“BALIKESİR’İMİZE 3 BİN 750 YENİ KONUT YAPILACAK
Tarih : 2022.09.14  16:05:30
Cumhuriyet tarihinin en büyük Sosyal Konut Projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 81 ili kapsayan projede Balıkesir’e 3 bin 750 konut yapılacak. Proje kapsamında; Altıeylül, Bandırma, Ayvalık, Susurluk, Marmara, Sındırgı, Bigadiç, İvrindi, Havran ve Savaştepe ilçelerimizdeki konutların yapımına yeni yılla birlikte başlanacak.

TOKİ, BALIKESİR’DE 10 İLÇEYE KONUT YAPACAK.

AK Parti Balıkesir İl Başkanı Dt. Ekrem Başaran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tarihi proje “İlk Evim, İlk İşyerim” projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Başaran yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN TARİHİ MÜJDE…”

“Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini tanıttı. 81 ilde hayata geçirilecek proje ile 2028'e kadar 500 bin sosyal konut, 250 bin arsa, 50 bin iş yeri yapılacak. Balıkesir’imizin 10 ilçesi’nde; Altıeylül, Bandırma, Ayvalık, Susurluk, Marmara, Sındırgı, Bigadiç, İvrindi, Havran ve Savaştepe’de 3 bin 750 konut TOKİ tarafından proje kapsamına alındı ve Ocak ayında temelleri atılacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi, Türkiye'nin en büyük sosyal konut projesinde başvurular 14 Eylül’de başlayıp ekim ayı sonuna kadar sürecek. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren dev projeyle ekonomiye ilişkin hareketlilik daha da artmış olacak. 422 milyar liralık dev yatırım projesiyle 2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğin yaşanması ve en az 100 bin yeni istihdamın ortaya çıkması bekleniyor.

“YENİ PROJELER İLE TOKİ’NİN BALIKESİR’DE YAPTIĞI KONUT SAYISI 15 BİN 594’E ÇIKACAK”

Bugüne kadar Balıkesir’imiz de TOKİ tarafından 7 bin 548 adet konut bitirilerek hak sahiplerine teslim edildi. Devam eden 4 bin 266 adet konutun teslim edilmesiyle birlikte, yeni proje kapsamına alınan konutlarla Balıkesir’imiz de TOKİ tarafından ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek konut sayısı 15 bin 564 adet olacak.

SUSURLUK ve KARESİ’DE DEVAM EDEN KONUTLAR ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE TESLİM EDİLECEK.

Balıkesir’de yapımı devam eden konut sayısı şuan 4.266 adet. Bu konutlarımızdan Susurluk’taki 210 adet konut yıl sonu itibari ile hak sahiplerine teslim edilecek. Karesi devam eden 548 adet konutumuzda 2023 bahar ayında hak sahiplerine teslim edilmiş olacak. AK Parti Balıkesir’de yaptığı yatırımlarla her zaman milletimizin yanında, milletimizle birlikte olmaya devam ediyor. Balıkesir’imizin kalkınması için, öznesi Balıkesir olan her konunun takipçisi olmaya, yatırım alanlarını genişletmeye devam edeceğiz.

“GENÇLER, EMEKLİLER, ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE ENGELLİLER ÖNCELİKLİ OLACAK”

TOKİ'nin yapacağı Türkiye genelinde 250 bin konut, Balıkesir’imizde 3 bin 750 konut, 100 bin altyapılı konut arsası ve 10 bin iş yeri için özel kontenjanlar ayrıldı. Gençler, emekliler, şehit yakınları, gaziler ve engelliler bu projeden öncelikli olarak faydalanacak. Dar gelirli vatandaşlara yönelik olacak konut projesiyle 81 ilde inşa edilecek konutlara kira öder gibi taksitlerle sahip olunabilecek. Hane halkının gelir dengesini bozmayacak cüzi miktardaki taksitlerle ucuza ev sahibi olunacak.

“KONUTLARIN AYLIK TAKSİTLERİ ASGARİ ÜCRETLİLERİN ÖDEYEBİLECEĞİ TUTARDA OLACAK.”

 

Son olarak TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek. Konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak.  Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.

TARİHİ PROJENİN ADI: İLK EVİM, İLK İŞ YERİM

İlk etap konutlarının azami 2 yıl içinde bitirip hak sahiplerine teslim edimesinin amaçlandığını belirten Cumhurbaşkanımız, projenin ismini ise İlk Evim, İlk İş Yerim olarak belirlediklerini söyledi. Buna göre şehit yakınları ve gazilerimize ilk etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise 50 bin konut kontenjan ayrıldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Cumhuriyet tarihimizin en büyük konut projesinde ilk defa gençlerimiz için de 18-30 yaş arası bir kontenjan oluşturduk. Konutların yüzde 20'sine denk gelen 50 binini de yarınımızın teminatı gençlerimize tahsis edildi.

KONUTLARDA MALİYET ÜZERİNDEN YÜZDE 40 İNDİRİM YAPILDI.

Maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak belirlenen konut fiyatları ise; Toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarımıza 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle 240 ay sahip olunabilecek. Aynı şekilde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi ise 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile olacak. Proje kapsamındaki konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilerek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Ayrıca; Çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu bir şekilde inşa edilecek.

“TİCARİ KAZANÇ UMANLARA FIRSAT TANINMAYACAK”

Taksitler ise sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacak. Bu projeleri ticari kazanç kaynağı haline getirmek isteyenlere de Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi kesinlikle fırsat verilmeyecek. Kendi aklınca devleti kandırarak hak etmediği halde TOKİ'den ev almaya çalışanların hem ödedikleri parayı hem evlerini kaybedecekleri sıkı bir denetim mekanizması kurulacak. Ak Parti’miz her zaman olduğu gibi milletinin yanında ve onların ihtiyaçları için çalışıyor. Bizim tek derdimiz imkanı kısıtlı ailelerimizi uygun şartlarla ev sahibi yapmaktır. 81 ilimizde ve Balıkesir’imiz deki konutlarımızın şimdiden içinde yaşayacak ailelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

BALIKESİR’DE YAPILACAK OLAN TOKİ PROJELERİ:

1-            Bigadiç Çavuş Mahallesi’nde                                      500 Konut.

2-            Havran Büyükdere Mahallesi’nde                            100 Konut.

3-            Marmara Çınarlı Mahallesi’nde                                 140 Konut.

4-            Savaştepe Karacalar Mahallesi’nde                         190 Konut.

5-            Sındırgı Çavdaroğlu Mahallesi’nde                           240 Konut.

6-            İvrindi Kurtuluş Mahallesi’nde                                   142 Konut.

7-            Altıeylül Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde                1.450 Konut.

8-            Ayvalık Kazımkarabekir Mahallesi’nde                   300 Konut.

9-            Bandırma Kayacık Mahallesi’nde                              388 Konut.

10-         Susurluk Sultaniye Mahallesi’nde                             300 Konut.

Buna göre; Balıkesir ilimizde TOKİ tarafından 3.750 Konut proje kapsamına alındı. Konutların başvuruları 14 Eylül itibari ile başladı. Yeni yılda temelleri atılacak.

689 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri