DOLAR/TL YENİ DENGESİNİ KURUYOR
Tarih : 2015.09.21  09:33:37
Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybını yorumlayan Prof. Dr. Sedat Aybar, doların 3 lira bandındaki yeni dengesinin oluştuğunu söyledi.

Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybetmesini değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof.Dr. Sedat Aybar, ABD merkezli gelişmelere bakılması gerektiğini hatırlattı. Doların 3 lira bandındaki durumuna denge geldiğini ifade eden Aybar, “Bu yeni dengeye göre faizler ve diğer değişkenler kendilerini ayarlıyor. Bankalar arası uygulanan piyasa faizlerinde yeni ayarlamalar da buna işaret ediyor” dedi.
SEÇİMLER KURU ETKİLER Mİ?
Dolarda yukarı yönlü bir hareketlenmeye dikkat çeken Prof. Dr. Sedat Aybar, “Beklenenin üzerinde cari açık olmasına rağmen büyüme de beklenenin üzerinde gerçekleşti, bu da aslında insanlardaki yeni denge arayışını gösteriyor. ABD faizlerde yapacağı değişiklik, kendi içinde ve bölgedeki değişimler dengeyi etkileyebilir. Doların üzerinden yapılan arz ve talebin dışında siyasi faktörler de önem arz ediyor. Petrol fiyatlarında geçen seneyle karşılaştırdığımızda yarı yarıya gerileme var, doların hareketliliğinin çok daha kötü olabilecek sonuçlarını azaltmasını sağladı” ifadelerine yer verdi. Ülkedeki siyasi gelişmelerin ekonomiyi etkilemesine de açıklık getiren Aybar, “Önümüzdeki seçimlere kadar böyle bir denge oluşturulmuş gözüküyor. Küresel gelişmeler açısından baktığımızda da FED’in faiz oranlarını yükseltmesi öngörülmüyor. FED faizleri artırırsa da Türkiye’ye etkisi belirli bir zamandan sonra, seçimlerden çok sonra yansıyacak” diye konuştu.

197 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri