18 MART ÇANAKKALE ZAFERÝ VE KOCA SEYÝT
Tarih : 2017.03.17  10:35:18

Seyit Ali ÇABUK veya Seyit Ali Onbaþý 1889 yýlýnýn Eylül ayýnda Balýkesir’in Havran Ýlçesi, eski ismi ile Manastýr Köyünde doðdu. Babasý  Abdurrahman, annesi Emine'dir.

1909 yýlýnda Osmanlý Ordusuna katýldý, Balkan Savaþýnda çarpýþtý. 1.Dünya Savaþý baþlayýnca, Çanakkale Cephesi ‘’Rumeli Mecidiye Tabyasý’’ nda Topçu Er’i olarak görevlendirildi.

Bu savaþ günlerinde daha öncede ‘’Çanakkale Boðazý’’ný geçmek için defalarca giriþimde bulunan ve her defasýnda baþarýsýzlýk ile sonuçlanan Ýhtilaf Devletleri’ne (Ýngiltere – Fransa) ait ateþ gücü yüksek, hýzlý savaþ manevra kabiliyetine sahip, dönemin en modern savaþ gemilerinden oluþan Deniz Filo’su,  Çanakkale Boðazýný geçmek için 18 Mart 1915 günü saat 10.30 da son kez büyük bir taarruz baþlattýlar. Techizat, Cephane ve Top sayýsý olarak oldukça yetersiz olan Osmanlý Topçu’su bu eksikliklere raðmen büyük bir direnç gösterdi, Düþman'nýn Çanakkale Boðazýný geçmesine izin vermedi ve Ýhtilaf Devletlerinin Filo’sunu geri çekilmek zorunda býraktý. Ýþte bu geri çekilmenin ve savaþýn seyrini deðiþtirme nedenlerinin biri de Koca Seyit’in, yoðun ateþ altýnda Top vincinin hasar görmesi ve çalýþamaz durumda olmasýna raðmen, her biri yaklaþýk 275 kg. gelen  3 Top mermisini sýrtýna aldýðý gibi Top’un kundaðýna yerleþtirdi ve ateþledi. Ýlk ikisi tam isabet etmese de 3. Top mermisi Ýngilizlerin çok güvendiði ‘’Ocean’’ zýrhlýsýný batýrmasýdýr. Ýhtilaf Devletleri’nin Filosunda büyük bir moral bozukluðu ve baþarýsýzlýða neden olan bu hezimet sonucu, Düþman Savaþ Gemilerinin, Çanakkale Boðazý’nýn bu saldýrýlar  ile geçilemeyeceði anlaþýlýp, baþka alternatif savaþ taktikleri arayýþlarýna neden oldu.

Ýtilaf Devletleri, kara harekatý ile Gelibolu yarýmadasýna asker çýkartarak, boðazda konuþlanan Topçu Bataryalarýný etkisi hale getirmesi düþünüldü. Savaþ gemilerini boðazdan ancak öyle geçirebileceklerini düþündüler, ama öyle olmadý. Bu sefer de karþýlarýna 19. Yüzyýlýn askeri dehasý, Anafartalar, Conk Bayýrý ve Arýburnu’nda askerleri ile birlikte fýrtýnalar estiren, destanlar yaratan  ‘’Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’’ çýkacaktý.

Sonunda Ýhtilaf Devletleri þunu iyice öðrendiler; ÇANAKKALE GEÇÝLMEZ..!

 

Dünya tarihinde çok önemli bir rolü olan ve tarihin siyasi ve sosyal olarak yönünü deðiþtiren bu savaþta bu Vatan’ý korumak için canlarýný seve seve veren yaklaþýk 250.000 Þehit’imizin manevi huzurlarýnda saygý ile eðiliyor, bu aziz Vatan evlatlarýný minnet ve þükranla anýyoruz..Ruhlarý þad, mekanlarý Cennet olsun..

 

Koca Seyit ‘’Ocean’’ Zýrhlýsýný batýrdýktan sonra komutaný tarafýndan Onbaþý rütbesi ile ödüllendirildi. Daha sonraki günlerde kendisinden 275 kg.lýk Top mermisinin tekrar kaldýrýlmasý istendi, ama kaldýramadý. ‘’Neden þimdi ayný aðýrlýkta olan bu top Mermisini kaldýramýyorsun?’’ sorusuna ‘’ SAVAÞ ÇIKSIN YÝNE KALDIRIRIM’’ cevabýný verdi. 1.Dünya savaþý sonrasýnda köyüne döndü. Tam tamýna 9 yýl askerlik yapmýþtý. Eskiden de geçimini saðladýðý Odunculuk, kömürcülük iþine tekrar geri döndü ve 1939 yýlýnda 50 yaþýnda Zatürre’den öldü. Mezarý ve Koca Seyit Anýtý – Müzesi, kendi ismin taþýyan Köyündedir. Nur’lar içinde yat büyük ‘’KAHRAMAN’’ Vatan size Minnettardýr. Mekanlarýnýz Cennet olsun..

400 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar