SUUDİ ARABİSTAN’DA DA KURBANLIKLAR PAHALANDI
Tarih : 2015.09.21  09:30:23
Suudi Arabistan’da kurbanlık fiyatları ithal edilen ülke sayısının azalması sebebiyle artıyor.

Önceki yıllarda karayolu ile Suriye ve Irak’tan çok sayıda kurbanlık gelen Suudi Arabistan’da bu yıl daha az ülkeden hayvan geldi. Mekke’de 5 ayrı yerde kurbanlık pazarı bulunuyor. Yemen Yolu’nda şehirden 40 kilometre uzaklıktaki havyan pazarında, Somali, Etiyopya, Yemen’den gelen hayvanlar bulunuyor.
Hacı adaylarının 2 milyona yakın kurbanlığı İslam Kalkınma Örgütü kesimhanelerinde kestirdiği Mekke’de bu hayvanlar dünyanın fakir ülke Müslümanlarına gönderiliyor. Latin Amerika ülkeleri ve Moğolistan gibi uzak doğu ülkelerinden de konteynırlar ile kurbanlık hayvan gelen Suudi Arabistan’da fiyatlar her geçen yıl pahalanıyor. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı bir kurban için İslam Kalkınma Örgütü’ne 135 dolar kurban parası öderken, pazarlarda fiyatlar 150 dolardan başlıyor. 500 riyal (400 TL) bin 500 riyal (1.200 TL) arası değişen küçükbaş hayvan fiyatları pazarlığa göre yüzde 20 ucuzlatılabiliyor. Yemenli kasaplar isteyen Suudi vatandaşlarının hayvanlarını pazar yerlerindeki kesimhanelerde vekalet alarak kesiyorlar.
Mekke’deki hayvan pazarlarında Suudi Arabistan’da ikameti olanlar ve vatandaşlarının dışında kesim yapılmıyor.
Fiyat araştırması için pazarlara giden Türk hacı adayları ise fiyatların Türkiye’ye göre uygun olduğunu ifade ediyorlar. Ancak bu yıl hayvan satışları dünya genelindeki ekonomik durgunluk sebebiyle Suudi Arabistan'daki satıcıları da mutlu etmiyor.

241 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri