KİBELE'DEN SARIKIZ'A...
Tarih : 2020.10.01  09:30:18

KİBELE'DEN SARIKIZ'A...
Mitolojide ilk başlangıçta sonsuz boşluk diye adlandırılan "Khaos" vardı. Bu boşluktan da "Gaia" (toprak ana) doğdu.
Gaia tek başına; Uranos (gök ), Pontos (deniz) ve dağları  yarattı. Gaia Uranos'la birleşti Rheia ve Kronos doğdu. Onların birleşmesinden 3. kuşak tanrılar doğdu. (Zeus)
Başlangıçta ana tanrıçalara tapılırdı. Her ulus ana tanrıçalarına kendi dilinde bir ad takardı. 
Kybele, Rheia, Aphrodite, Hera, Athena, Artemis. Bunların hepsi aynı ana tanrıça idi.
İlk toprak ana Gaia'dır. Sonra Rheia, yani Kybele. Artemis, Aphrodite ve günümüze uzanan son halka da "Sarıkız"dır.
Günümüzde, efsanelerdeki "Sarıkız"ı kendi duygu ve düşüncelerine göre tuvale aktaran, Edremitli yağlıboya resim sanatçısı Serhan Güzey Kerestecioğlu'dur.
Serhan Kerestecioğlu;
1961 Altınoluk - Edremit doğumlu, 9 Eylül Üniversitesi İktisat fakültesi Uluslararası İktisat bölümü mezunudur.
Resim çalışmalarına 2000 yılında Balıkesir'de Özdemir Yemenicioglu atölyesinde başlamıştır. Bir çok yurtdışı ve yurtdışı sergilere katılmış, kişisel sergiler açmıştır. İstanbul Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği ve Balıkesir Güzel Sanatlar Derneği üyesidir. 
Resimleri bir çok yazılı basında kapak resmi olarak yer almıştır. 
 - Masal Resimleri
 - İda ve Sarıkız
  - Nar Taneleri
  - Ben Bir İdari Ağacıyım izlekleri resimlerine tema olmuştur.
Sanatçı Serhan Güzey Kerestecioğlu kendi çalışmalarını şöyle yorumluyor; 
   "Ürettiklerimin hepsi iç dünyamı, kişiliğimi, doğup büyüdüğüm yerlerin kültürünü ve renklerini yansıtmaktadır. Hayallerimi, masallarımı, umutlarımı ve insan sevgimi neşeyle, coşkuyla tuvalime aktardım. Orhan Veli'nin "Dalgacı Mahmut" şiiri ilham kaynağım oldu.
Bulutları dikip,denizleri yırttım. İçimdeki çocuk için gökyüzüne papatyadan merdivenler dayayıp, bulutlara ve sonsuzluğa salıncaklar kurdum.
Deniz fenerlerini, tekneleri bulutların üzerine atıp, ayı denize indirdim, üzerine yıldızları yağdırdım. Bulutlarda papatyalar yetiştirdim. Nar tanelerini altın kafese koyup, elmaları masallardan kaçırdım. 
Sarıkız'la el ele tutuşup, kâh bin pınarılı İda'nın eteklerinde, kâh zirvede altın renkli saçlarımızı birlikte uçuşturduk.
    Ve...bana ait bu masal dünyasında çok mutluyum."
1978 yılı Edremit lisesi mezunu değerli okul arkadaşım "Serhan"ın bu söylediklerini, yaptığı "Sarıkız" resimlerine baktığınızda daha iyi anlayacak, bambaşka bir efsaneler dünyasında yolculuğa çıkacaksınız.
Bu yıl 23 nisanda kaybettiğimiz, Serhan'ın resim öğretmeni değerli sanatçı Özdemir Yemenicioğlu da, Serhan için şöyle bir açıklama yapmıştı :
"Anadolu ‘nun binlerce yıllık tarihsel ve kültürel birikimi Serhan’ın resimlerinde Sarıkız olarak yaşam bulmuştur.
Ana Tanrıça Kibele’den, Artemis’ten Sarıkız’a uzanan bu engin yolculuk beraberinde Anadolu‘nun bitmek tükenmek bilmez kültür hazinesidir.
İşte; İda’nın Sarıkız’ı bu kültür hazinesinde en uç noktalardan biri olarak Serhan’ın resimlerinde yaşamaktadır."
Halen, 1987 yılında kurulan, 9'u onursal toplam 69 üyesinin olduğu, Başkanlığını Rafet Topalak'ın yaptığı   "Balıkesir Güzel Sanatlar Derneği"nin başkan yardımcılığı görevini de üstlenen "İda'nın Sarıkızı" Serhan Güzey Kerestecioğlu'na başarılarının devam etmesini diliyor, sağlıklı ve mutlu nice yıllar diliyorum.

3578 kez okundu
Yazarn Dier Yazlar