ATO B SINIFI ‘AKREDİTE’ SERTİFİKASINI YENİLEDİ
Tarih : 2016.02.04  09:25:53
Türkiye’deki 42 oda ile birlikte ‘Akredite Oda’ sertifikasını yenilemek için değerlendirmeye alınan Ayvalık Ticaret Odası (ATO), yapılan son denetimden sonra puanını arttırarak ‘B’ sınıfı belge almaya hak kazandı. ATO’ya, Ankara’da TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından belgesi verildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen ‘Oda Akreditasyon Projesi’ kapsamında 4 yıl önce, 8. Dönem akredite sertifikası alan Ayvalık Ticaret Odası, akreditasyon sertifikasını puanını arttırarak yeniledi.

ATO’NUN HİZMET KALİTESİ ‘B’ SINIFINDA

 Tetkik sonunda, Ticaret Odası yönetimi ve personelinin büyük bir özveriyle geceli gündüzlü çalıştığı, ‘Oda Akreditasyon Projesi’nde sonuç yine olumlu oldu.  Akreditasyon Heyeti’nin de yer aldığı toplantıda Ayvalık Ticaret Odası’nın 2. Kez ‘B’ sınıfı belge almasına karar verildi. Yapılan incelemeler sonrasında birçok alanda önemli çalışmalara imza attığı belirlenen ATO’nun genellikle illere verilen ‘B’ sınıfı akredite belgesini tekrar alması, ne kadar başarılı olduğunu kanıtladı.  Oda, bu belge ile hizmet kalitesini, vizyonunu ve misyonunu hem yurt içinde hem de uluslararası platformda artıracak. Akredite oda, TOBB tarafından daha fazla yardım alacak, işler daha planlı hale getirilecek, yurt içi ya da yurt dışı iş ve inceleme gezilerinde daha fazla itibar görecek.

 

ATO, AKREDİTE ÖDÜLÜNÜ TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NDAN ALDI

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Başkan Yardımcısı İbrahim Sakallı,

Yönetim kurulu üyesi  Halil Cevdet Kantarcı,  Meclis üyesi Aydın Şensal ile Oda Genel Sekreteri Ahmet Baç ve Oda Akreditasyon Sorumlusu Korhan Varol akreditasyon sertifikası almak için 3 Şubat Çarşamba günü Ankara TOBB İkiz Kuleler Toplantı Salonu’nda düzenlenen törene katıldı. ATO’ya B sınıfı akredite belgesi Ankara’da TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından verildi.

“ NİHAİ HEDEF TÜM ODA/BORSALARIMIZIN AKREDİTE OLMASI ”

Saat 11.00’de başlayan TOBB Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi 11. Dönem Akreditasyon Sertifika Töreninde TOBB Akreditasyon Kurulu Sekreteri Volkan Tufan ‘Akreditasyon sisteminin’ ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlattı. Markam A.Ş Marka Danışmanı Güven Borça ‘Türkiye’nin markalaşma serüvenini’ ele aldı. Saat 14.00’te başlayan törenin ikinci bölümünde, TOBB Başkan yardımcısı ve Akredite Kurulu başkanı Halil Mete açılış konuşması yaptı. Yeni akredite olan 33 oda ve borsa ile akreditasyon belgesini yenileyen 42 oda/borsayı kutlayan Mete,  “ 2001 yılında dünyadaki tüm oda yapılarını inceleyerek akreditasyon sistemini getirdik. Oda akreditasyon modeli ile oda borsalarımızda kalite bilinci oluşturulması, kapasite ve yeterliliklerinin arttırılarak üyelere sunulan hizmet kalitesinin arttırılması ve Türk oda /borsa sistemi ile Avrupa ve dünya oda borsa sistemi arasında uyum sağlamayı amaçladık. Toplamda 233 oda borsamız akredite olmuş durumda. Şu anda yüzde 60 oda borsamız akredite oldu demektir, nihai hedef tüm oda/borsalarımızın akredite olması ve 5 yıldızlı hizmet vermesi. Akredite oda ve borsalarımız günü değil geleceği kurtaran projeler hazırlamaya başladı” dedi. Mete, akredite olan odalara yüzde 20 oranında destek verme kararı aldıklarını ifade etti.

“AKREDİTEDE KENDİ MİLLİ MODELİMİZİ OLUŞTURDUK”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, “Önümüzde zorlu bir dönem var. Dünya genelinde ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Küresel Piyasalar bir türlü eski canlılığına kavuşamıyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının gerilemesi bir yanıyla lehimize döviz gerektiren ilerde sorunlar yaşıyoruz. Tüm bu iktisadi sorunları aşmak için Türkiye’nin teknolojik bir yenilenmeye ihtiyacı var. Yeni bir büyüme hikayesine, yen, bir sanayi politikasına ihtiyacı var. Hükümetimizin de bunun farkında olduğunu görüyor, 2016 eylem programını son derece önemsiyor, camiamız adına önemli buluyoruz. Bir taraftan da çevremizde kargaşanın sürdüğünü üzülerek gözlemliyoruz. Neredeyse her gün yeni bir çalkantı ve belirsizlikle karşı karşıya kalıyoruz. Artan terör olayları gelen şehit haberleri hepimizin içini titretmektedir. Bizler TOBB camiası olarak şuna inanıyoruz; Türkiye büyük bir ülkedir. Her sıkıntıyı aşacak güçtedir. Yeter ki istikrarımızı muhafaza edelim. Tüm bu sıkıntılarımıza rağmen camiamızın kendini geliştirmesi çok önemli” diyerek konuşmasına başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “ Akreditasyonda kendi milli modelimizi oluşturduk ve uygulamaya başladık. Şimdi Almanlar ve İngilizler milli modelimizi uygulamak ister hale geldiler. Odalarımızı reel sektör için hizmet üreten ve sunar hale geldiler. İşte 5 yıldızlı manası da burada gizli. Ben sayısı 233’e yükselen oda/ borsa ile iftihar ediyorum. Bu odaların üyelerine dünya standartlarında hizmet verdiğinin en somut belgesi bu” dedi.

“BU KALİTENİN SÜRDÜRÜLMESİ VE İZLENMESİ LAZIM”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, “Odalarımızın ve borsalarımızın sunduğu tüm hizmetlerin hızlı ve erişilebilir olması ticaretin temeli. Gereksiz bürokrasi ve kırtasiyeciliği her yerde bitirmemiz gerekiyor. Sizler meslek odalarda bunu yaygınlaştıracağız bizlerde devlet kademelerinde yaygınlaştırmış olacağız inşallah. Oda ve borsalarımızın kaliteli hizmet sunarak saygınlığını arttırması esasında kamunun da saygınlığının arttırılmasıdır.

Biz milletin efendileri değil, hizmetkarlarıyız. Bizim anlayışımızda devlet milletin emrindedir. Bu kapsamda oda ve borsalarımızın da vatandaş odaklı hizmet üretmesini bekliyoruz. Oda ve borsa sistemine duyulacak güveni arttıracak en önemli unsur şeffaflıktır. Akreditasyon odalarımıza daha şeffaf bir anlayış getirmektedir. Ama tek başına yeterli değildir. Bu kalitenin sürdürülebilir olması ve izlenmesi lazımdır” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadelenin en üst seviyeye çıktığını belirten Bakan Tüfenkçi, terörün insanlara verdiği zararın en önemli şahitlerinin oda ve borsa başkanları olduğunu ifade etti. Tüfenkçi, “Oradaki mesele Kürt meselesi değil taşeronluk meselesidir. Terör örgütü Kürtlerin haklarını savunmuyor, birilerinin taşeronluğunu yapıyor. Rusya ile sıkıntı yaşadık taşeron örgüt devreye girdi. Açmış olduğu çukurlarla kurulan gönül köprülerini yıktı. Benim esnafımın dükkânından kepenklerini indirdi. Biz devlet ve millet olarak sahip çıkmak zorundayız. kardeşliğimizi, birliğimizi diri tutacak, daha çok üretecek, daha çok satacak, daha vizyonel olacağız. Odalarımız, borsalarımızdan gelecek güçle biz bu zincirleri kıracağız. İnşallah 2023 ‘te Türkiye’yi dünyadaki refah seviyesi yüksek ülkeler arasına getireceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından akreditasyon sertifika ve plaketleri takdim edildi.

 “AYVALIK İÇİN ONUR VERİCİ”

ATO yönetimi,  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Bakan Bülent Tüfenkçi’nin elinden akreditelerini aldı. ATO Başkanı İbrahim Kantarcı, “2012 yılında ATO olarak B sınıfı akredite olduk. 65 üzerinden 53 puan alarak bu sene puanımızı yükselttik.  Geçtiğimiz 3 yıl boyunca yapılan çalışmalar Kasım 2015’te bağımsız denetçi Türk            Loyd tarafından tetkik edildi. Tetkik sonucu akreditasyon belgemizin devamına karar verildi. Bu akreditasyon sistemi ile birlikte daha iyi hizmet sunup daha faydalı olmaya çalışacağız. Sertifikamızı almaya geldik. 4 sene önce akredite olmuş Türkiye’nin sayılı odaları arasındayız. B sınıfı akreditasyon alabilen az sayıda odalardan biriyiz. Akreditasyon odanın hizmet kalitesinin yükselmesi ve üyelerimize yeni projeler üretmek için AB’den alınmış bir organizasyon ve Odalar Borsalar Birliği bunu başlatmış oldu. Halen akredite olmamış odalarımız mevcut. Akreditasyon sistemi şöyle çalışıyor; üyelere anket yaptırılıyor ve çıkan sonuçlar değerlendiriliyor. Biz de bu anketi yaptık sonuçları değerlendirdikten sonra meclisimize getirip uygulayacağız. Gururluyuz, bizim için olduğu kadar Ayvalık için de onur verici” dedi.

 

KALİTE ARTACAK, HİZMET ÇOĞALACAK

2002 yılında oda hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla İngiltere Odalar Birliği ile birlikte ‘Oda Akreditasyon Projesi başlatan TOBB, 2005 yılından bu yana projeyi tek başına yönetiyor. Türkiye genelinde yürütülen bu projedeki temel amaç, odalar arasında kalite bilinci yaratmak, oda ve borsaların kapasite ve yeterliliklerini artırarak üyelere sunduğu hizmet kalitesini iyileştirmek, oda ve borsaların profesyonelliklerini ortaya koymasını sağlamak, iş dünyasında oda ve borsaların güvenilirliğini artırmak, Türk ve Avrupa sistemleri arasında uyum sağlamak. Ayvalık Ticaret Odası, Aralık 2011′de yaptığı ‘akredite oda adaylığı’ başvurusu kabul edildikten sonra bu yönde çalışmalar başlatmıştı.

NELER İNCELENDİ?

2002 yılından bu yana 365 odadan 68′i akredite olurken akredite olmak için yarışan odalarda;  TTO, mevzuat, mali yönetim, insan kaynakları işleyişi, kalite yönetimi, iş planlaması, haberleşme ve yayınlar, iletişim teknolojilerinin kullanımı, üye ilişkileri ve yönetim sistemleri, bilgi destek sistemi, üyelere eğitim olanakları, lobi faaliyetlerindeki aktifliği, uluslararası ticaret konusunda üyelerini temsil etme yeterliliği, raporlar ve değerlendirme yöntemleri incelendi. Akredite Akademide eğitimler verildi.

 

329 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri