SALİHLİ'DE İLK ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM BORSA'YA GELDİ
Tarih : 2015.08.20  09:22:43
Salihli Ticaret Borsası'na getirilen ilk ürün 50 kilogram çekirdeksiz kuru üzümün açık artırmayla satışından elde edilen 6 bin 500 lira Salihli Devlet Hastanesi'ne bağışlandı.

Salihli Ticaret Borsası, 2015-2016 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu'nu düzenlediği törenle borsa hizmet binasında açtı. Mevlütlü Mahallesi'nden Remiz Karabulut isimli üretici tarafından Salihli Ticaret Borsası'na getirilen 50 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm açık artırmayla satıldı. Salihlili tüccar Halil Yaşar, oda adına artırmada en yüksek fiyatı vererek 50 kilogram üzümü kilosu 130 liradan aldı. Elde edilen 6 bin 500 lira gelir Salihli Devlet Hastanesi'ne bağışlandı.
Çekirdeksiz kuru üzümün bölgenin ve ilçedeki bir çok ailenin geçim kaynağı olduğunun altını çizen Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy,"2014 -2015 sezonunda bölgemiz için 328 bin 167 ton ülkemiz için ise 50 bin 374 rekolte tavanı yapılmıştır. Temmuz ayı itibari ile resmi olmayan rakamlara göre borsalarımıza yapılan çekirdeksiz kuru üzüm miktarı yaklaşık 322 bin 574 tondur. Borsamızda ise yaklaşık 79 bin 830 ton kuru üzüm tescil edilmiştir. Tescil edilen bu üzümün 187 tonu ihracat edilmiş bunu karşılığında ise 431 milyon dolar ülkemize girmiştir. Bu da çekirdeksiz kuru üzümün ülke ve bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, kuru üzümde dünyanın en çok üreten ülkelerinden birisi olduğumuzu belirterek, "Büyük bir çoğunluğu Manisa’da olmak üzere yüz binin üzerindeki ailenin geçim kaynağı olan gerek yaprağı, gerek sofralık ve gerekse kuru olarak ülkemizden ihraç edilen ana ürünlerden birisi olan üzümün yıllık ortalama ihracat miktarı 500 milyon doların üzerindedir. Bilindiği gibi zaman zaman üzümde yaşanan rekolte dalgalanmaları nedeniyle üzüm fiyatlarında bazen aşırı düşüşler yaşanmaktadır. Bu aşırı fiyat düşüşlerinin yaşanmaması için 2005 yılında yasalaşan ancak uygulamada bazı aksaklıklar nedeniyle yaşama geçirilemeyen “Lisanslı Depoculuk “ uygulamasına geçilmesinin ve lisanslı depoculukta uygulamaya geçilmesi sürecinde de Tariş Üzüm Birliği'nin, Ticaret Borsaları'nın ve üreticilerimizin birlikte hareket etmesi gerektiğinin önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, ekonomiye en büyük katkı sağlayan üzüm üreticisinin her zaman desteklenmesi gerektiğini ve üreticinin emeğinin karşılığını her zaman alması gerektiğinin altını çizdi. Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, bu sene afetlerin fazla olmasından dolayı devletin farklı bir çalışma yaptığını ve Manisa'ya 35 milyon lira afet acil yardım ödeneği gönderdiğini belirterek, "Bu yıl afetten Manisa'nın ilçelerinden Salihli gördü. Toplamda 72 bin dönüm ve bunların bir çoğunluğu üzüm bağları. Bu nedenle aktarılan yardımın önemli bir kısmı ilçemize aktarılacak. İlçe Tarım Müdürlüğü vasıtası ile gerekli çalışmaları tamamladık ve bankaya gerekli listeler teslim edildi" dedi.
Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Nurullah Sadıç tarafından dua edildi.

303 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri