesir merkez için ve bunun yanı sıra Manyas, Erdek, Ayvalık, Bigadiç, Sındırgı ve Savaştepe ilçeleri de olmak üzere 7 bin KW saatlik 22 adet jeneratör alındı. Bu jeneratörlerin toplam maliyeti 3 milyon 500 bin lira. Bu büyükşehir ve BASKİ ile gerçekleşen bir faaliyet. Balıkesir bundan böyle elektrik kesintisi nedeniyle her hangi bir şekilde su sıkıntısı yaşamayacak. Şu anda BASKİ'nin 550 bin, kırsal mahalleler haricinde abonesi var. Su tahsilatlarıyla ilgili PTT ile yaptığımız anlaşma sayesinde 155 PTT şubesi su paralarını tahsil edebiliyor. BASKİ olarak hazineden, Devlet Su İşlerinden ve İller Bankasından borçları devraldık. Bu borç 450 milyon lira ve bunu da düzenli bir şekilde ödüyoruz" dedi. 

Kırsaldan Su Parası Alınmamıştır

Büyükşehir Belediyesi’nin kurulduğu günden bu yana kırsal mahallelerden su parası almadıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Kırsal mahallelerin su saatlerini bağlıyoruz, aboneleri kaydediyoruz. Bu zaman kadar kırsal mahallelerde tüketilen sular bizden helal olsun. Bu gün BASKİ bize devredilen beldelerle, kırsal alan ile ilgili ödediğimiz elektrik parası tam 3 milyon lira. Biz 30 Eylül 2014'de 20 ilçe belediyesi ile mahsuplaşma yaptık. Onlar o tarihi kadar olan su paralarının tahsilatını yaptılar. Çalışanların ücretlerini biz ödedik. Bizim ilçe belediyelerinden mahsuplaşmadan dolayı 24 milyon lira alacağımız var. Bandırma Belediyesi'nden 9 milyon, Ayvalık Belediyesi'nden 10 milyon, Edremit Belediyesi'nden 3 milyon, Erdek Belediyesinden 1.6 milyon alacağımız var. Bu alacaklarımız duruyor" şeklinde konuştu.
BASKİ’ye Araç Yatırımı 8 Milyon Lira

BASKİ'nin araç parkına 8 milyon liralık araç gereç alımı yapıldığını kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, BASKİ’nin diğer çalışmaları ve projeleri hakkında da bilgi verdi:  "BASKİ olarak teknolojik alt yapımızı oluşturabilmek için 4 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Suyu olmayan kırsal mahallelerdeki alanlarda su ihtiyacı için 6 bin metre sondaj ihalesi yaptık. Yine merkez ve kırsal mahalleler için 2 milyon bedelle 15 bin metre su ve kanalizasyon hattı bakım ve arıza yapım işleri ihalesi, 100 mahallede planlanan depo bakım onarım için yaklaşık 3 milyon lira ile ihale, yine ihtiyacı olan yerlerde 25 bin metre kanalizasyon, 50 bin metre içme suyu hattı yenilenmesi yapılıyor. Alo 185 Çağrı Hattımıza 1 yılda 50 bin başvuru yapılmış. Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde kanalizasyon şebekesi yapılırken, maalesef yağmur suyu hattı ayrı projelendirilmemiş, yağmur suları da kanalizasyon hattına verildiği için fazla yağışlarda evlerdeki su baskını şikayetleri oluyor. Karesi ve Altıeylül ilçelerimizde yağmur suyu hattı projesi ihale edildi. 9 mahallemize buradan içme suyu bağladık. Eskiden kuyulardan çekiyorlardı şuanda Akçakaya, Ayşebacı, Atköy, Çayırhisar, Halalca, Ovaköy, Paşaköy, Üçpınar, Yakupköy İkizcetepeler suyunu kullanıyorlar. Halalca'da şuan da maalesef su şebekesi yok. 30 kilometre Halalca için su şebekesi ihale edildi" dedi.
BASKİ’nin Planladığı İşlerin Yatırım Bedeli 286 Milyon Lira

BASKİ olarak tamamladıkları işler hakkında da bilgiler veren Başkan Uğur, "Tamamladığımız işler Burhaniye kısmi içme suyu deposu, Burhaniye kısmi kanalizasyon şebekesi terfi merkezi , Gökçeyazı içme suyu deposu, İvrindi Büyük Yenice atık su arıtma tesisi, Marmara Saraylar atık su arıtma tesisi, Dursunbey kısmi kanalizasyon şebeke hattı atık su arıtma tesisi olmak üzere 6 iş için toplam 20 milyon lira. Yine planlamasını yaptığımız toplam işlerin maliyeti 226 milyon lira. Bunun içinde Edremit atık su arıtma tesisi, Güre, Akçay, Kadıköy, Zeytinli kanalizasyon hattı. Altınoluk arıtma hattı, Narlı bölgesi kanalizasyon şebekesi için atık su arıtma tesisi, Marmara Avşa, Ayvalık içme suyu isale hattı olmak üzere 5 işin bedeli 146 milyon lira. Tüm ilçelerimizde çalışmalar ve planlamalar sürüyor. BASKİ kurulduktan sonra tamamlanan devam eden ve planlanan işlerin yatırım bedeli toplamı 286 milyon lira. Bandırma'da atık su arıtma tesisi yok bununla ilgilide Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım projesi kapsamının bedeli yaklaşık 30 milyon Avro. Bunun da desteğini Avrupa Birliği'nden alacağız. Fizibilite aşamasında. BASKİ durmuyor çalışıyor. Şuanda 1600 çalışan var" şeklinde sözlerini tamamladı. 
Konuşmaların ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram yeni alınan jeneratörleri butona basarak hizmete soktular. Başkan Uğur daha sonra tesislerde gezerek incelemelerde bulundu.

 

 

579 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri