EDREMÝT'TE SANAT VE KÜLTÜR ALANLARI
Tarih : 2018.11.29  10:33:23

EDREMÝT'TE SANAT VE KÜLTÜR ALANLARIÝnsanýn gerek özel, gerekse sosyal yaþamýnda önemli bir yer tutan ''sanat ve kültür etkinlikleri'' en az, hava, su gibi ihtiyaçlardandýr.Yaþamý en iyi anlamanýn ve anlamlandýrabilmenin en etkin yolu ''sanat'', güzel ve iyi düþünme biçimini oluþturan eylemin de ''yaþam kültürü'' olduðu malumunuzdur.
Ancak görünen o ki; yaklaþýk 150 bin kiþinin yaþadýðý Edremit'te, henüz bu kavramlarýn, deðerlerin henüz farkýnda deðiliz galiba.Çünkü; adamakýllý bir tiyatro salonumuz, sanat ve kültürel etkinliklerin tam olarak yapýlacaðý bir mekanýmýz yok. Sýdýka Erke Müzesi söz konusu etkinlikler için küçük ve yetersiz, orasý etnografya müzesi zaten.Yaz sezonunda tatilcelere hizmet veren Altýnoluk anfi tiyatronun, kýþýn Edremit'te yaþayanlar için bir faydasý yok. Dünyanýn parasý harcanarak yapýlan Ülkü Tepe'deki Anfi Tiyatro çürüyüp gidiyor, bakan yok, eden yok. Ne olacaðýna, nasýl faydalanýlacaðýna iliþkin bir bilgi veya açýklama filan da yok.!Þükrü Tunar Kültür Merkezi, yazlýk sinemadan çevrilmiþ bir mekan, Tiyatro oyunlarý için uygun bir kulisi, perdesi, fuayesi olan bir yer deðil. Kýþ aylarýnda salonun ýsýnma sorunu var zaten.Neyse bu liste uzayýp gider...
Durum ortada, Ayvalýk bu yýl ''Uluslararasý 14. Tiyatro Festivali'' ni baþarý ile tamamladý. Ayvalýk'ta düzenlenen kültür ve sanat etkinliði sayýsý ile, Edremit'te yapýlanlarý nitelik ve nicelik olarak karþýlaþtýrdýðýnýzda, aradaki uçurumu hayretler içinde göreceksiniz.!Bu tiyatro sorunu, sanat ve kültür etkinliklerinin yetersizliði ve mekan sayýsý eksikliðine iliþkin sadece bir örnektir. Konu, kiþi veya partiler üstüdür. Aman polemiðe yer vermeyelim.!
Konu, ucuz kasaba siyasetinden kurtulma, çaðdaþ bir kent kültürü ve yaþam biçimi oluþturabilme gayretidir. Konu, mahalle ve köyleri ile birlikte Edremit'lilerin ''yaþam sevinci'' sorunudur.Bu bölgenin sanat ve kültür anlamýnda çölleþme sorunudur.Yetiþen gençlerin, büyüyen çocuklarýn eðitimi, bilgisi ve geleceði sorunudur.
Ýlçe yönetim kurumlarýnýn böylesine önemli bir konunun üzerinde durmalarý, emek vermeleri, yeni projeler üretmeleri, Sanat ve Kültür etkinlik alanlarýnýn oluþturulmasý için harekete hemen geçmeleri gerekmektedir.Bu konuda, emekli olup Edremit'e yerleþen, konusunda uzman deðerli sanatçýlarýmýzdan, yazarlardan, ressam ve müzisyenlerden de yardým istenebilinir. Hepsinin bu konuda yardýmcý olacaðýna inanýyorum.
Edremit Körfez bölgesinde yaþayan bu deðerli sanatçýlarýmýz, söz konusu engin bilgi ve tecrübelerini, sanata ve kültüre önem veren Güre iskelesindeki ''Sarýkýz Kazdaðý Etnografya Galerisi'' salonunda veya Edremit Bodur Camii mevkiinde bulunan ''Mavi Mutfak'', gibi sanat ve kültür yuvalarýnda kendi gayretleri ile etkinlikler düzenlemektedirler.Eðer, geçen gün ''Mavi Mutfak Etkinlikleri'' kapsamýnda, bölgemiz tarihi ile coðrafyasýný, geçmiþ ve günümüz kültürünü bizlere tanýtan, bu konuda önemli kitaplar yazan Av.Ýskender Azatoðlu'nun anlattýklarýný dinleyebilseydiniz,Resim ve tasarýmlarý ile etkinliðe katýlan;Funda Erdem (Taký Tasarým Sanatçýsý - Sergi Organizatörü).Leyla Tunç Yeltin (Resim Sevdalýsý).Samiye Birkal (Resim Sevdalýsý).Ender Birkal (Resim Sevdalýsý).Sema Azatoðlu (Yöremiz Yazarý).eserlerini görebilseydiniz, benim düþünce ve önerilerime hak verirdiniz.Sanat ve Kültür dolu bir yaþam dileðimle.! 

1805 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar