BALIKESİR’E MODERN HAL
Tarih : 2016.04.19  11:09:42
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin şehre vizyon katan, insanların yaşam standartını yükselten, esnafın da ön planda tutulduğu proje ve yatırımlarıyla ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi'nin Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının çalışmaları kapsamında yeni Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temeli Başkan Ahmet Edip Uğur tarafından atıldı. Altıeylül İlçesi'ndeki Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ne yakın Akçakaya (Kesirven) Kırsal Mahallesi civarındaki yeni Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali 110 bin metrekare yüzölçümüne sahip. “Kampus Hal”in maliyetinin ise 45 milyon 843 bin TL olduğu bildirildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temel atma törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir. Genel Sekreter Osman Yenidoğan, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ekrem Pehlivan, Genel Sekreter Yardımcıları, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Başkanı Fehmi Erdem, Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan,  Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün, diğer daire başkanları, İlçe Belediye Başkanları, DSİ ve Orman Bölge Müdürleri, bürokratlar, Kesirvenli vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. 

BALIKESİR, TÜRKİYE'Yİ DOYURAN İL

Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in tarım ve hayvancılıktaki üretimlerin yılın 12 ayında yapılabilen, ürün çeşitliliği açısından da Türkiye'nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı. Günümüzde sebze ve meyve ticaretinin en yoğun şekilde gerçekleştiği yerlerin toptancı halleri olduğunu kaydeden Başkan Uğur, Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla beraber il genelindeki 5 adet Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali ve 1 adet Su Ürünleri Hali'nin Büyükşehir Belediyesi bünyesine katıldığını, bu hallerin gerekli tüm bakım, onarım çalışmalarının Büyükşehir Beledilyesi'nce düzenli olarak yapıldığını, ancak buraların teknik ve altyapı olarak birçok ihtiyacının olduğunu söyledi. 
Balıkesir'in, “Türkiye'yi doyuran İl” ve “Tarımın başkenti” olduğunu hatırlatan Başkan Uğur, çalışmaların hızla sürdüğü Çay Deresi Rekreasyon Alanı projesi nedeniyle merkez dışına alınacak olan yeni halin şehir merkezindeki araç trafik yükünü de ciddi oranda azaltacağını vurguladı. Yeni hal binasının tamamlanmasıyla yakınındaki Kesirven Kırsal Mahallesi'ndeki vatandaşlara da iş imkanı sağlanmış olacağını vurgulayan Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Balıkesir büyükşehir oldu, kırsalhdaki köylerimiz de mahale oldu. Kersirven'in de makus talihi değişiyor, zenginlik Kersirven'e de geliyor. İnşallah halin bitmesiyle birlikte Kesirvenlilerin toprakları daha değerli olacak. Kesirvenliler daha kolay iş bulabilme imkanına sahip olacaklar. Balıkesir’in bitkisel ve hayvansal üretimde daha da iyi bir yere gelmesini, ülkemize daha fazla katkı sağlamasını istiyorsak Kırsal’a, kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza, üretenlere, katma değer yaratanlara daha fazla önem vermemiz gerekmektedir. 'Türkiye'yi doyuran İl' ve 'Tarımın Başkenti' olan şehrimiz, tarım ve hayvancılıkla ilgili üretimlerin yılın 12 ayı yapılabildiği, ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerindendir. Günümüzde meyve ve sebze ticaretinin en yoğun gerçekleştiği yer toptancı halleridir. Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla 5 adet Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali ve 1 adet Su Ürünleri Hali bünyemize katılmıştır. Bu haller Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlandığından beri gerekli olan tüm bakım, onarım çalışmaları yapılmaktadır. Ancak, Büyükşehir Belediyesine devredilen hallerin gerek teknik ve gerekse altyapı olarak birçok ihtiyacı bulunmaktadır. Merkezde bulunan hal kampüsümüze günlük yaklaşık 300 araç giriş çıkış yapmaktadır. Bu yoğunluk kent merkezi trafiğine önemli bir yük getirmektedir. Ayrıca bir gıda işletmesi olan halin temiz ve kontrollü ortamda faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli fiziki altyapıların yenilenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca hal kompleksimizin mevcut yeri kentsel gelişme projelerimizden birisi olan çay deresi rekreasyon ve kongre merkezi proje sahasında kalmaktadır. Bu itibarla halin daha iyi bir altyapı ile çalışması, kent merkezi trafiğine olan yoğun yükünün düşürülmesi ve ilimize yakışır bir hal kompleksine 

aldığı zaiyat çok büyük. İnşallah, Başbakanımızın, Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi terör sıfırlanıncaya kadar, bütün silahlar toprağa gömülünceye kadar bu mücadele devam edecek. Milletimiz de bu mücadeleyi destekliyor. Bu terörün kökünü inşallah hep birlikte kazıyacağız” dedi.

10 İLÇEYE MEZBAHA VE ATIKSU ARITMA TESİSİ..
ZEYTİN SİNEĞİNDE UÇAKLI MÜCADELEYE DEVAM

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Kırsal Daire Başkanlığının  çalışmalarına devam ettiğini, 10 imçede mobil mezbahanın ihalesine çıkacaklarını bildirdi. Bakanlık ile görüşüp ilçeler için küçük mezbaha yönetmeliğini çıkarttıklarını kaydeden Başkan Uğur, kaçak hayvan kesimini önlemek için başlattıkları Büyükşehir Belediyesine ait 10 mezbahanın 15 Haziran 2016 tarihine kadar faaliyete geçeceğini, bunların veteriner kontrolünde olacağını söyledi. Yine zeytin sineği ile uçakla ilaçlama için Büyükşehir Beledilyesi olarak hazır olduklarını belirten Başkan Uğur, “İnsanlarımızın gıdası sağlıklı olsun diye bu çalışmaları yapıyoruz. Zeytin sineğiyle mücadele kapsamında uçakla ilgili ihaleye çıkıyoruz, ilaçlarımızı temin ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüklerimizle beraber zeytin sineği olduğunda o mahalli gidip ilaçlayacağız. Hayvancılık bölgesiyiz, süt tanklarını dağıtmaya devam ediyoruz. Tohum seleksiyon, ilaçlama makineleri, polen altlıkları, gücümüz neye yetiyorsa bunların hepsini yapacağız inşallah. Cunda Adası'ndaki köprü ihalesi yapıldı, yer teslimi yapılınca temelini atacağız. Ardından 10 ilçemizin atıksu arıtması var. BASKİ Genel Müdürlüğümüz bu konudaki çalışmalırı yaptı, 10 ilçemizin projesi ve finansmanı hazır. Bunların kanalizasyonu ile beraber atıksu arıtma tesisi temellerini hep birlikte atacağız. Müsterih olun Büyükşehir Belediyesi bütün kadrosuyla, daire başkanlarıyla bütün personeliyle gece gündüz demeden çalışıyor” diye konuştu.

ALMAN FİRMADAN 100 MİLYON AVRO'LUK YATIRIM..
BAŞKAN UĞUR: “BALIKESİR'DE 'KOMPOZİT VADİSİ' KURALIM İSTİYORUZ”

Temel atma törenindeki konuşmasında Balıkesir'e getirdikleri yatırımlarla ilgili bilgiler de veren Başkan Uğur, hafta sonu gittiği Almanya'da PD Group firmasıyla görüştüğünü, üst üste yaptıkları toplantıların sonucunda Mercedes'in torunu olan PD Group'un sahibinin Balıkesir'e 100 milyon AVRO'luk yatırım yapacaklarının sözünü aldıklarını müjdeledi. Balıkesir'e Kompozit Vadisi kurmak istediklerini açıklayan Başkan Uğur, “Cam elyaf, fiber glas, kompozit malzeme üretimi. Air Bus uçakları ile rüzgar güllerinin yedek parçaları ve otomotiv hammaddesi üretiyor. Biz burada Balıkesir'de bir Kompozit Vadisi oluşturalım istiyoruz; Burada bir kümelenme olsun. Bandırma'da düşündüğümüz Kimya Sanayi ile ilgili kümelenme gibi Balıkesir'de de bir Kompozit Vadisi olmasını istiyoruz. Preis Daimler (PD Group sahibi), Balıkesir'e Şişecam'ı da getireceğini söyledi. Buraya Daimler 100 milyon AVRO yatırım yaptığında onun yan sanayisi olarak oto yan sanayi, rüzgar gülleri yan sanayi, uçak yan sanayi ile beraber en az 100-200 milyon AVRO daha yatırım gelir. İnşalah Balıkesir'e geliyorlar, gözünüz aydın. İşte istihdam böyle sağlanır, üretim böyle sağlanır, cari açık böyle kapanır” dedi.

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

“NE DERLERSE DESİNLER, EDİP UĞUR BÜYÜKŞEHİR EKİBİYLE GÜZEL İŞLER YAPIYOR”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, tüm bu işleri, hizmetleri yaparken, çalışmaların meyvesini almaya başladıklarında bazı çevrelerin, hasetçilerin harekete geçip kara propaganda yapmaya çamıştıklarını, ancak bunlara bakmayıp millet için hizmete devam ettiklerini söyledi. Balıkesir'i marka şehir yapacaklarını, yalnız Türkiye'de değil, dünyada marka yapacaklarının altını çizen Başkan Uğur, “Biz bu kadar yatırım yapıp meyvelerini almaya başlayınca bizi hazmedemeyenler, çekemeyenler, hasetçilerimiz var, tabi olacak; onlar da var. 'Bu işler nasıl oluyor ya?' diyorlar. Ne yapalım, algı operasyonu yapalım, karalama yapalım diye ortaya çıktılar. Edip Uğur Büyükşehir ekibiyle güzel işler yapıyor. Çay Deresi projeyi biz hazırlayıp verdik DSİ ihalesini yaptı, kavşakta da aynı şekilde Karayollarına devrettik. Karayolları 11 milyon lira harcadı, biz de 5 milyon lira harcadık. Şimdi Basri Otel önündeki kavşak düzenlemesi, imalatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Ne derlerse desinler; tabi bunların içinde şantajcısı var, provakatörü var, nitelikli dolandırıcısı var, yüzsüzü var, arsızı var, utanmazı var, hepsi var. Ama biz hizmete devam ediyoruz. Hiç merak etmeyin 

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanlığı tarafından 17 Nisan, Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

CHP Ayvalık İlçe Başkanlık binasında saat 12.00’de İlçe Başkanı Ahmet Toker tarafından yapılan açıklamada, “Köy Enstitülerinin temelleri 1935’lerde atılmış, 17 Nisan 1940 tarihinde kabul edilen Köy Enstitüleri Kanunu ile yasal temele oturtulmuştur. Köy Enstitülerini çağdaş, demokratik eğitim kurumları yapan, aydınlanma, çağdaşlaşma ve modernleşme özlemine hitap etmesidir. Köy insanı yüzyıllardan beri ezilmiş ve geri bırakılmıştır. Cumhuriyet rejimini gerçek bir halk egemenliğine dayandırabilmek için halkı siyasal bilince kavuşturmak gerekmekteydi. Köyü kalkındırmak yetmezdi. Onun rejime sahip çıkması, daha ileri demokratik özlemlere sahip olması gerekiyordu.  Köy Enstitüsü sistemi, her insanı, cins, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin bir değer kabul etmiştir. Sistem tam anlamıyla bir kişilik eğitimden yanaydı. Her insanın, bilimsel bilgi öğrenme yanında, müzik, spor, sözel sanatlar, resim etkinlikleri gibi etkinliklerden geçerek, çok yönlü gelişmelerine önem verilmiştir. Bu ulusal projenin amacı; Atatürk devrimlerini köylere götürecek öğretmen yetiştirmekti. Öğretmen devrimci düşüncenin öğreticisi olmalıydı. Devrimci düşüncenin adamı Köy Enstitülerinden yetiştirilecekti.  Köy Enstitüsü sisteminde gerçek rehber bilimdir. Bilimsel bilgiler, deneme ve gözlem olanaklarından yararlanılarak kazandırılmıştır. Merak eden, araştıran, neden sonuç ilişkisi üzerinde ısrarla duran bir anlayış temel alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

Köy Enstitüleri sistemiyle; köyde yaşayanlara öncelik tanındığını vurgulayan Ahmet Toker, “Çoğunluğun bilinçlenerek yönetime ortak olması ana düşünceydi. Köy Enstitüleri aydınlanmacı toplum kalkınma projesiydi; Köy Enstitülerinde Atatürkçülüğün ölmez bir hedef, yükselen bir şeref olduğu bilinci oluşturuluyordu Köy Enstitüleri, eğitimi sadece okulla ve öğrenciyle sınırlandırmayan, eğitimi adeta tüm halka yayıp bir yaşam biçimi haline getiren dünya çapında bir projeydi. Köy Enstitüleri, ‘Eğitim Üretim İçindir.’ ve ‘Eğitim Halk İçindir.’ İlkelerinden hareketle; kültür, sanat, sanayi, tarım, spor, sağlık, kadın erkek eşitliği, kendi gücüyle, kendi emeğiyle üretme, el birliğiyle, toplumsal dayanışmayla kalkınmayı öngören uygarlaşma modeliydi. Köy enstitülerinde yetişen gençler, babalarına benzemiyordu. Ağalık ve aşiret düzenine karşı baş kaldırıyorlar, şeyh ve şıhların eteklerini öpmüyorlar, ağaların önünde baş eğmiyorlardı. Bilime önem veriyorlardı. Ağalık sistemini ve köylünün fakirliğini sorguluyorlar, hak hukuk aramaya başlıyorlardı. Demokrasi özlemi Köy Enstitülerinde eşitlik ilkesiyle ortaya konulmuştur” dedi.

Toker açıklamasında; “Aydınlanma devriminin kuş yuvası Köy Enstitülerinin ne yazık ki ömrü kısa sürmüş, ama 8-10 yıllık kısa ömründe 21 köy Enstitüsünden 17.346 öğretmen, 8.675 eğitmen, 1.599 sağlık memuru ve 213 köy enstitülü yetişmiştir. Bu kısa zamanda bugün adını saygıyla andığımız Fakir Baykurt, Dursun Akçam, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran gibi birçok değerli edebiyatçı ve aydın yetişmiştir. Köy Enstitüleri kapatılmakla, ‘Devrimci düşüncenin adamını’ yetiştiren kaynak kurutuldu. Böylece Türk aydınlanmasının, yurdun tüm kılcal damarlarına yayılması engellenmiş oldu.  Ülkemizde yetmiş yıldır uygulanan yanlış eğitim politikalarının sonucu; eğitim bugün sorun çözme özelliğini yitirmiş, ne yazık ki kendisi çözülmesi gereken en önemli sorun haline gelmiştir” dedi.

“KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞU OLAN BUGÜN BİZİM İÇİN EĞİTİM BAYRAMIDIR”

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker yaptığı açıklamasında, “Bugün, eğitim alanı, özelleştirme ve dinselleştirme politikalarıyla, çağdaş eğitim hedefinden saptırılmış, yüzünü Osmanlı dönemindeki medrese eğitimine çevirmiştir. Ülkeyi yönetenler sanki 

sahip olması için Akçakaya kırsal mahallemiz sınırlarında yeni yerine taşımaya karar verdik. Bugün temelini atacağımız hal yeri, il merkezine İzmir Antalya istikametinden gelen meyve ve sebzenin gerek merkez ve gerekse ilçelere dağıtımında çevre yollarını kullanarak ulaştırılmasını sağlayacak stratejik bir nokta olarak seçilmiştir.”

MODERN HAL ÖRNEK OLACAK
Temeli atılan yeni halin inşaat alanı 110 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin içerisinde; 1 adet idari bina, 60 adet ticari birim (hal dükkanı), 4 adet sosyal tesis, 60 adet kasa deposu,  2 adet kasa yıkama ünitesi, 1 adet danışma bürosu, 1 adet kantar binası, 1 adet oto yıkama ünitesi, 3 adet patates yıkama ünitesi, 1 adet su deposu, 2 adet paket arıtma ünitesi, 1 adet soğuk hava deposu (1600 metrekarede 11.200 metreküplük), cami ve şadırvan için rezevr alan bulunuyor. Başkan Uğur, dışarıdan Balıkesir'e meyve, sebze taşımak için gelecek tüm araçların toplu halde otopark sorununun da kalmayacağını, bu amaçla, TIR parkı, kamyon parkı, ve otomobil için ayrı ayrı olmak üzere 212 araçlık otoparkların yapılacağını belirtti. Halden istifade edecek tüccar, komisyoncu ve üreticilerin daha rahat şartlarda çalışmasını istediklerini söyleyen Başkan Uğur, ”Tüccar, komisyoncu ve üreticilerimiz olarak sizlerin daha rahat şartlarda çalışabilmeniz, ürünlerinizi depolayabilmeniz için her biri toplam 300 metrekare olan ticari birimlerimiz yapılacaktır. Boş kasalarınızı depolayabilmeniz ve yükleme indirme işleminin kolay olabilmesi için yerden yüksekte, araçların yanaşabileceği konumda, 150 metrekare alanda, 6 metre yükseklikte her bir dükkanın kendine ait kasa depoları inşa edilecektir. Ayrıca kasaların daha hijyenik olarak kullanılması için kasa yıkama üniteleri kurulacaktır. Hal kompleksinin içinde 6 adet bağımsız bölmeli 1600 metrekare yüzölçümlü soğuk hava deposu siz değerli hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır. Yine Patatesçi esnaflarımızı da düşündük. Sizler için de 150’şer metrekarelik 3 adet patates yıkama ünitesi yapacağız. Hal kompleksinin içinde daha rahat çalışma ortamının sağlanması için toplam 45 bin 600 metrekare alanın asfalt kaplaması yapılacaktır” dedi.

210 GÜNDE (7 AY) BİTECEK..
HAL ÇALIŞANLARI UNUTULMADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yeni hal binasında çalışacakları da unutmadıklarını, onların daha rahat ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yaşam alanlarının da halin içerisinde yer alacağını bildirdi. Bankadan lokantaya, büfelerden tuvaletlere kadar herşeyin yer alacağını kaydeden Uğur, 45 milyon liranın üzerinde maliyeti olan yeni toptancı halinin 210 günde (7 ay) bitirip hizmete açmayı planladıklarını açıkladı. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Balıkesirli çiftçilerin, üreticilerin, kırsalda yaşayan vatandaşların hizmetinde olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Uğur, “Toptancı halinde tüm çalışanların sosyal hayatlarını çalışırken de devam edebilmeleri amacıyla, içinde bankanın, lokantanın, büfenin, tuvaletlerinin olacağı sosyal donatı alanları yapılacaktır. Bütün bu saydığım tesisler 210 günde tamamlanarak hizmete açılacaktır. Başta, Akçakaya Mahallesi olmak üzere, hal kompleksimize yakın mahalle sakinlerimize yeni iş imkanı sağlanmış olacaktır. Bu yatırımın Büyükşehir Belediyesine maliyeti KDV dahil 45.843.000,00 TL dir. Balıkesirlilere helal olsun. Balıkesir'e yakışır. İşte bizim bütün amacımız Balıkesir'in Büyükşehir olarak düzenli bir şehir olması. Büyükşehir Belediyesi olarak siz değerli hemşerilerimizin, çiftçimizin, üreticimizin, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da hizmetinde olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli hemşerilerime temel atma törenimize  katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, hepinize sağlıklı, mutlu, refah ve huzur dolu günler diliyorum” diye konuştu.

“TERÖRÜN KÖKÜNÜ MİLLETİMİZLE BİRLİKTE KAZIYACAĞIZ”

Başkan Uğur, konuşmasında terörle mücadelenin de kararlılıkla sürdüğünü söyledi. Balıkesir'deki hizmetlerin bazı çevrelerce hazmedilemediğini belirten Uğur, “Kuvayi Milliye Kavşağımızın açılışını yaptık, arkasından Susurluk Buzağılık Köprüsünü açtık, 300 metre uzunluğunda. Şimdi Sebze Meyve Halinin temelini atıyoruz. Bir taraftan bizi tenkit ediyorlar, şehitlerimiz geliyor, siz açılış yapıyorsunuz diye. Bakın, terör örgütünün hayatı durdurma, insanları sokağa çıkarmama, ticareti durdurma, ekonomiyi durdurma gibi hayatı dudrdurma projesi var. Biz de diyoruz ki, bu terör örgütü başarılı olamayacak. Ordumuz. Askerimiz polisimiz terörle amansız bir mücadele içindeler. Çok da başarılı oluyorlar. Terör örgütünün 

Balıkesirliler, Balıkesir'i marka şehir yapacağız. Balıkesir'i yalnız Türkiye'de değil, dünyada marka yapacağız” diye konuştu.

 

YENİ TOPTANCI HALİ 15 EKİM'DE HİZMETE AÇILACAK

 

Fransa'da katıldıkları MIPIM Fuarındaki tanıtımların meyvelerinin gelmeye başladığını, projelere talip olan yatırımcıların çoğaldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edihp Uğur, Yaş Sebze ve Meyve Hali inşaat işinin müteahhidini kürsüye çağırıp pazarlık etti. Başkan Uğur, inşaatın bu yıl 15 Ekim'de tamamlanıp açılışını yapmak üzere söz aldı. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, okunan dua ve kesilen kurbanların ardından “Ya Allah Bismillah” diyerek AK Parti İl Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları ile birlikte butona basıp Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temeline ilk harcı bıraktı. Temel atma töreninin sonunda davetlilere pilav ve ayran dağıtıldı.

 

416 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri