ŞARBONDAN ÖLEN HAYVAN SAYISI 93'E YÜKSELDİ
Tarih : 2016.06.16  10:09:07
Balıkesir'de büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon mikrobu nedeniyle önceki gün başlayan ölümler bugün de sürüyor. Ölen hayvan sayısı 93'e ulaşırken, İhlas Haber Ajansı şarbonun görüldüğü tesise girerek hasta hayvanları görüntüledi. Cılız olduğu için bakıcılarının Ciguli adını verdiği ve şarbonun bulaştığı bir inek ise 5 gündür ölüme direnirken bir yandan da düşük yapmaya çalışıyor.

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Hamzacık köyünde köye ait kooperatifte başlayan şarbon hastalığından kaynaklı hayvan ölümleri sürüyor. Düne kadar 85 hayvanın öldüğü tesiste bugün rakam 93'e yükseldi. Tesisi işleten ve aynı zamanda Hamzacık Muhtarı olan Mustafa Bey, "9 Haziran'da sabah 2 hayvanımız öldü. Sonra 3. hayvan da ölünce olağan dışı bir şey olduğunu anladım. Tarsim'i aradım bilgi verdim, sonra il tarıma haber verdim. İlk anda eksperler zehirlenme dediler. İlçe Tarımdan gelip numuneler aldılar. Ekspresler zehirlenme dedikten sonra ilçe tarımdaki bir arkadaş şarbona benziyor dedi. Bir iki eksper daha zehirlenme deyince şarbon olasılığı bizim için ortadan kalktı. Bu nedenle geç müdahale oldu. 10 Haziran'da bize aşılama yapıldı. Bugünde civar köyler aşılanıyor. Şarbon olduğu da zaten dün kesinleşti. Kaybımız şuan 93 hayvan. İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen ekip düzenli antibiyotik almamız gerektiğini herhangi bir aşı olmadığını söyledi. Hayvanın kanından şarbon olduğunu test eden sistem insanın kanından nasıl test yapamıyor onu da anlamadık. Tüm arkadaşlarımız panik durumda" şeklinde konuştu.
CİGULİ'NİN DRAMI
Tesiste bulunan hayvanların içinde cılız gövdesinden dolayı bakıcılarının Ciguli adını verdiği ineğin hali görenlerin yüreğini burkuyor. Ciguli'nin 5 gündür şarbona karşı direndiğini söyleyen Muhtar Mustafa Bey, ellerinden bir şey gelmediğini söyledi. Mustafa Bey, "Hayvanların içinde en ufak ineğimiz Ciguli. 5 gündür direniyor. Normalde şarbon 2 günde etkisini gösterir. Bu hayvan 5 gündür bu mücadeleyi veriyor ayrıca düşük yapıyor. Kanla temas edilmemesi gerektiği için de hiç bir şey yapılamıyor. Sadece bekliyoruz" dedi.
"TARIM İL MÜDÜRÜ ŞARBONLU TESİSTE
Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, şarbonun ortaya çıktığı tesise gelerek geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bakteri ile ilgili açıklama yapan Erdurmuş, "9 Haziran itibarı ile bu işletmede şarbona rastlandı. Kaymakmımızın başkanlığında tüm tedbirler alındı, kontrol altında. Kordon, karantina, dezenfeksiyon şartları da sağlandı. Şu an insanlara bulaşma anlamında bir risk yok" dedi.
Hayvan ölümlerinin sürmesini normal olarak değerlendiren Müdür Erdurmuş, yarından itibaren normalleşmenin başlayacağını kaydetti. 
(BD-HA-Y)

576 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri