SIRBİSTAN BAŞBAKANI KOSOVA’YI YIKTI
Tarih : 2015.08.28  09:11:06
Kosova’nın ana muhalefet partisi Vetëvendosje Hareketi, ülkede Sırp Belediyeler Topluluğu’nun kurulmasını öngören anlaşmayı Kosova Başbakanlık binası önünde protesto etti.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’in fotoğrafının bulunduğu maske takan eylemci, Kosova haritasının çizili olduğu sembolik duvarı yıktı. 
Sembolik eylemde temsili Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’in, temsili Kosova Başbakanı İsa Mustafa ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi’nin katılımıyla, Sırp Belediyeler Topluluğu ile Kosova’yı yıkması olayını sahnelendi. Başbakanlık binasının giriş kapısında tuğlalar dizen eylemciler, Kosova haritasının çizili olduğu sembolik duvar ördü. Yüzlerinde Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi’nin fotoğrafının bulunduğu maskeyi takan eylemciler, Kosova’yı temsil eden duvarın her iki yanına geçerek, duvarın ortasına da zincirle sarkıtılan ve üzerinde “Topluluk” (zajednica) yazan demir ile nesne koydu. Ardından temsilen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç sahneye gelerek, “zajednica” yazılı nesne ile duvarı yıktı.
Vetëvendosje Hareketi bu eylemle geçtiğimiz günlerde Brüksel’de imzalanan Kosova’da Sırp Belediyeler Topluluğu’nun kurulmasını öngören anlaşmaya karşı çıktığını ifade etti. Vetëvendosje Hareketi aktivistlerinden Valdrin Ahmeti basına yaptığı açıklamada, Başbakan İsa Mustafa ile Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi tarafından imzalanan Sırp Belediyeler Topluluğu Anlaşması’nın, Kosova’yı bölme amacını güttüğünü belirtti. Sırp Belediyeler Topluluğu’nun Kosova Hükümeti’nden daha güçlü bir idari mekanizma olacağına dikkat çeken Ahmeti, “Sırp Belediyeler Topluluğu’nun polis, adliye, eğitim, bütçe gibi alanlarda sahip olacağı yetki ve Kosova’nın doğa zenginliklerini kontrol etmek yetkisi Kosova’nın kalkınmasını engelleyecek. Bu oluşum Kosova’da merkezi idareyi tamamen zayıflatacak” ifadelerini kullandı.
Eyleme katılanlar, Sırp Belediyeleri Topluluğu Anlaşması’na karşı koyulması için geniş çapta protesto gösterilerin düzenleneceğini duyurdu. Sembolik eylem, polis müdahale etmeden olaysız bitti.

312 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri