Zeytinyağı üreticinin elinde kaldı-6
Tarih : 2016.08.19  10:09:32
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, alıcı olmadığı için yüzlerce ton zeytinyağı üreticinin elinde kaldı.

Yörede Tariş’in 18 liradan zeytinyağı alımına başlamasının ardından yüksek fiyat beklentileri artarken, daha sonra zeytinyağı alımının durması üzerine yüzlerce ton zeytinyağının çiftçinin elinde kaldığı kaydedildi.
Fabrikaların zeytinyağı stokları ile dolu olduğuna dikkat çeken Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, yeni sezona yaklaşılırken büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. Zeytinyağında maliyetlerin yüksek olduğunu anlatan Başkan Ali Duman, ”Geçen sezon Tariş’in dizyemlik yağlara 18 lira fiyat açıklaması üreticileri umutlandırmıştı. Bir kısım vatandaşlar zeytinyağını elden çıkarırken, bazıları fiyatlar daha da artar umuduyla satmadı. Tariş’in sezon içinde alımı durdurması ve tüccarın da piyasaya girmemesi üzerine sıkıntı yaşanmaya başlandı. Şu günlerde toptan 18 lira olan zeytinyağı 12 liraya indi. Ancak gene de alıcı yok. Bu yüzden fabrikalarda bulunan yüzlerce ton zeytinyağı alıcı bekliyor. Sezon yaklaşıyor. Toplama maliyetleri çok yüksek. Eldeki yağlar satılmadığı zaman üretici bu zeytini toplayamaz. Tariş’in sezonda yüksek fiyat açıklaması ve alımı durdurması üretici için iyi olmadı. Tariş çiftçiyi yarı yolda bıraktı. Yüzlerce ton zeytinyağı alıcı bekliyor” diye konuştu.

472 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri