BAŞKAN UĞUR “BANDIRMA LİMAN PROJESİ TÜRKİYE’NİN VİZYONU OLACAK”
Tarih : 2016.05.27  09:44:41
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Ekonomik Forum Gönen Buluşması” programına katıldı. Gönenli işadamları ile de bir araya gelen Başkan Uğur, Ekonomik Forum Buluşmasında yaptığı konuşmasında, Bandırma Liman Projesi ve Büyükşehir’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

. Liman projesinin ülke ekonomisindeki cari açığı kapatacağı gibi yabancı yatırımcıyı da Türkiye’ye çekeceğini vurgulayan Başkan Uğur, “Bu proje Kanal İstanbul’dan önemli, üçüncü havaalanından önemli. Bu proje boğaz köprülerinden önemli. Türkiye’nin vizyonu olacak bir proje” dedi.

MKS DEVO Kimya Sanayi A.Ş. tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, “Ekonomik Forum Gönen” buluşması Gönen’deki Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde yapıldı. Foruma Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, sanayiciler ve ekonomistler katıldı. Forumda Bloomberg TV Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın koordinatörlüğünde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdiler.

Forumun açılış konuşmasını yapan MKS DEVO Kimya Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, bu yıl ikincisi düzenlenen foruma katılımın iki katına çıktığını söyledi. İlk forumda 55, bu forumda ise 110 işadamının katılım sağladığını belirten Şengün, gelecek yıl 200 kişiyi geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Foruma katılanları tek tek tanıtan ve konuşma yapacak olan ekonomist ve yazarlar hakkında bilgiler veren Şengün daha sonra sözü Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a bıraktı.

“GELECEKTE ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞACAK”
“ŞEHİRLER MARKA OLMAK ZORUNDA”

Katılımcılara Balıkesir hakkında bilgiler veren Uğur, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini de anlattı. Balıkesir’in 18 bin kilometrekarelik bir alanda bulunduğunu ve yüzölçüm olarak İstanbul’un 3 katı büyüklükte olduğunu ifade eden Başkan Uğur, “Bir tarafımız Marmara, bir tarafımız Ege. Altın madenleri Balıkesir’de, Dünya’nın en zengin bor yatakları Balıkesir’de. Demir, kurşun, kömür, bakır, molipden, mermer. Bunun yanında termalimiz var. Termal her yerde; Bigadiç’te, Sındırgı’da, Balıkesir merkez’de, Manyas’ta, Gönen’de, Edremit’te, Ayvalık’ta, Gömeç’te her yerde termal şifalı sular kaynıyor. Kaz Dağları, İda Dağı oksijeni ile Balıkesir’imizde. Her türlü sebzenin, meyvenin yetiştiği bir il. İspanyol bir şehir plancısı eşi ile geldi, Avrupa’da birçok ülkenin planlamasını yapmış. Şunu söyledi: ‘Artık ülkeler değil, şehirler yarışacak’. Şehirler marka olmak zorunda. Ve ideal şehir 500-600 bin nüfuslu sosyal hayatı, üniversite ve her şeyi ile bütün ihtiyaçları karşılayan bir şehir olması lazım. Artık 8-10 milyon nüfuslu şehirler olmuyor. İstanbul artık bu yükü taşıyamıyor. İstanbul yönetilmekte zorlanıyor; ne kadar metro da yapsanız, boğaz köprüsü de yapsanız olmuyor” dedi.

BANDIRMA LİMANINA ROTTERDAM MODELİ

Balıkesir’i marka şehir yapmak istediklerini söyleyen Uğur, marka şehir ile dünyadaki diğer önemli şehirler ile yarışmak istediklerini belirtti. İhraç edilecek malların BALO projeleri ile ulaşımının Avrupa’ya sağlandığını hatırlatan Uğur, Rotterdam modelinin örnek alınacağı Bandırma Liman projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Bandırma Limanı’nda derinlik 20 metre. Yurtdışı gezilerinde bizim Bandırma Limanı lojistikçilerin dikkatini çekiyor. 'Burası önemli bir lojistik üs olabilir' diyorlar; hem ithalatta, hem ihracatta. Burada yatırımcılar aşağı yukarı 15 yıldır, Bandırma Port olarak düşündüğümüz yerde arazi almaya başladılar. Biz de istiyoruz ki Bandırma'ya yapılacak olan bir sanayinin ve limanın arkasının da genişleme alanının olması lazım. Burada kurulacak bir liman, iskele sadece bir firmaya hizmet etmesin. Arkasında gelişecek olan sanayiye de hizmet etsin. Yaptığımız incelemede gördük ki dünyada en düzenli organize sanayi ve liman işletmesi Hollanda Rotterdam’da. Çünkü oradaki işletme, liman ile birlikte organize sanayiyi birlikte yönetiyor. Rotterdam ile birbuçuk yıldır yaptığımız görüşmeler sonrası buraya gelip incelemeler yaptılar. Burası sanayi ve liman için müsait bir yer. Kendi yatırımcıları ile yaptıkları anketlerde Bandırma’ya da yatırım yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Rotterdam Limanı işlem hacmi 425 milyon ton. Türkiye’deki en büyük limanın hacmi 4,5 milyon ton. Türkiye’deki en büyük limandan 100 kat fazla. Boyu Sultanbeyli’den Avcılara kadar, 45 kilometre boyu var. 600 milyon nüfusa hitap ediyor. Oranın ihtiyacını karşılıyor.

“BANDIRMA LİMAN PROJEMİZ KANAL İSTANBUL VE 3. HAVALANINDAN DAHA ÖNEMLİ BİR PROJE”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma Liman projesi ile yabancı yatırımcıların Türkiye’ye geleceğini ve cari açığı kapatacak büyüklükte ekonomik hareketlilik sağlayacağını vurguladı. Liman projesinin Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı projelerinden dahi önemli olduğunu kaydeden Başkan Uğur, “Liman için en uygun yer Bandırma. Bu proje Kanal İstanbul’dan önemli, 3. Havaalanından da önemli. Bu proje boğaz köprülerinden önemli, Türkiye’nin vizyonu olacak bir proje. Kimya bizim en fazla cari açığımızın olduğu kalem. Burası ihracat yapacak, istihdam sağlayacak, yabancı yatırımcıyı getirecek, cari açığı kapatacak. Çok önemli bir proje. Sıradan bir proje değil. Yeni hükümetimiz kuruldu, bu konuyla iligili Yatırım Ajansı bizi destekliyor ve ilgileniyor. Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları hepsi bu konuyla ilgili. Bu konuda hepsini bilgilendiriyoruz. Hemen çalışmaya başlayacağız. Türkiye’nin vizyonu olacak bu projeyi, Balıkesir’imize, Bandırma’mıza kazandıralım. O zaman Gönen daha değerli olacak. Erdek daha değerli olacak. Marmara ve Avşa Adası daha değerli olacak. Buraya bu yatırımlar geldiğinde insanların tatil yapacağı, konaklayacağı yer, gezeceği yer gerekecek. O zaman bizim sahillerimiz Monte Carlo gibi, San Remo gibi yerler olacak. Ekmeği nasıl büyüteceğiz? Zengin adam gelsin ki para harcasın; bu yatırımlar, bu sanayi geldiğinde iş başka olacak” şeklinde konuştu.

Uğur’un ardından Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar ve Vali Yardımcısı İsmail Demirhan da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Bloomberg TV Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın koordinatörlüğünde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdiler. Levent ve Güldağ foruma katılan işadamlarının sorularını da yanıtladılar. Ekonomik Forum, MKS DEVO Kimya Sanayi A.Ş.'nin katılımcılara ikramının ardından sona erdi. 

301 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri