“KAPI VİZESİ” YASAĞI TÜRK TURİZMCİYİ VURDU
Tarih : 2017.02.26  18:35:14
Yunan adalarına girişte kapıda vize uygulamasının kaldırılması, Türk turizm acentelerine büyük darbe vurdu.

AB’nin, Yunanistan'a bağlı adalar için uyguladığı 'Kapıda Vize' uygulamasının kaldırması Türk seyahat acentelerini zor durumda bıraktı.

Seyahat acenteleri kapı vizesinin kaldırılmasıyla yüzde 50 oranında bir yolcu kapasitesi düşüşü yaşayacaklarını vurgulayarak, Yunanistan makamlarının bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmeleri için konsolosluklarındaki teknik ekip ve ekipmanlarının sayısını arttırarak Shengen vize işlemlerinin çabuklaştırmalarını tek umut olarak gördüklerini belirtti.

Ayvalık’tan Yunanistan adalarına yolcu bileti kesen Vızz Turizm’in sahibi Hasari Kaplan, bazı Shengen vizelerinin kriterleri birçok vatandaşımıza oldukça büyük oranda formaliteleri beraberinde getiriyordu. Oysa kapı vizeleri sayesinde bu vatandaşlarımız; kimlik, pasaport ve birer fotoğrafla Yunan adalarının hudut kapılarında kısa bir sürede hazırlanıyordu. Bu durum bizim turlarımızda yüzde 80 oranında bir artışa neden olmuştu. 2012 yılından 2016 yılına kadar bu yükseliş ivmesi sürdü ve bize olumlu ekonomik katkılar kazandırdı.” dedi.

AB tarafından Yunanistan’ın adalarına yönelik kapıda vize uygulamasının kaldırılmasıyla sektör olarak müşteri oranında yüzde 50 ile 60 civarında bir düşüş yaşayacaklarını kaydeden Kaplan, “Bu durum hem bizim için hem de bu sektörden ekmek yiyenler için çok büyük bir kayıp. Zaten Yunan adalarında göçmenler nedeniyle ciddi bir darbe yemiştik.  Üzerine bir de bu gelince iyice belki de yüzde 80 oranında bir kaybımız olacak. Bu yüzden de sınır kapısının bulunduğu bölgelerde Yunanistan makamları tarafından Shengen vizeleri işlemleri için vize ofislerinin kurularak, en azından vize işlemlerinin daha çabuk olması sağlanılmalıdır” dedi.

Ayvalık’tan Yunanistan’ın Midilli Adası’na feribotlarla seferler düzenleyen Jale Turizm Acentesinin sahibi Ahmet Jale ise; kapıda vize uygulamasının,  2012 yılından bu yana özellikle Türk vatandaşların çok büyük ölçüde rağbet ettiği kolay vize uygulaması olduğunu hatırlatarak, “ 4 yıldan bu yana bu kolay vize ile binlerce Türk vatandaşı Yunanistan’ın Ege’deki adalarını gezip görme şansını yakalamıştı. Ama bu yıl AB Parlamentosu bu uygulamayı yasakladı. Oysa kapıda vize uygulaması bizim için hem Shengen vizesi olmayan vatandaşlarımızın bu adaları gezip görme imkanı oluyordu. Hem de kişinin kendisinin vizesi olup da, eşinin ve çocuklarının vizelerinin bulunmadığı durumlarda, vatandaşlarımızın ailecek bu adalara gidebilmesinin önünü açıyordu.” dedi.

Kapıda vize uygulaması sonucunda ciddi anlamda yolcu kapasitesinde düşüşlerin yaşandığını anlatan Jale, “AB’nin bu yasaklaması, Yunanistan’ı da turizm gelirleri açısından oldukça zor duruma soktu. Bunun üzerine de Yunan makamları konsolosluklardaki cihaz ve ekip takviyesi yaparak, Shengen vizesini daha kolay bir hale getirmek için bir çalışma başlatmayı planlıyormuş. Türk acenteleri olarak Yunanistan’ın bu planını bir an önce hayata geçirmesini umut ediyoruz” diye konuştu.

Yunanistan'ın 'Adalarda Ucuz Tatil' algısı ile Türk turizm pazarına girmesi her geçen yıl Yunan adalarına talebi artırmış,  2016 yılında adalar dahil Yunanistan'a giden Türk turist sayısının 1 milyon 200 bin rakamlarına kadar çıkarmıştı.

Bu kapsamda her yıl milyonlarca insanın Yunan Adalarını ziyaret etmesi Türk seyahat acentelerini de memnun ediyordu.  Ancak AB yönetiminin bir anlık kararı Türkiye-Yunanistan arasında turizmden kazanç sağlayan tüm sektörü olumsuz yönde etkilemişti.

185 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri