KARACA: “MALİYETLER DÜŞMESİNE RAĞMEN YEM FİYATLARI ARTTI”
Tarih : 2015.11.24  09:16:48
Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, yem fiyatlarına anlamsız bir artış uygulandığını ifade etti.

Karaca, yaptığı açıklamada, "Birliğimize son dönemde gelen şikâyetleri göz önünde bulundurarak yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde yem fiyatlarının anlamsız bir şekilde yüksek olduğunu tespit etmiş durumdayız. Geçen yıl ile bu yılın hammadde fiyatlarını mukayese ettiğimizde büyük düşüş olduğu görülmesine rağmen, yem fiyatları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8-12 arası daha yüksek" dedi.
Hammadde fiyatlarında büyük düşüşler yaşandığını kaydeden Karaca, "Yem üretiminde kullanılan önemli hammaddelerden bazılarında fiyatlar düştü. Soya küspesi 680 dolar seviyesinden yüzde 30’luk bir değer kaybı ile 440 dolar seviyelerine gelirken, kepek fiyatı 500 TL’den yüzde 20’lik düşüş ile 390 TL’ye, ayçiçek küspesi 700 TL’den yüzde 18 lik düşüş ile 570 TL’ye gerilemiştir. Mısır, arpa ve yemlik buğday gibi ürünlerde ise yüzde 5-10 arasında düşüşler yaşanmıştır. Artış tespit edebildiğimiz tek ürün ise yüzde 18’lik artış ile mısır kepeğidir" diye konuştu.
Karaca, “Yem fiyatları düşmesi gerekirken artıyor. Bu durum hem üyelerimiz olan kırmızı et üreticilerini, hem de süt hayvancılığı yapan besicileri olumsuz şekilde etkiliyor. Bu, doğrudan tüketicilerimize yansımaktadır. Bugünlerde hasadı bitmek üzere olan mısırın fiyatı geçen seneye nazaran düşük olmasına rağmen yem fiyatlarının artış göstermesinin hiçbir ekonomik izahının olamayacağı aşikardır. AK Parti'nin seçim bildirgesinde yer alan yem ve gübredeki KDV oranının 0’a çekilmesinin kabine kurulur kurulmaz gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Acilen mazottaki KDV ve ÖTV oranları da düşürülmelidir” dedi.

190 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri