ŞÜKRÜ TUNAR'IN KIZI GÜNEŞ TUNAR ERTAN, BABASININ ADINI TAŞIYAN KÜLTÜR MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ
Tarih : 2020.09.18  09:33:52

ŞÜKRÜ TUNAR'IN KIZI GÜNEŞ TUNAR ERTAN, BABASININ ADINI TAŞIYAN KÜLTÜR MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ
Edremitli büyük bestekâr ve klârnet virtüözü Şükrü Tunar'ın kızı Güneş Tunar Ertan, Babasının adını taşıyan "Edremit Belediyesi Şükrü Tunar Kültür Merkezi"ni ziyaret etti.
Kısa bir süre önce Edremit Belediyesi tarafından hiç bir  masraftan kaçınılmadan;  koltuklardan ses ve ışık sistemine, kulislerden havalandırma tertibatına kadar her şeyi yenilenen Kültür Merkezini gezen ve çok beğenen Güneş Tunar Ertan "Babamın adını taşıyan Kültür Merkezini, onun adına yakışır bir şekilde yenileyen, başta Belediye Başkanımız Sn.Selman Hasan Arslan'a, emeği geçenlere ve değerli Edremitli'lere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Salgın dolayısı ile kültürel ve sanatsal etkinliklere şu anda kapalı olan "Şükrü Tunar Kültür Merkezi"nin, kısıtlamalar kaldırıldığında güzel bir açılış ile etkinliklere tekrar başlanılacağı Başkan Selman Hasan Arslan tarafından ifade edildi.
* * * * * * * * 
ŞÜKRÜ TUNAR KİMDİR?
Şükrü Tunar 1907 yılında Edremit’te doğdu. Hasan adında bir işçinin oğludur. İlkokuldan başka öğrenim görmedi. Yoksul bir ailenin çocuğu olduğu için, babası ile üç amcasının aynı zamanda askere alınması sonucu, ailenin geçim yükü onun omuzlarına bindi. 1921 yılında İzmir’e göç ettiler. 1923’e kadar bu şehirde yaşadıktan sonra tek başına İstanbul’a geldi. Bir süre Kadıköy’ünde sobacılık yaptı. Sanatını günden güne ilerleterek sayılı klarnet sanatkârları arasında girdi. Ankara ve İstanbul radyolarında çalıştı. Konserlerde ve  çeşitli sahnelerde kırk altı yıl klârnet çalan Şükrü Tunar 15 Temmuz 1962 tarihinde Cumhuriyet Gazinosu’nda Zeki Müren’e eşlik edeceği sırada bir kalp krizi sonucu öldü.17 Temmuz 1962 günü Şişli Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra dostları, sanat arkadaşları ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
Mûsikiye düşkünlüğü çocuk yaşlarında belli olmuştu. İlkokul sıralarında iken tenekeden yapılmış çoban düdüğü çalardı. Balıkesir’den Edremit’e gelen bir bando takımında klârneti görmüş, bu saza gönül vermişti. Daha on üç yaşında iken altı anahtarlı basit bir klarnet edinmişti. 1.Dünya Savaşı yıllarında askere gidenleri bu basit sazı çalarak uğurlamıştı. Yirmi yaşına kadar bu sazı kullandı, sonra eline geçirdiği bir nota kitabından kendi kendine nota öğrendi. O zamana kadar ailesinden mûsiki ile uğraşan kimse çıkmamıştı. Türlü geçim sıkıntılarına ve ağır çalışma şartlarına rağmen sazını hiç bir zaman ihmal etmedi.
İzmir’de bulunduğu yıllarda, İzmir Mûsiki Cemiyeti’ne devam ederek, burada bulunan hocalardan yararlandı. İstanbul’a geldikten sonra iki yıllık bir süre için Üsküdar Mûsiki Cemiyeti’ne devam etti. Kâzım Uz’dan makam, usûl ve nazariyat dersleri aldı, hocasının aracılığı ile Mehter takımına yazıldı.
İlk İstanbul Radyosu’nda Mesud Cemil’in ilgisi ile fasıllarda çalıştı. 1938 yılında hizmete giren, yeni Ankara Radyosu’nda çalışmaya başladı. Buradan istifa ederek ayrıldıktan sonra bir daha resmi görev almadı. Uslûbu, sağljam baskıları, çok ustaca kullandığı taksim tekniği, bu sazdan çıkardığı kadife gibi seslerle gerçek bir ün sağladı. Ayrıca çok iyi bir refakat sazı oldu.
Bestekârlığa askerliği sırasında ve yirmi sekiz yaşında iken Uşşak makamında bestelediği “Geçti muhabbet demi ağla gönül, yan gönül” güfteli şarkısı ile başladı. Bilinen eserleri bir peşrev, iki saz semaisi ve elli beş şarkıdan ibarettir.  Pek çok eseri plâk yapılmıştır. 
Şükrü Tunar, esmer tenli, başı açık, orta boylu, tıknaz tipli, terbiyeli, nazik, ağırbaşlı, az konuşan bir kimseydi.
Şükrü Tunar’ın besteleri radyolarda, televizyonlarda her zaman çalınıp, büyük bir zevk ile dinlenilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır ;
‘’ Bir zamanlar maziye bak -  Söyleyemem derdimi - Bir muhabbet kuşu - Geçti muhabbet demi -  Unut beni kalbimdeki hicranla yalnız kalayım -  Neden hâlâ seversin onda vefa yok gönül -  Geçti sevdalarla ömrüm - Güller arasında seni bensiz gören olmuş’’...
Değerli hemşehrimiz, büyük bestakâr ve klârnet icracısı Şükrü Tunar'ı rahmet ve minnet ile anıyoruz. Mekanın Cennet olsun "Edremit'li büyük Sanatkâr"...
Cumhur Dokur
16.09.2020 - EDREMİT

1013 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar