AYVALIK’TA CUMHURİYET KADINLARI, “TÜRKİYE LAİKTİR, LAİK KALACAK”
Tarih : 2016.04.29  09:01:47
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Cumhuriyet Kadınları Derneği Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laikli konusunda yaptığı açıklamalara sert tepki gösterildi.

Ayvalık Belediyesi’ne ait Feyza Hepçilingirler Kütüphanesi’nde yapılan  basın açıklamasını Şube Başkanı Gülden Sarıbaş seslendirdi.

Sarıbaş yaptığı açıklamada, yapılan açıklamanın Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Türkiye genelindeki 97 şubesiyle  eş zamanda yapıldığı vurguladı.

Cumhurbaşkanı  vekili ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman 'ın "Laiklik yeni Anayasada olmamalıdır. Anayasa dindar olmalıdır" söylemiyle  ilgili sözlerine şiddetli tepkilerini kamuoyuyla paylaşmak istediklerini ifade eden Sarıbaş, “Öncelikle bu söylem Yüce Divanlık  bir suçtur. Bir Hukuk devletinde yaşıyorsak gereği yapılmalıdır. Meclis Başkanı şimdi ‘şahsi fikirlerini ifade ettiğini ‘söyleyerek hiç tevil etmeye, tornistan yapmaya çalışmasın. Zaten İstanbul Üniversitesindeki konuşmasında hiç öyle şahsi fikrimdir de demiyor. Bu konuda her yurttaş şahsi fikrini açıklayabilir. Ancak Cumhurbaşkanı vekili ve TBMM Başkanı olarak böyle konuşmaz. Demek ki; TBMM de namusu ve şerefi üzerine yalan yere yemin etmiş. Tanrı, milletimizi bunların dindarlığından korusun” dedi.

Ayvalık CMK Şubesi Başkanı Gülden Sarıbaş açıklamasında, “Anayasada Laikliğin tanımı yapılmalıymış. Bu söylemde  tornistan yapmak için nafile çabadır. Sen Anayasamı yapacaksın yoksa Türkçe sözlük mü yazacaksın? Laikliğin tanımını bilmiyorsan aç Sözlüğe bak. Anayasa mahkemesi kararlarına bak öğrenirsin. Zaten herkes senin kim olduğunu, geçmişini gayet iyi biliyor Milli Türk Talebe Birliği Başkanıyken bile neler yaptığını, ellerine gencecik insanlarımızın kanının bulaştığını biliyor. Yüksek Mahkemece ‘Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmakla hüküm giymiş, ceza almış bir partinin ileri gelenlerinden birini TBMM Başkanı yaparsanız olacağı da budur zaten.  İsmail Kahraman artık TBMM Başkanlığı koltuğunda oturamaz. Ya istifa etmelidir yada istifa ettirilmelidir. Biz CKD olarak gördüğümüz her yerde kendisini. İstifaya davet edeceğiz. Oturduğu koltuk Atatürk'ün koltuğudur ve artık orda oturmaya hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Bugün Ortadoğu bataklığında debelenmiyorsak, Ortaçağ karanlığında yaşamıyorsak bu durum Atatürk'ün ve Cumhuriyet Devriminin omurgasını oluşturan Laiklik ilkesinin sayesindedir. 1.7 milyarlık İslam dünyasında Türkiye 'nin ayrıcalıklı  bir yeri vardır. Model ülkedir. Tüm İslam ülkeleri içinde eksikte olsa, en demokratik, en çağdaş, en gelişmiş ülke Türkiye 'dir.Bu üstünlüğü sağlayanda devletimizin laik sisteme sahip olmasıdır. 21.y.y  da, hala tüm İslam ülkeleri halkları; demokrasi, eşitlik, insan hakları, kadın hakları talep ediyor. Yani özetle Laiklik talep ediyorlar. Laiklik olmazsa Demokrasi  olmaz. Laiklik olmazsa Eşitlik olmaz. Laiklik olmazsa İnsan Hakları olmaz. Laiklik olmazsa Kadının İnsan Hakları hiç olmaz. Laiklik, Kadın Haklarının yegâne güvencesidir.  Ayrıca; Atatürk’ün de dediği gibi ‘Laiklik, tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğünün güvencesidir.’ Yine Atatürk'ün deyişiyle "Laiklik  Adam olmaktır, Adam!.."Biz kadınlar içinse insandan sayılmaktadır” dedi.

 CAHİT SITKI’NIN DİZELERİYLE TEPKİ

Açıklamada, ünlü ozan Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Desem ki’ şiirindeki , ‘Sen benim için, Hava kadar lazım, Ekmek kadar mübarek,  Su gibi aziz bir şeysin,  Nimettensin, Nimettensin.’ Dizeleri hatırlatılarak, “İşte biz kadınlar için Laiklik aynen böyledir. Hava kadar lazım, ekmek kadar mübarek, su gibi aziz ve en büyük nimettir.Biz CKD olarak Anayasadan  Laikliği çıkartmayı düşünen bir TBMM Başkanı nı asla istemiyoruz.TBMM Başkanının açıklamaları Atatürk ve Cumhuriyet Devrimi ilkeleriyle bir kavganın ve Demokrasi  ile,Insan hakları  düşmanlığı bir ürünüdür. İsmail Kahraman demokrasinin, insan haklarının olmadığı bir din ve mezhep devletinde yaşamak istiyorsa gidebileceği onlarca ülke vardır. Buyursun Suudi Arabistan 'a gidip yerleşsin. Oda kurtulsun, bizde kurtulalım. Ancak şunu da bilsin ki; Türkiye Cumhuriyeti Devletinde Laikliği Anayasadan çıkartmak kimsenin haddi değildir. Türk Milleti, vatanın da, sonsuza değin Laik hukuk düzeninde, demokrasi ve Eşitlik içinde yaşayacaktır. Biz CKD olarak bu değerleri sonsuza dek var etmek için yeminliyiz. Ey Ismail Kahraman; Atatürk'ün 'koltuğunu derhal terk et. Senden vatanına, milletine Fedai, bu kahraman ve Gazi meclise başkan olmaz. Türkiye Laiktir, Laik kalacaktır” diye konuştu.

526 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri