AĞAÇ VARLIĞI ARTIŞI ÜRETİM RAKAMLARINA YANSIMADI
Tarih : 2015.09.22  09:09:09
Zeytin ve zeytinyağında rekolte çalışmalarını tamamlayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nce açıklanan sonuçlara göre, ağaç varlığında 4 milyon 775 bin 833 adet artış yaşanmasına karşın ağaç başına ortalama 7.9 kg zeytin verimi bekleniliyor.

Son 10 yılda dikilen ağaç miktarı ile ülkemizin, İspanya’dan sonra dünyanın ikinci büyük ülke konumuna ulaştığını belirten UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, “Küresel ısınma ve olumsuz hava koşullarının etkisi ile maalesef bu gelişim üretim rakamlarına yansıtılamamış ama 7-8 yıl önce olduğu gibi var ve yok yılları arasındaki makas ta çok azalmıştır” dedi.

İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Manisa, Aydın, Muğla, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde Bakanlığın il veya ilçe tarım müdürlüklerinden edinilen bilgiye göre hazırlanan rekolte çalışması raporunda, toplam zeytin ağacı varlığının 167 milyon 847 bin 627 adet olduğu, meyve veren ağaç sayısının 145 milyon 321 bin 360 adet (Geçen yıla göre 4 milyon 775 bin 833 adet yani yüzde 3.4 oranında artış olduğu) meyve vermeyen ağaç sayısının 22 milyon 526 bin 267 adet (geçen yıla göre 1 milyon 483 bin 344 adet eksilerek yani yüzde 6.2 azaldı) olduğu belirtildi. Ağaç başına ortalama 7.9 kg zeytin verimi beklendiği belirtildi.

“DANE ÜRETİMİ VE ZEYTİNYAĞINDA AZALIŞ VAR”

UZZK Başkanı Ümmühan Tibet tarafından yapılan açıklamada, ‘Toplam dane üretimi 1 milyon 108 bin 188 ton (geçen yıla göre -61. 564 ton yani -%5.2 azalma), sofralık zeytinde 397.025 ton (geçen yıla göre hemen hemen aynı olduğu) zeytinyağında ise 143 bin 115  (geçen yıla göre -26.885 ton yani -%15.9 azalış) elde edileceği tahmin edilmiştir. Geçtiğimiz iş yılında fiyatların sürekli yükseleceği beklentisi ile devreden zeytinyağı stokumuzun yaklaşık 20.000 ton seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda devreden stok ile birlikte 2015-2016 iş yılı toplam zeytinyağı miktarının 163.000 ton olduğu görülmektedir” denildi.

“ZEYTİNYAĞINDA SON 2 YILDIR PAZAR KAYBI YAŞANIYOR”

Tibet elde edilen veriler ışığında zeytinyağında Pazar kaybı yaşandığını belirterek, “İç tüketimde markalı, ambalajlı zeytinyağı pazarında son iki yılın ortalamasında %17-20 Pazar kaybının yaşandığı, buna karşın markasız yağ satışlarında yine aynı seviyede olacağı tahminiyle zeytinyağı tüketiminde önemli bir değişiklik olmayacağı öngörülmektedir. Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçı birliğinden aldığımız bilgiye göre markalı, ambalajlı zeytinyağı ihracatının da bir miktar artışla 20.000 ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Sofralık zeytin üretiminin ise 397 bin ton olduğu dikkate alındığında geçtiğimiz yıllardaki üretime yakın seviyelerde olduğu tespit edilmektedir” dedi.

“AĞAÇ MİKTARINDAKİ GELİŞİM MAALESEF ÜRETİM RAKAMLARINA YANSITILAMADI”

Rekolte tahminlerinin mevsim başında yapıldığını hatırlatan Tibet, iklim koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak rakamlarda sapmalar olabildiğine dikkat çekti.  Tibet, “Son 10 yıldan beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri ile dikilen ağaç miktarı ile ülkemiz, İspanya’dan sonra dünyanın ikinci büyük ülke konumuna ulaşmıştır. Ülkemiz zeytincilik sektörü yeni dikilen fidanların meyve vermeye başlaması ile birlikte sürekli bir gelişim içine girmiş ancak son 3 yıldan beri yaşanan küresel ısınma ve olumsuz hava koşullarının etkisi ile maalesef bu gelişim üretim rakamlarına yansıtılamamış ama 7-8 yıl önce olduğu gibi var ve yok yılları arasındaki makas ta çok azalmıştır. Önümüzdeki yılarda ağaç sayımıza göre rekoltemizde de çok artış olacağını ve üretim miktarı ile de hedef koyduğumuz dünya ikinciliğini yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi. 

502 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri